מיגרנה: מה גורם לכאב - ואילו טיפולים יעזרו
מדובר בבעיית הבריאות השלישית בשכיחותה בעולם אחרי אנמיה ואובדן שמיעה שמשפיעה על 11% מאוכלוסיית העולם. מהן הסיבות להתקפי מיגרנה, איך לזהות שלא מדובר ב"סתם" כאב ראש ומה הטיפול שיעזור להתמודד?
כרבע מהאוכלוסייה בישראל סובלים ממיגרנה - ונשים סובלות פי 3 מגברים. כך קובע סקר חדש שנערך על ידי יצרנית התרופה אקסדרין למיגרנה.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
על פי נתוני הסקר, שבוצע במהלך חודש יולי 2014 על ידי מכון המחקר השיווקי סי.איי, והשתתפו בו 401 מרואיינים (גברים ונשים), בגילאי 18 ומעלה, אשר סבלו ב-12 החודשים האחרונים ממיגרנה (על פי דיווחיהם), עולה כי כשליש מהסובלים ממיגרנה מדווחים כי הם סובלים מהבעיה כמה פעמים בחודש.
כשליש נוספים סובלים ממיגרנות המאופיינות ברמת כאב גבוהה במיוחד. רמת כאב נמוכה מאפיינת רק מיעוט מהמקרים כ-8%. עוד עולה מהממצאים כי בגילאי 50 ומעלה, 16% מדווחים כי הם סובלים פחות ממיגרנה, לעומת 31% מהסובלים בגילאים צעירים יותר שבין 18-49.
עוד עולה כי 64% מציבור הסובלים ממיגרנה, מדווחים על סימפטומים נלווים של רגישות לאור. 56% מהסובלים מדווחים על בחילה, 51% מהסובלים מדווחים על סחרחורות ו-47% מדווחים על רגישות לקול.
בנוגע לטיפול שיעזור עולה כי 72% מהסובלים ממיגרנה אינם מטפלים בכאב ו-17% מהסובלים מאמינים כי לא קיים טיפול מתאים או תרופה שעשויה לעזור להם.
מיגרנה או סתם כאב ראש? איך מבדילים ומטפלים
מה היא מיגרנה?
מיגרנה הינה כאב ראש ראשוני בעל שכיחות גבוהה. היא משפיעה על כ-11% מהאוכלוסייה בעולם, בקרב 18% מהנשים ו-6% מהגברים.
מדובר בבעית הבריאות השלישית בשכיחותה בעולם (אחרי אנמיה ואובדן שמיעה). למרות שרבים משתמשים במיגרנה לתיאור כאב ראש חזק, מדובר בצורה מיוחדת של כאב ראש שיש לה טיפול מיוחד.
איך מזהים מיגרנה?
למיגרנה יש נטייה להופיע ככאב בצד אחד של הראש, בעיקר ברקה, במצח או סביב לעין, והוא יכול להחליף צד בכל התקף. בכאב חזק, יכולה להיות המיגרנה מורגשת גם בכל הראש.
לכאב יש תחושה מיוחדת ופעמים רבות הכאב מורגש בפעימות, כמו דופק הלב, דבר המרמז כנראה על הקשר עם כלי הדם שבמוח.
הכאב במיגרנה מלווה בכמה תופעות: בחילה, שמלווה בחוסר יכולת לאכול ואף לעתים מגיעה לידי הקאה. כמו כן, מתפתחת רגישות לסביבה בזמן ההתקף - החולה נהייה רגיש מאוד לאור, לרעש ולריחות כך שהוא מעדיף להתבודד ולהסתגר בחדר חשוך.
ללא טיפול, הכאב והתופעות יימשכו בין 4 שעות ל 3 ימים, עם עליות ומורדות.
למה כואבות העיניים כשיש מיגרנה?
צורות המיגרנה השונות
יש כמה סוגים של מיגרנה. ההתקף המתואר למעלה הוא צורה של מיגרנה רגילה הקרויה "מיגרנה ללא אורה". הסוג השני של מיגרנה, שהוא פחות שכיח, נקרא "מיגרנה עם אורה" (aura) והוא כולל כמה צורות שונות.
באנשים הסובלים מצורה זו של מיגרנה, יתחיל ההתקף בצורה שונה לגמרי, עוד לפני שיתחיל כאב או כל תופעה אחרת, יופיעו לפתע סימנים נוירולוגיים שונים, שנקראים "אורה" (סימנים מקדימים).
