זו העונה: 6 מתכוני כרוב ניצנים
יש לו טעם מתקתק ואגוזי והוא משתדך נפלא לחרדל וגבינה כחולה: שישיית מתכוני כרוב ניצנים מוקפצים בטעם מעושן, מטוגנים ברוטב לימון, אפויים בניחוח רוקפור ועוד
את כרוב הניצנים פוגשים בדצמבר-מאי בשווקים, בתפזורת ולא רק בתא המקפיא. טעמם הוא מעין שילוב של ברוקולי וכרוב ומיוחסות להם סגולות מרפא של ממש, בעיקר בזכות החומרים האנטי סרטניים שבו ובזכות ויטמינים C ,A וגם חומצה פולית.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
עדכונים שוטפים גם בטוויטר של ynet
כרוב ניצנים לא נאכל טרי אלא רק אחרי חליטה, אפייה, אידוי, הקפצה או טיגון. גם כך מדובר באתגר למערכת העיכול. הכי בריא וטעים לאדות את כרוב הניצנים ואז להוסיף לו שומן - שמן זית, שמן אגוזים ואפילו חמאה. מתבלים במלח, פלפל ושום.
רוצים לשדרג? לכל הירוקים, גם לכרוב הניצנים החמצמצות מחמיאה. מיץ לימון עושה את העבודה הכי טובה ובנוסף, כל הטעמים המלוחים והמרוכזים - אוממי (בשרים מעושנים, אנשובי, פרמזן, סויה, טריאקי, מיסו, רוטב צדפות) - מוציאים מהכרובים את המקסימום.
1. כרוב ניצנים פאפיאדוס
סוד המרקם והטעם המיוחדים טמון בפאפיאדו - תהליך האידוי של הכדורים המטוגנים, שהופך אותם לרכים ומאפשר להם לספוג היטב את רוטב הלימון. מגישים כתוספת או כארוחה קלה עם יוגורט קר.
גיוון: מעדיפים את כרוב הניצנים שלכם פריך? מיד אחרי הטיגון מגישים אותם לצד הרוטב.
המרכיבים ל-4 מנות:
700 גרם כרוב ניצנים טרי, או 1 שקית מהקפאה
לציפוי:
3 ביצים
1/4 כוס שמנת מתוקה, או קרם קוקוס לגרסת פרווה
2 כוסות קמח מצה דק, או פירורי לחם
שמן לטיגון עמוק
לרוטב לימון:
3 כפות שמן
3 שיני שום קצוצות
1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי
מלח ופלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה:
- מחממים שמן לטיגון עמוק.
- מכינים את הציפוי: טורפים ביצים עם שמנת, ומכינים קערה נוספת עם קמח מצה לציפוי. טובלים את הכרובונים היטב בבלילה, ומגלגלים אותם בקמח המצה לציפוי.
- מטגנים בשמן בכמה מחזורים, 4-3 דקות בכל פעם, עד שמזהיבים ומתרככים מעט. מוציאים לנייר סופג.
- מכינים רוטב לימון ומאדים: מחממים שמן במחבת גדולה, מוסיפים שום ומטגנים דקה עד שעולה ניחוח.
- מוסיפים מיץ לימון, מלח ופלפל ואת הכרובים ומנמיכים להבה. מכסים את הסיר ומבשלים כ-25 דקות עד שהכרובונים מתרככים.
2. כרוב ניצנים מוקפץ בטעם מעושן
תוספת מפתיעה, צבעונית ועשירה בטעמים למנות עיקריות.
לגרסה צמחונית או טבעונית: מחליפים את חזה האווז בפרמזן, שמוסיפים למנה בהגשה, בטופו מעושן, או שפשוט מגדילים את כמות האגוזים במתכון.
המרכיבים ל-4 מנות:
700 גרם כרוב ניצנים טרי, או 1 שקית מהקפאה
4 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
4 שיני שום פרוסות
100 גרם חזה אווז, חתוך לקוביות של 1 ס”מ
מלח ופלפל שחור גרוס
50 גרם חמוציות - לא חובה
50 גרם (1/2 כוס) אגוזי מלך קלויים - לא חובה
אופן ההכנה:
- חולטים כרוב ניצנים בסיר עם מי מלח רותחים במשך 5-3 דקות לריכוך. מעבירים למי קרח ומסננים. אם משתמשים בכרוב ניצנים מהקפאה - שלב זה מיותר.
- מחממים שמן במחבת גדולה, ומטגנים בצל כ-8 דקות על להבה בינונית עד שמתרכך ומתחיל להזהיב.
- מוסיפים שום וחזה אווז, ומטגנים 8-7 דקות עד שחזה האווז מזהיב.
- מוסיפים כרוב ניצנים, מלח ופלפל ומקפיצים 5-4 דקות. אם רוצים, מוסיפים חמוציות ואגוזים, מערבבים ומגישים.
3. כרוב ניצנים אפוי עם רוקפור, מרווה ודבש
קשה להאמין שמנה כל כך יפה ומיוחדת מסתכמת בסידור המרכיבים ואפייתם בלבד. צפו להפתעה טעימה ומלאת הרמוניה.
