יעלון: "לאפשר נישואים לחברי הקהילה הגאה"
שר הביטחון התארח בפאנל של קהילת הלהט"ב. "חובתנו לאפשר לחברי הקהילה להקים משפחה ולגדל ילדים". בכנסת הבאה לא צפוי ייצוג של חברי כנסת שהצהירו בפומבי כי הם משתייכים לקהילה הגאה
בפאנל פוליטי של קהילת הלהט"ב שהתקיים הבוקר (ו') בתל אביב, התחייב שר הביטחון משה (בוגי) יעלון לפעול למען חברי הקהילה הגאה בנושא הנישואים. "יש לאפשר לחברי הקהילה לקיים חיי משפחה כולל נישואים, זו זכות אנושית של כל אדם, ללא הבדל דת גזע או מין או נטייה מינית", אמר יעלון.
יעלון הביע תקווה כי בכנסת החדשה שתיבחר ב-17 במרס, תהיה חקיקה חדשה למען קהילת הלהט"ב. "חובתנו לאפשר לחברי הקהילה להקים משפחה, לגדל ילדים, לחיות, להתפרנס ולתרום לחיי החברה הישראלית. אני מקווה שבכנסת הבאה יחוקקו חוקים שיאפשרו לחברי הקהילה לממש זאת".
בכנס שערכה אגודת הלהט"ב הבוקר לפני הבחירות לכנסת ה-20, התייצבו ראשי המפלגות בפני חברי הקהילה הגאה כדי להשמיע את עמדותיהם בנושאים החשובים לקהילה, ובראשם הזכות להתחתן. בנוסף ליעלון השתתפו בפאנל יו"ר "יש עתיד" יאיר לפיד, יו"ר משותף של "המחנה הציוני" ציפי לבני, ויו"ר מרצ זהבה גלאון.
"בעשורים האחרונים העולם חווה התקדמות לעבר שוויון זכויות מלא", אמר יעלון בפתח דבריו. "לצערי כשמדובר על שוויון זכויות, אתם (חברי הלהט"ב, א"ב) כמי שנתפסים בחברה כשונים - סובלים מאי-שוויון בלא מעט נושאים. החברה הישראלית בדרך הנכונה, אבל זה לא מספיק".
יעלון הודה כי גורמים בליכוד הובילו בעבר קו נוקשה נגד חברי הלהט"ב. "היו לנו גורמים אחרים שניסו להשליט דרך שאינה מקובלת על התנועה. הבוחרים הראו מהי הדרך שרוב הציבור הליכודי תומך בה".
יו"ר "יש עתיד" יאיר לפיד אמר בפאנל: "כל עוד הקהילה הלהט"בית לא מקבלת את הזכויות שלה, אני לא חי במדינה שבה אני רוצה לחיות. ברית הזוגיות שווה לכולם. זוהי מהפכה אזרחית שתאפשר לכל זוג למסד את הזוגיות עם כל הזכויות הכרוכות בכך. זה לא יעבור בקלות, שהרי מדובר במהפכה פוליטית ובמלחמה פוליטית". לפיד התחייב: "נעביר את ברית הזוגיות כפי שהעברנו את חוק השוויון בנטל וכמו שהקטנו את מספר השרים, כי זה צודק ונכון".
יו"ר משותף של "המחנה הציוני", ציפי לבני, תקפה את חברי הבית היהודי על התבטאויותיהם בעבר נגד חברי הקהילה הגאה. "רק אתמול בלילה צייץ נתניהו שהבית היהודי יהיה חלק מממשלתו הבאה, ומזל שהממשלה הזו לא תקום", אמרה לבני. "הוריי חינכו אותי על ערכי השוויון, והם גאים בי שאני קוראת לא לתמוך במפלגות חשוכות".
יו"ר מרצ זהבה גלאון מתחה ביקורת על ברית הזוגיות. "ברית הזוגיות היא פשרה רקובה שנעשתה בין יש עתיד לבית היהודי כדי שיהיה אפשר להעביר בזכותה כספים להתנחלויות, ולא לאשר נישואים אזרחיים. נשארנו עם ממשלה שזנחה את ההליך המדיני, בנתה בהתנחלויות, שהיו לה כמה הישגים לקהילה, אך הדבר הגדול של נישואים אזרחיים נמכר לבית היהודי. הבחירות האלו הן לא קרב בין ימין לשמאל, אלא בין מי שרוצה דמוקרטיה לבין מי שרוצה לפרק אותה. הפלורליזם מאיים על הקנאים האלה".