הסימנים השכיחים ביותר שמופיעים כאן קשורים לראייה: האדם רואה פתאום אורות מנצנצים, קווים דמויי ברקים, כתמי צבע כמו לאחר סנוור או לחילופין היעלמות חלק משדה הראייה. אורות אלו מופיעים על פי רוב בצד אחד של שדה הראייה, והם גדלים עד שיכולים לכסות את כל שדה הראייה ולהפריע בצורה משמעותית לתפקוד.
תופעות פחות שכיחות הן הופעת תחושת נימול ביד, ברגל או צד אחד של הפנים ועד חולשה מלאה בצד אחד של הגוף. תופעה זו יכולה להתחיל בכל מקום במוח ולהתבטא במגוון עצום של צורות, למשל, הפרעה בדיבור, סחרחורת, דמיונות, בלבול ובעצם כל דבר שהמוח יודע לעשות.
הפרעות אלו נמשכות בממוצע כ-20 דקות, הן חולפות במהירות בדרך כלל ואז מתחיל כאב הראש האופייני עם התופעות המלוות אותו.
האורה נגרמת בגלל הפרעה בתפקוד החשמלי של המוח. באדם הסובל ממיגרנה היא יכולה להופיע בכל התקף או בחלק מההתקפים ולפעמים לבדה, וללא כאב הראש.
הסיבות להופעת המיגרנה
תורשה: כ-15-20% מהנשים (כמעט כל אחת מ 5 נשים) וכ-8% מהגברים סובלים ממנה. יש לה נטייה להופיע במשפחות, אך אין למחלה תבנית תורשתית ברורה ועדיין לא ידוע במדויק הקשר הגנטי.
למשל, בתאומים זהים ייתכן שלאחד תהיה מיגרנה ולשני לא. משמעות הדבר היא שישנם גם גורמים סביבתיים, לא גנטיים, שמשפיעים על התפתחות המיגרנה.
גיל: על פי רוב המיגרנה תתחיל בגיל צעיר, בעיקר בין גיל 20 ל-40 שנים, אבל גם ילדים אינם מחוסנים ממנה. בילדים הביטוי של הכאב יכול להיות בצורות שונות מהמיגרנה האופיינית והיות ויש קושי לקבל מידע מדויק מילדים כדאי להשתמש בעזרי ציור.
עד גיל ההתבגרות יהיה מספר הבנים הסבלים ממיגרנה שווה למספר הבנות, אולם מגיל 12, גיל תחילת המחזור ההורמונלי בבנות, עולה בצורה משמעותית מספר הבנות הסובלות ממיגרנה בהשוואה לבנים.
תדירות ההתקפים: תדירות ההתקפים שונה מאדם לאדם. התדירות הממוצעת של התקפי מיגרנה היא אחד לחודש אבל היא נעה מכאלו שיסבלו מהתקפים בודדים במשך חייהם, ועד אחרים, אצלם יהיו שני התקפים או יותר בשבוע. בחלק מהאנשים המיגרנה תתפתח לצורה כרונית של כאב ראש כל יום.
מפחדים מההתקף הבא? המדריך למניעת מיגרנה
הגורמים למיגרנה
קשר הורמונלי
למי שיש נטייה לסבול ממיגרנה, תתכן רגישות למספר גורמים שעלולים להשפיע על הופעת התקף והקשר ההורמונלי הוא המוכר ביותר. בזמן שעד לגיל ההתבגרות שווה שכיחות המיגרנה בבנים ובנות, עם תחילת השינויים ההורמונליים של מחזור הווסת עולה בצורה חדה שכיחותה בבנות.
קשר זה מודגם גם בנטייה של מיגרנה להיעלם במהלך ההיריון; להתבטא אצל חלק מהנשים באופן קבוע במהלך המחזור החודשי, כשאצל נשים רבות היא נחלשת בגיל הפסקת המחזור החודשי.
תזונה
הקשר בין מיגרנה ומזונות מסוימים הוא כנראה מיתוס יותר מאמת. אמנם לשוקולד, גבינות עשירות בשומן ויין אדום מיוחסת באופן מסורתי היכולת לזרז הופעת מיגרנה, אך דבר זה נכון כנראה רק אצל חלק קטן מבין הסובלים ממיגרנה. מצד שני, החסרת ארוחה, ובוודאי שצום ממושך, יכולים לזרז הופעת כאב ראש.
סובלים ממיגרנה? 8 מזונות שאסור לכם לצרוך
שינה
שינוי בהרגלי השינה יכול להשפיע על המיגרנה. במיוחד בולט הדבר בסוף שבוע או חופשות, כשישנים יותר שעות או כשהולכים לישון מאוחר יותר ומתעוררים עם מיגרנה. למי שסובל מכאב כזה, מומלץ להתעורר בשעה הרגילה לשתות ולאכול כרגיל, גם בימים אלו.