טיפ: כדי להעצים את יופיה של המנה, הגישו אותה בתבנית עגולה.
המרכיבים ל-4 מנות:
700 גרם כרוב ניצנים טרי (או 1 שקית מהקפאה) חצוי50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות קטנות
12 עלי מרווה
5 שיני שום פרוסות
150 גרם גבינת רוקפור (או כחולה אחרת) מפוררת
2 כפות דבש
2 כפות מיץ לימון סחוט טרי
מלח גס ופלפל שחור גרוס
50 גרם אגוזי מלך שבורים
אופן ההכנה:
- חולטים את כרוב הניצנים בסיר עם מי מלח רותחים במשך 2 דקות לריכוך. מעבירים למי קרח ומסננים. אם משתמשים בכרוב ניצנים מהקפאה - שלב זה מיותר.
- מסדרים את כרוב הניצנים בתבנית. מוסיפים קוביות חמאה, עלי מרווה, שום ורוקפור, מזלפים דבש ולימון, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. מפזרים אגוזים.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-30 דקות, או עד שהכרובונים מתרככים ומזהיבים.
4. כרוב ניצנים צרוב בחמאת שום ירוק ואגוזים
מתכון מנצח של אורלי פלאי-ברונשטיין, שעושה שימוש בשום ירוק טרי בשיא עונתו. כאן לא מבשלים ולא חולטים את כרוב הניצנים, רק מקפיצים קלות.
גיוון: מוסיפים רצועות חזה עוף שהוקפצו בנפרד במשך 5-3 דקות בשמן זית, עד שנצרבו יפה.
המרכיבים ל-4 מנות:
500 גרם כרוב ניצנים
50 גרם חמאה + מעט שמן
שום ירוק - לפי הטעם
אגוזים או שקדים
אופן ההכנה:
- מחממים חמאה ושמן במחבת. מוסיפים שום ירוק, אגוזים או שקדים ומקפיצים דקה.
- חוצים את הכרובונים ומוסיפים למחבת. מתבלים במלח ופלפל, ומקפיצים 3 דקות עד שהם מזהיבים יפה. אם אתם אוהבים אותם קצת יותר רכים - מכסים ומשהים כמה דקות, כשהכיריים כבויות.
5. קדרת עוף וכרוב ניצנים
תבשיל אביבי וחגיגי בטעמי חמוץ-מתוק. הכרובים הקטנים שמתבשלים ברוטב הופכים רכים וכמעט נמסים בפה.
המרכיבים ל-4 מנות:
3 כרעי עוף מחולקות4 כפות שמן
3 בצלים פרוסים לרצועות
1 גזר פרוס דק
6 שיני שום, פרוסות דק
700 גרם כרוב ניצנים טרי, או 1 שקית מהקפאה
מלח ופלפל שחור טחון טרי
לרוטב:
1/2 כוס רוטב צ’ילי מתוק
1/3 כוס מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות רוטב טריאקי
2 כפות דבש
1 כפית כורכום
אופן ההכנה:
- מחממים קדרה או סיר (עדיף כזה שמתאים גם לתנור) עם שמן, ומטגנים את נתחי העוף במשך 8-5 דקות להזהבה קלה. מוציאים את העוף ומעבירים לכלי אחר.
- מטגנים בצל בסיר שבו טוגן העוף במשך 5 דקות לריכוך והזהבה קלה. מוסיפים גזר ושום, ומטגנים-מערבבים דקה-שתיים.
- מחזירים את חלקי העוף המטוגנים, מוסיפים כרוב ניצנים, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.
- מערבבים את מרכיבי הרוטב בקערה ויוצקים לסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-30 דקות.
- מעבירים את הסיר לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, ואופים במשך כ-30 דקות ללא מכסה עד שהעוף מוכן.
6. קולסלואו ניצנים הדרי
הנה מתכון פיצוץ לקולסלואו מכרוב ניצנים שמצאנו ב"ניו יורק טיימס", שלצורך הכנתו משתמשים בדיסקית המגררת של מעבד המזון.
ועוד משהו: משתמשים רק בכרוב ניצנים טרי ולא קפוא, מכיוון שלא חולטים אותו!
אופן ההכנה:
- מכינים את הרוטב: טורפים 2 כפות מיונז, כפית חרדל, 2 כפות מיץ לימון או תפוז וכפית קליפת לימון מגוררת. מוסיפים 1/4 כוס שמן זית בהדרגה ותוך כדי טריפה עד שמתקבל רוטב סמיך.
- מערבבים 3/4 מכמות הרוטב עם 700 גרם כרוב ניצנים קצוץ או מגורר, תפוח עץ חמצמץ (גרני סמית) קלוף ומגורר ובצל שאלוט גדול קצוץ.
- מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים ועד לילה (הכרובונים יתרככו, יפרישו מעט מיץ וטעמם העז מעט יתמתן).
- מסננים את הירקות, מוסיפים 1/4 כוס עלי נענע קצוצים ואת יתרת הרוטב ומגישים.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון