החורף חוזר: איך נמנעים מכאבים במפרקים
90% מבני ה-65 פלוס סובלים בחורף מכאבים במפרקים שמגבילים את תנועתם ומונעים מהם לבצע פעילויות שגרתיות. מנהל היחידה להשתלת מפרקים מסביר איך למנוע כאבים ומתי לפנות לרופא
כאב במפרקים השונים הוא תופעה שכיחה ביותר. על פי הנתונים 90% מהאוכלוסייה מעל גיל 65 סובלים משינויים שחיקתיים במפרקים אשר מובילים לכאבים, הגבלה בתנועה ותלונות על חוסר נוחות.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
המפרקים הם חלקי הגוף שתפקידם לחבר בין העצמות השונות ולאפשר את יכולת התנועה והתפקוד השוטף של האיברים בגוף.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
בלי תרופות: צמחי המרפא שפותרים בעיות רפואיות
בני 60+: ירידה של 3 ק"ג בחורף - מסכנת חיים
סופר שייק: 3 מתכוני שייק נגד מחלות ודלקות
כאבים במפרקים הם הגורם הנפוץ ביותר למוגבלות וירידה ביכולתנו לבצע את הפעילויות הנדרשות בחיי היום יום, הכאבים מתגברים במיוחד בתקופת החורף.
שלושה גורמים: שחיקה, מחלות וירידה בפעילות גופנית
שינויים שחיקתיים טבעיים הנפוצים אצל אנשים מבוגרים גורמים למחלות מפרקים דלקתיות מסוגים שונים.
כמו כן, אחוז גדול מהאוכלוסייה המבוגרת סובלים ממחלות רקע הגורמות לפגיעה באספקת הדם. כך לדוגמא, מחלות בכלי הדם המביאות לירידה באספקת הדם לגפיים, כך גם תהליכים שונים של ניוון במערכת השלד, מחלות ניווניות ומחלת הסוכרת פוגעת בכלי הדם.
גורם נוסף, חשוב לא פחות, בקרב האוכלוסייה המבוגרת הפעילות הגופנית מופחתת וקיימת ירידה בתנועה. לעתים, אנשים מבוגרים הם פחות פעילים פיזית, ומבצעים פחות תנועות במשך היום.
חשוב לזכור כי חשיפה לקור באופן לא מבוקר ובגוף לא מוגן עשויה לעורר גם פציעות ישנות שכבר עברו.
למה דווקא בחורף?
בחורף יש ירידה בטמפרטורת הגוף באופן כללי וכיווץ של כלי הדם הקטנים, דבר שפוגע באספקת דם סדירה למפרקים ולרקמות שסובבים את המפרקים. מה שגורם לא אחת לכאבים.
בחורף נדרשות לגוף אנרגיות נוספות על מנת להתחמם. חלק מאוכלוסיית הקשישים ואנשים הסובלים ממוגבלויות מתכסים ומתלבשים ובכך ממעיטים בתנועה. פחות יוצאים מהבית, פחות מפעילים את עצמם, פחות נמצאים בפעילות יומיומית שתמריץ את הדם ותחמם אותם באופן טבעי.
כך נוצר מעין מעגל, עושים פחות פעילות גופנית כי המפרקים כואבים וחוסר תנועה גורם לזרימת דם מופחתת והחמרה בכאבים.
לכן בכל חורף אנו עדים לעלייה משמעותית במספר המטופלים המתלוננים על כאבים במפרקים השונים.
יש מה לעשות: התמדה בפעילות ושמירה על חום גוף
פעילות גופנית: על מנת לשמור על בריאות המפרק מומלץ להקפיד על פעילות גופנית לאורך כל השנה. עצם הפעילות הקבועה מייצרת אנרגיה פנימית המסייעת בהתחממות הגוף.
שמירה על חום גוף: בכדי להימנע מכאבים הנובעים מקור, בעונת החורף יש להקפיד על שמירת חום הגוף, באמצעות לבוש חם ולא חשוף במיוחד בגפיים. וכמו כן חימום הבית בדרכים בטוחות.
חימום מלאכותי: חימום מקומי של האזור הכואב בעזרת כריות שאפשר לחמם במיקרו ולהניח על מפרקים כואבים למשל, עשוי לסייע להפחתת הכאב.
טיפולי פיזיותרפיה: חימום על ידי מכשירי פיזיותרפיה המיועדים לחימום עמוק, עשוי להועיל. מומלץ גם לבצע פעילות גופנית מתונה ועיסויים. האחרונים מייצרים אספקת דם מואצת לאזור עד להקלה של הכאב וחזרה של התנועה למפרקים.
אבחון אצל רופא: חשוב לזכור כי אבחון ראשוני של רופא מומלץ וחשוב. ועל כן, במידה וחשים בכאב יש לפנות לרופא מיד ולא לחכות שהכאב יחלוף לבד.
הכותב הוא מייסד קבוצת יונתן, מנהל היחידה להשתלות מפרקים במרכז הרפואי סורוקה