"המעורבות הפוליטית ירדה מאוד"
ההצהרה של יעלון היום עומדת בניגוד לייצוג הצפוי של חברי הקהילה הגאה בכנסת הבאה. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, אחרי הבחירות הקרובות לא יושבעו ככל הנראה ח"כ או ח"כית שהצהירו בגלוי כי הם משתייכים לקהילה. ח"כ ניצן הורוביץ הודיע שהוא פורש מרשימת מרצ ולא יתמודד בבחירות הקרובות, ויו"ר התא הגאה בליכוד, אמיר אוחנה, צריך לקוות שתנועתו תשיג 32 מנדטים כדי להיבחר לכנסת.
ד"ר עמית קמה, חוקר תקשורת מהקהילה הלהט"בית, טוען כי במידה מסוימת הנוחות שבה חיים כיום חברי הקהילה היא זו שפגעה במעורבות הפוליטית שלה. "הגענו להישגים יפים מאוד מבחינה פוליטית, וההישגים האלה מתורגמים לחיים נוחים עבור רוב ההומואים והלסביות - חוץ מהעניין של נישואים ואימוץ. הצעירים לא מתמודדים עם שאלות של אפליה חוקית כמו בני הדור שלי, ולכן המעורבות הפוליטית ירדה מאוד. אני גדלתי בדור שבו יחסים הומוסקסואליים היו עבירה פלילית. אנשים ידעו שיש חוק נגד הקיום שלהם ולכן הם היו מעורבים פוליטית יותר. אני באופן אישי לא מצליח להבין את חוסר המגויסות בקרב הקהילה ההומו-לסבית בארץ".
יש להם כוח אלקטורלי?
"לקהילה הלהט"בית יש כוח ובהחלט כוח פוליטי. כשאומרים קהילה חושבים ישר על הומואים שגרים במרכז תל אביב, אבל יש הומואים ולסביות שגרים בכל מיני מקומות, כמו עיירות פיתוח או קיבוצים, ולא יצאו מהארון. המפה הפוליטית נחלקת באופן כללי בין המחנה השמרני למחנה הליברלי, המחנה הימני-שמרני נמנע בדרך כלל להכניס לשורותיו גורמים כמו הומואים וקבוצות מיעוט, בעוד שבמחנה הליברלי זה נכס אלקטורלי".
דו"ח שהוכן על ידי מחלקת המחקר של האגודה למען הלהט"ב בארץ והציג ניתוח של הפעילות הפרלמנטרית למען הקהילה, מראה כי ב-20 חודשי כהונת הכנסת היוצאת, מתוך 3,000 הצעות חוק היה רק אחוז אחד שעסק בקהילת הלהט"ב. בין החוקים שנבדקו: הצעת "חוק הפרשנות" שעוסק בהגדרת אפליה על רקע נטייה מינית, "חוק זכויות התלמיד" שעוסק באיסור אפליה מטעמי זהות מגדרית, הצעת חוק מרשם האוכלוסין העוסק ברישום בן או בת זוג כהורה ועוד. כ-55 אחוז מחברי הכנסת קיבלו ציון נכשל או לא מספיק על פעילותם למען קהילת הלהט"ב.
באשר לממוצע הפעילות לפי סיעות, בראש נמצאות מרצ, חד"ש מפלגת העבודה ויש עתיד, ומאחור משתרכות הליכוד, ישראל ביתנו, מפלגת ש"ס ובסוף הבית היהודי. מצטייני חברי הכנסת בתחום היו ממרצ, ובראשם ניצן הורוביץ. מנגד בלטו בציון השלילי חברי הכנסת של יהדות התורה וכן אורית סטרוק מהבית היהודי. עוד נכתב בדוח כי ח"כ איילת שקד סייעה לעצירת חקיקה למען הקהילה בכנסת, וכי נפתלי בנט חסם באופן פעיל חקיקה לטובת הקהילה בממשלה.
