מטפלות הפגינו: "היחס - כמו לצל-אדם"
המטפלות במשפחתונים שבפיקוח משרד הכלכלה שבתו היום והפגינו בירושלים במחאה על העסקתן כעצמאיות: "בנט תתפטר", קראו. המפגינות טענו: "מה ההבדל בינינו לשכירות? נותנות עשרות שנים מהחיים ואין פנסיה". במשרד מתעקשים שההסדר חוקי
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet
הטענה העיקרית של המטפלות, המפעילות בביתן משפחתונים לחמישה ילדים לכל היותר, היא שמחד הן נחשבות לעצמאיות, אך מנגד הן נמצאות תחת פיקוח של משרד הכלכלה, המגביל מאוד את האפשרות שלהן להתפרנס בכבוד. כך למשל, הפיקוח מגביל את מספר הילדים במשפחתון, את שעות העבודה ואת היכולת לקחת ימי חופשה.
"אני עובדת 47 שעות שבועיות, מרוויחה 4,600-4,500 שקל ועוד צריכה להפריש לפנסיה", סיפרה בהפגנה אחת המארגנות, קטי מליחי, שלה ניסיון של 30 שנה. "אני לא יכולה לכלכל את עצמי בצורה נכונה כשמשרד הכלכלה נותן את כל ההוראות". המטפלות גם טוענות כי בחודשים האחרונים חל עיכוב בהעברת השכר שלהן בחודש ולעתים אף ביותר, וכי מטפלות שעובדות בדרום הארץ ושהגיע להן פיצוי בעקבות מבצע צוק איתן טרם קיבלו אותו, או שלא קיבלו אותו במלואו.
מפגינה אחרת, נינט ששון מבאר שבע, דחתה את ההסבר של משרד הכלכלה: "איך אפשר להגיד שזה חוקי? אין שום קשר ביני לבין המילה עצמאית. אני מקבלת שכר לפי תקצוב של משרד הכלכלה, אין לי נגיעה בשכר. מה ההבדל ביני לבין שכירה במעונות יום?". המשפחתונים פועלים מהשעה 7:00 בבוקר ועד 16:30 אחר הצהריים. התשלום למטפלות מגיע מההורים או מסובסד על-ידי המדינה, בהתאם לרמות ההשתכרות של ההורים.
נתניהו צריך לחתום על עדכון התעריף
לגבי התעריף, ציינו במשרד הכלכלה כי "ועדת המחירים, המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה, כלל לא קובעת את שכר המטפלות, אלא את תעריף תשלום ההורים המגלם את כלל העלויות. התעריף למעונות היום עודכן השנה ועלה ב-2.8% - תוספת של כ-35 שקל בממוצע לתשלום החודשי, שנע בין 1,800 ל-2,000 שקלים. התשלום עודכן כל השנים, למעט בשנה האחרונה". לפי המשרד, העדכון הועבר למשרד האוצר על ידי משרד הכלכלה, אך לא נחתם על-ידי שר האוצר שהוא בנימין נתניהו.
ששון מחתה על ההבטחות של משרד הכלכלה: "לא רק שלא עדכנו את העלויות ואת השכר, אלא שאפילו מורידים לנו כסף. כשמגיע מפקח ממשרד הכלכלה מכריחים אותנו להוציא כספים עבור תחזוקת המעון מכספנו-שלנו. המשכורת שלנו לא עלתה בשלוש השנים האחרונות, ומה גם שאין לנו פנסיה ואני אצא לגמלאות ללא פרוטה שחוקה. אין לי אפשרות להכנסה נוספת. באיזו מדינה בן אדם מקבל בחודש חצי משכורת?"
"אין ימי מחלה ואין אפילו ימי אבל, נשים שיושבות שבעה ולא מוצאות מחליף צריכות להחזיר כסף להורים", המשיכה ששון, שעובדת כמטפלת כבר 24 שנים. "קיבלנו הוראה להחזיר להורים כסף עבור ימי צוק
איתן ועל הפיצוי שהתקבל לקחו לנו מס הכנסה". במשרד הכלכלה הודו כי הפיצוי עבור המבצע התעכב, אך הבטיחו שהוא יועבר השבוע. ששון התעקשה שלא די בכך: "לי הוכנס סכום חלקי בלבד של 3,000 שקלים לחשבון ונאמר לי שהטיפול בי הסתיים לגמרי. התקשרנו המון פעמים לרשות המסים ואמרו לנו שזה הסכום הכי גבוה שאפשר לקבל. זה ישתנה? אנחנו נשים שנותנות את החיים שלנו, עשרות שנים מהחיים ללא פנסיה, אך אנחנו מרגישות כאילו אנחנו כלום. מתייחסים אלינו כצל-אדם".
בתגובת משרד הכלכלה צוין כי "בדיוק כמו כל עסק עצמאי אחר, כולל מעונות פרטיים ומטפלות פרטיות, לא ניתן להפעיל את העסק בהתעלם מהצרכנים - במקרה זה אימהות עובדות, ולכן כל סוגיית החופשות למשל מוסדרת בנוהל מוסדר, לרבות עבודה בזמן אבל. כל טענה על עיכוב בשכר היא חמורה ותיבדק על-ידי המשרד, ככל שיעודכן".