מי באמת רוצים הפלסטינים שינצח בבחירות?
הדעה הרווחת היא ששלטון אבו מאזן יעדיף מהפך שלטוני בישראל, אולם ברמאללה נשמעים קולות אחרים: "אם ממשיכים במתקפה הדיפלומטית, זה חייב להיות עם ממשלת ימין שיורקת בפרצופה של הקהילה הבינלאומית"
לאורך כל מערכות הבחירות האחרונות וגם במהלכה של זו הנוכחית, הקפידו בכירים פלסטינים להכריז כי הבחירות בישראל הן עניין פנימי שלה וכי אין להם רצון להגיב בנושא הזה. "כל הכרעה שהציבור הישראלי יחליט עליה היא עניין שלהם ואנחנו לא צד בו. כל ממשלה שתקום בישראל לא תשנה את הדרישות המדיניות הפלסטיניות" – כך לשון התגובה הרשמית. אולם בשיחות סגורות המציאות נראית ונשמעת אחרת, והעניין של ההנהגה ברמאללה בהתפתחויות הפוליטיות בארץ הוא רב.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
מערכת הבחירות הנוכחית מגיעה בעיצומו של (עוד) משבר חריף בין רמאללה לירושלים. אחרי המשא ומתן הכושל בין שני הצדדים שנמשך תשעה חודשים ולא הניב שום הסכמות, החליט אש"ף לעבור למסלול הדיפלומטי ולהפוך את הסכסוך לבינלאומי. המטרה: הפעלת לחץ בינלאומי כבד על ישראל שיוביל לבידודה המדיני ולפגיעה כלכלית בה באמצעות סנקציות וחרמות. הפלסטינים גורסים כי מצב כזה עשוי, בטווח הבינוני, לכפות על ישראל הסדר מדיני.
העובדה כי בבחירות הקרובות ישנה אפשרות ריאלית למהפך שלטוני בישראל אמורה באופן טבעי להצביע על כך שהפלסטינים יקוו לניצחון המחנה הציוני, אולם למרבה ההפתעה לא כך הדבר, וברמאללה חלוקים בדעתם מה טוב יותר עבורם ומה ישרת טוב יותר את האינטרסים שלהם.
"יש אנשים בהנהגה שתומכים באופן מוחלט בניצחון של מחנה הרצוג- לבני. אבו מאזן שייך לקבוצה הזו משום שהקבוצה הזאת משוכנעת שניצחון שלהם ישיב את ישראל מיידית לשולחן המשא ומתן", אמר ל-ynet גורם פלסטיני בכיר, אך לדבריו ישנה אסכולה שסבורה אחרת. "אותה קבוצה טוענת כי צריך לחשוב בצורה הפוכה. אם לבני והרצוג ינצחו וירכיבו את הממשלה, כל המאמצים הדיפלומטיים הפלסטיניים ייעצרו משום שמדינות העולם כבר לא יתמכו בצעדים הללו שתופסים תאוצה ויאיצו בפלסטינים לשוב למסלול המשא ומתן".
לכן, הסביר הגורם הבכיר, האסכולה הזאת מעדיפה ממשלת ימין שעיקרי מרכיביה הם נתניהו ובנט. "אבו מאזן אכן לא שייך לאסכולה הזאת", הבהיר גורם בכיר אחר בסביבתו של הנשיא הפלסטיני. "הוא שייך לאלה שמאוהבים במשא ומתן, אבל יש כאלה שרואים שיש התפתחות משמעותית בשדרוג המעמד של הפלסטינים בעולם ובמקביל ישנה ירידה במעמדה של ישראל, וכל זה קורה בגלל המדיניות של נתניהו וליברמן. לכן, אם יש החלטה להמשיך את המתקפה הדיפלומטית - זה חייב להיות עם ממשלת ימין של נתניהו ובנט, שיודעת היטב להסתכסך עם ברק אובמה ולירוק בפרצופה של הקהילה הבינלאומית".
