רק 0.3% ממנהלי הביניים בחברות - ערבים
מחקר שנערך בקרב 50 חברות מובילות במשק קובע: שיעור העובדים הערבים בתפקידי ניהול ביניים או תפקידי מטה הוא כ-0.3% בלבד - לעומת שיעורם באוכלוסיית המדינה שעומד על 20%. הנשיא ריבלין: "שילוב הציבור הערבי בתעסוקה איננו מתמצה בשילובם כפועלים בפס היצור"
בעוד ששיעור הערבים בקרב האוכלוסייה בישראל עומד על כ-20%, שיעור העובדים הערבים בתפקידי ניהול ביניים או תפקידי מטה בחברות המובילות במשק עומד על ממוצע של כ-0.3% בלבד - כך עולה ממחקר חדש שנערך בקרב מדגם של 50 חברות מובילות.
צפו בכתבות נוספות בערוץ קריירה :
- יותר ערבים משולבים בהייטק: איך זה קורה?
- רילוקיישן: כך תצליחו בגרמניה ובארה"ב
- הרובוטים עלו לישראל: מה יקרה למשרות שלנו?
- לא מצליחים לשרוד: מצוקות בעלי העסקים הקטנים
>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
>>> ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet
המחקר, שערכה חברת הייעוץ העסקי שלדור, הוצג היום (ב) בבית הנשיא במסגרת השקת שיתוף הפעולה בין המיזם לקידום תעסוקה במגזר הערבי "קולקטיב אימפקט" (Collective Impact) לבית הנשיא.
המחקר שהוצג במפגש כלל ראיונות עם מנכ"לים, מנהלים בכירים ועובדי משאבי אנוש בכ-50 חברות מובילות. כמו כן נאספו מידע ונתונים ממגוון רחב של מקורות, ובכלל זה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בין החברות שהשתתפו במחקר: שטראוס, אמדוקס, פתאל, צ'ק פוינט, הרצוג פוקס נאמן, שיכון ובינוי, טבע, HP, מגדל ומטריקס.
החברה הערבית, מהווה כאמור 20% מאזרחי מדינת ישראל. לעומת זאת, שיעור האזרחים הערבים מכלל המשתתפים בכוח העבודה הוא 15%, ותרומתם לתמ"ג עומדת על 8% בלבד. כמו כן מתאפיינת האוכלוסיה הערבית במדדים חלשים נוספים: שיעור גבוה של אוכלוסייה ענייה - 44%, והיקף אבטלה גבוה - 25%.
התועלת העסקית: נאמנות לארגון ופחות תחלופה
מנתוני המחקר עולה כי רק 5% מסך עובדי המגזר הציבורי הם מקרב החברה הערבית. שיעור העובדים הערבים בחברות שרואיינו עומד על כ-7%. שיעור זה מהווה כ-35% בלבד במדד הייצוגיות (היחס בין שיעור הייצוג של העובדים הערבים בחברה מסוימת לשיעור הייצוג של החברה הערבית באוכלוסייה הכללית). בניכוי "חברות מובילות", עם שיעורי העסקה גבוהים במיוחד, עמד שיעור העובדים הערבים על 5% (25% במדד הייצוגיות).מתוך החברות שבמדגם, רק בשבע חברות נמנו מעל 20% עובדים ערבים. מרבית העובדים הערבים מועסקים בתפקידים זוטרים שאינם מצריכים כישורים מיוחדים. שיעור העובדים הערבים בתפקידי ניהול ביניים או תפקידי מטה עומד כאמור על ממוצע של כ-0.3% בקרב חברות המדגם, כשבאף חברה לא קיים ייצוג מנהלים ערבים הולם.
ממסקנות המחקר עולה כי התועלת העסקית (Business Case) המשמעותית ביותר שמזהים המעסיקים בהעסקת האוכלוסייה הערבית נובעת משיפורים הנוגעים לניהול המשאב האנושי: הגדלת מאגר הגיוס, נאמנות לארגון והורדת שיעור התחלופה. הרוב המכריע של המעסיקים במחקר ציין שהעסקת עובדים מהחברה הערבית הוא יעד עיסקי שלהם בשל הצורך הקיים במקורות כוח אדם נוספים.
בנוסף, כ-85% מהמרואיינים הסכימו כי קיימת חשיבות חברתית ולאומית בשיפור של העסקת עובדים ערבים במגזר העסקי. מהמחקר עולה כי החסם המרכזי בשילוב עובדים מקרב האוכלוסייה הערבית, אשר צוין על ידי כ-80% מהמעסיקים, נוגע להיעדר גישה למועמדים מתאימים מקרב האוכלוסייה.
ריבלין: שוק העבודה הוא גשר של תקוה
במסגרת שיתוף הפעולה עם בית הנשיא יקיים הנשיא ראובן (רובי) ריבלין פורום מנהיגות עסקית של מנהלי החברות הלוקחים חלק במיזם אחת לרבעון, ילווה את הגורמים המקצועיים במהלך סוגיות שונות שיעלו מתוך השילוב ויעמוד מקרוב על תהליכי ההשתלבות של האוכלוסייה הערבית במשרות השונות בחברות המשתתפות במיזם.באירוע ההשקה בבית הנשיא השתתפו מנהלי חברות מובילות במשק בהם: מנכ"ל באב.קום ומייסד המיזם עימאד תלחמי, יו"ר קבוצת שטראוס ישראל עפרה שטראוס, אילן בירנפלד מנכ"ל דלויט, שי לוי מנהל אמדוקס ישראל, עימאד תלחמי מנכ"ל באב.קום ומייסד המיזם ואחרים.
"אתם כאן, כי אתם יודעים ששילוב הציבור הערבי בתעסוקה איננו מתמצה בשילובם כפועלים בפס היצור", אמר ריבלין במהלך האירוע, "אלא, ששילוב אמיתי, משמעותו השתלבות בתעסוקה הולמת, לאקדמאים, במשרות של הובלה, פתוח וניהול. ולכן, הנוכחות שלכם כאן היום, מנכ"לי החברות הגדולות במשק, היא אמירה חשובה מאין כמותה. שוק העבודה הוא לכן הסיסמוגרף הטוב ביותר, ליכולתנו, כולנו, לחיות כאן יחד, ולהוות גשר של תקווה, למדינת ישראל, ולמזרח התיכון".