היום מעריכים שמרכזים בגזע המוח מופעלים ויכולים לעורר את התחלת התקף המיגרנה. מה בדיוק מפעיל מרכזים אלו נמצא עדיין בשלבי מחקר אולם, הם סמוכים מאוד למרכזי שינה וייתכן ששינוי בצורת השינה יכול להפעיל את המרכז המעורר מיגרנה.
מתח נפשי
מתח נפשי, שעלול להחמיר כל מחלה, יכול גם לזרז הופעת מיגרנה אך אינו מהווה בדרך כלל את הסיבה למיגרנה. על כן ניתן לראות עלייה בתדירות מיגרנה במצבי מתח כמו בתקופת בחינות למשל.
הטיפול היעיל
הטיפול במיגרנה קיבל תאוצה רבה בשנים האחרונות, עם ההכרה בנטל הכלכלי הגדול שיש לתופעה זו על החברה כולה. כיום יש טיפולים יעילים מאוד למיגרנה, והמחקר לפיתוח אמצעים נוספים לטיפול במיגרנה נמשך ללא הפסקה.
הטיפול ניתן רק לאחר בדיקה מקיפה של מערכת העצבים ואבחנה שמדובר במיגרנה ולא בכאב ראש שנגרם ממקור אחר. בטיפול במיגרנה יש שני כיוונים: טיפול בהתקף וטיפול מונע.
1. טיפול בהתקף מיגרנה
מטרתו להחליש ולקצר את התקף המיגרנה. יש כאלו שיגיבו גם לאמצעים פשוטים כמו לחץ מקומי ברקה, בשיפולי הגולגולת או בצוואר. אבל כאשר הכאב מתעצם נראה שתרופות הן האמצעי העיקרי להקלה על הכאב.
שימו לב: הצלחת הטיפול אינה מבטיחה שלא יקרה התקף נוסף בעתיד. לכן אם יש הרבה התקפים הגישה הנכונה תהייה להתחיל גם בטיפול מונע.
הגישה הטיפולית הנהוגה היום היא לתת תרופה לפי עצמת הכאב. במיגרנה קלה-בינונית (הגדרה עצמית על פי מידת הסבל והמוגבלות בעת הכאב) אפשר להשתמש בתרופות משככות כאבים. כאשר נמצא שתרופות משולבות הכוללות כמה מרכיבים יחד, יעילות יותר מהמרכיב הבודד.
אם לעומת זאת המיגרנה קשה (גורמת להפרעה משמעותית בתפקוד), מומלץ להשתמש בתרופות ספציפיות לטיפול במיגרנה.
2. טיפול מונע
משמעות המניעה היא טיפול קבוע שמטרתו להוריד את תדירות ההתקפים ועצמתם. טיפול כזה יוצע לאנשים הסובלים מתדירות גבוהה של התקפי מיגרנה (4 או יותר בחודש).
המניעה מתחילה בזיהוי גורמים אפשריים למיגרנה, למשל על רקע המחזור ההורמונלי, שינוי בהרגלים או מתח והסבר כיצד להימנע מהם.
תוספת תרופות יכולה לייעל בצורה משמעותית את מניעת ההתקפים, כשמבין המון תרופות שנוסו, תרופות להפחתת לחץ דם נמצאו יעילות ביותר ונעשה שימוש גם בתרופות אחרות שיש להן השפעה על מרכזים עצביים במוח כמו תרופות נוגדות אפילפסיה או נוגדות דיכאון ואחרות.
חשוב לדעת, שבטיפול בכאב אין מתכון קבוע להצלחה, ולכן יש להתאים לכל אחד את התרופה והמינון המתאים לו, עד להשגת יעילות מירבית. להגברת היעילות ניתן להוסיף תרופות נוגדות דלקת, ונמצא שגם לוויטמינים, ביניהם מגנזיום יתכן מקום בטיפול מונע.
את הטיפול מומלץ לקחת לשישה חודשים לפחות ומטרתו להפחית את תדירות ההתקפים ועוצמתם. היות ובכל טיפול רפואי ייתכנו גם תופעות לוואי, כדאי שהטיפול יתבצע בהשגחת רופא. הרפואה המשלימה מציעה מגוון שיטות לטיפול במיגרנה ואלו יעילות כתוספת לטיפול הרפואי.
הכותב הוא סגן מנהל מחלקה נוירולוגית במרכז הרפואי תל אביב