דבריהם של הגורמים יכולים שלא להתיישב עם האמירה המוצהרת של ההנהגה הפלסטינית כי היא מעוניינת בראש ובראשונה במשא ומתן מול ישראל וכי הפנייה למוסדות הבינלאומיים נובעת מהמבוי הסתום שאליו נקלעו הצדדים בעקבות הפערים בעמדותיהם, אך לדבריהם ישנה סקפטיות בהנהגה הפלסטינית על כך שניתן להגיע לפתרון מדיני מוסכם בין הצדדים גם במקרה של ממשלת מרכז-שמאל, בשל העובדה שהדבר לא צלח גם עם ממשלות ברק ואולמרט שאיתם נוהל משא ומתן רציני ומהותי יותר מזה האחרון. "ציפי לבני היא סגנון שיקשה על הפלסטינים משום שהיא תייפה את פניה של ישראל בעולם אך מצד שני לא תלך למשא ומתן אמיתי מול ההנהגה הפלסטינית", הסביר הגורם מסביבתו של אבו מאזן.
"נאום נתניהו בקונגרס משרת את הפלסטינים"
"כל מה שנתניהו עשה ועושה כיום משרת בסופו של דבר את האינטרס הפלסטיני", אמר הבכיר הפלסטיני, "משום שכמעט כל מדינות העולם למעט קנדה עומדות לימינם של הפלסטינים. אפילו הנאום הצפוי של נתניהו בקונגרס האמריקני משרת את אותו אינטרס משום שהוא יוצר קרע בינו לבין הבית הלבן".
הגורם הבכיר הודה כי ישנה תקווה מסוימת בקרב הפלסטינים שמצב כזה עשוי להוביל לכך שארצות הברית לא תטיל וטו על הצבעה נוספת במועצת הביטחון של האו"ם על הטיוטה הערבית שתקרא לנסיגה ישראלית משטחי הגדה המערבית, וכי הדברים הללו נלקחים בחשבון בשקלול כל האופציות העומדות בפני אש"ף בעתיד הנראה לעין. לפיכך ברמאללה תוהים מה יקרב עבורם את חלום המדינה – מהפך שלטוני או שמא המשך ביסוסה של ממשלת ימין.
הגורם הדגיש כי הפלסטינים מעוניינים עדיין במסלול של משא ומתן, אבל לא כזה שיתמשך לאורך עשורים. "אם האופציה היא משא ומתן שיימרח ויימשך 20 שנים נוספות – אז אנחנו נעדיף ממשלה בראשות נתניהו, אבל אם תגיד לי שאנחנו שבים למשא ומתן אמיתי ומוגדר שרצון שני הצדדים הוא לסיים את
הסאגה הזאת ולהגיע לפתרון של שתי מדינות – אז אנחנו נרצה לקיים משא ומתן כזה. אבל אנחנו בכלל לא בטוחים שהרצוג ולבני יובילו למשא ומתן אמיתי שבאמת יוביל לסיומו של הסכסוך".
לדבריו של הפובליציסט הפלסטיני הבכיר אשרף אל-עג'רמי, הציבור הפלסטיני עצמו מגלה עניין בשבועות האחרונים בתהליך המתרחש בישראל אך אדיש לחלוטין לתוצאותיו. "אנשים אמנם מדברים על זה אבל הם אינם תולים תקוות בתוצאות הבחירות בישראל, משום שהציבור אינו עושה הבחנה בשוני העמדות של שני הגושים הפוליטיים. הם רואים שאף ממשלה, אם היא ימין ואם היא שמאל, לא עשתה דבר בתחום הסכסוך הפלסטיני הישראלי, ולכן מבחינתם כלום לא ישתנה".
אל-עג'רמי טוען כי הציבור הפלסטיני עדיין לא בטוח שכדאי ללכת עם המהלכים הדיפלומטיים החד-צדדיים עד הסוף, משום שהסנקציות הכלכליות פוגעות בהם באופן ישיר בעיכוב משכורותיהם של עשרות אלפי פקידי הרשות. אל-עג'רמי עצמו סבור כי אמנם ממשלת ימין תאיץ את הבידוד המדיני של ישראל, אך לדבריו מדובר בתהליך ארוך ואיטי שספק אם הקהילה הבינלאומית בשלה לו בשלב זה. "ההנהגה הפלסטינית תמשיך בכל אופן במסלול הדיפלומטי, אבל סביר שהתהליך יואט אם תקום ממשלה אחרת שתרצה להיכנס למשא ומתן. הפנייה לאו"ם לא תפתור בסופו של דבר את הבעיה – אלא רק תהליך מדיני משותף".