בכנסת הבאה המצב עלול להיות חמור יותר מכיוון שהנציגים הגאים נדחקו לאחור:'יש עתיד הציבה את זהורית שורק, לסבית מוצהרת, במקום ה-19 הלא-ריאלי. במרצ, המפלגה המזוהה ביותר עם הקהילה הגאה, שיבצו מועמדים להט"בים אחרי העשירייה הראשונה, ובליכוד הגיע אמיר אוחנה, יו"ר התא הגאה במפלגה, רק למקום ה-32. במחנה הציוני, בישראל ביתנו ובמפלגות כולנו והבית היהודי לא שובצו נציגי להט"ב.
הומו, דתי, ימני
מיקי גיצין, חבר מועצת העיר תל אביב (מרצ) ומקום 22 ברשימה לכנסת: "יש פוליטיקה של זהויות וישנה הבנה שגברים סטרייטים אשכנזים לא יכולים לייצג את כולם. נשים, מזרחיים וערבים מוכרחים להיות מיוצגים וגם להט"בים. אף אחד לא יכול לטעון שהוא מייצג קהילה באופן מלא אם הוא לא חלק ממנה, ולכן ברור שהעובדה שאין ייצוג להט"בי במרצ הפתיעה חלקים רבים מבוחריה, וחבל שאין ייצוג כזה".
איך קרה שאין ייצוג?
"מרצ הייתה המפלגה הראשונה שהיה לה ייצוג להט"בי מחוץ לארון - ניצן הורוביץ. הוא הודיע על פרישה בזמן מאוחר מדי, אחרי שנסגרה האופציה להכריז התמודדות, ולכן להט"בים אחרים שהאמינו שיש כבר ייצוג משמעותי לקהילה בחרו שלא לנסות להיבחר, ובמרצ אין שריונים. אני לא חושב שזה יפגע במפלגה כי יש למרצ מחויבות לקהילה לאורך שנים, עוד לפני שמפלגות המרכז התלבשו על האג'נדה הזו. הייצוג של להט"ב נמצא בכל מוסדות המפלגה ובהנהלה שלה, אצלנו לא תמצא חברי כנסת ששותקים בנושא כמו במפלגות אחרות".
עמית (35), יו"ר עמותת כמוך (הומואים דתיים אורתודוקסים): "אני מתכוון לבחור בבית היהודי, אני לא חושב שהם הומופובים למרות שהיו גם התבטאויות אומללות בסרטון שלהם. אני בתור דתי לא עושה רק מה שאני רוצה או חושב, יש את עניין ההלכתי. גם אם הבית היהודי הייתה מפלגה הומופובית בהגדרה הייתי מצביע להם, כי אני הומו ודתי אבל אני
עוד הרבה דברים - נגד מדינה פלסטינית ורוצה לשמור על עולם התורה. גם אם פוגעים בזכות שלי להביא ילד או להתחתן, עדיין עם ישראל ותורת ישראל קודמים לרצון שלי. כהומו דתי אין מפלגה שפונה אליי במסרים שלה. יש מפלגות שפונות להומואים, כמו מרצ ויש עתיד, אבל הן רחוקות מהתפיסה שלי בנושאים אחרים".
אמיר אוחנה, יו"ר התא הגאה בליכוד, חושב שהוא במקום ריאלי ברשימה. "בני בגין יכול להביא יותר מנדטים מאמיר אוחנה, וגם אם ראש הממשלה היה שם אותי במקום 11 אז לא כל הקהילה הייתה נוהרת. עם זאת, ראש הממשלה מחבק אותי חיבוק אמיץ. היסטורית, הפעילות הלהט"בית אכן בוצעה במחוזות השמאל, אבל מאז 2011, כשהקמנו את קבוצת גאווה בליכוד, המצב הזה השתנה".
עד כמה חיזרתם אחר הקול הגאה?
"בבחירות הקודמות השתתפנו בפאנלים, הבאנו את לימור לבנת ורובי ריבלין והכנסנו לחוקת הליכוד מניעת אפליה על רקע נטייה מינית. הקהילה באופן היסטורי הצביעה לשמאל כי הוא היה זה שפנה אליה, אבל כאמור הדבר הזה השתנה. הליכוד פונה גם להומואים ולסביות, ואלה שמחזיקים בתפיסת עולם ימנית אבל לא הצביעו לנו בגלל זכויות להט"ב ירגישו כעת שיש להם בית".