התשואה על האג"ח הממשלתי לא כדאית
התשואות הנמוכות של האג"ח הממשלתי ארוכות הטווח מתאוששות מעט על רקע עליית מחירי הנפט והתחזקות הכלכלה בארה"ב. האם לאחר שאירופה הודיעה על הרחבה כמותית של הכסף זה הזמן לרכוש אג"ח, או שעדיף להשקיע באג"ח הקונצרני ולמניות?
בשנים האחרונות שוק אגרות החוב הממשלתיות לטווח ארוך נמצא במגמה עולמית של עליית מחירים ולכן התשואה עליהן יורדת. בארה"ב תשואות האג"ח לעשר שנים צנחו באחרונה לרמה של 1.6% בלבד. בגרמניה צנחה התשואה עליהן ל-0.4%, ובשוויץ התשואות קרובות ל-0%, ועוד פחות מכך. בשבוע האחרון השתנתה המגמה, לאור הנתונים החיוביים מכלכלת ארה"ב ומחיר הנפט שהחל לטפס כלפי מעלה, אחרי ירידות חדות בחודשים האחרונים. אך נראה כי מדובר בתיקון טכני בלבד.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
עוד כתבות בערוץ שוק ההון
אחד מהסיבות לתשואות הנמוכות של האג"ח, היא תכנית ההרחבה הכמותית (הדפסת הכסף) עליה הכריזו לאחרונה באירופה ותכנית דומה שהונהגה בשלושת השנים האחרונות בארה"ב בסכום מצטבר של כ–2 טריליון דולר.
בישראל המצב דומה. מחירה של אג"ח ממשלתית שקלית שזמן פדיונה הוא מארס 2042 (עוד 28 שנה) עלה מתחילת 2014 ב–39%, והתשואה שלה קרובה ל–3%. גם התשואה על אג"ח ממשלתית שנפדית ב–2024 (בעוד 9 שנים) היא 1.8% בלבד.
הרחבה הכמותית גורמת לעיוות בתשואות
התוכנית שעליה הודיע נגיד הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי, לפני כשבועיים, עליה דיווחנו, כוללת קניית אג"ח ממשלתיות בסכום של 1.2 טריליון דולר (60 מיליארד יורו בחודש). כאשר הבנק המרכזי רוכש אג"ח ממשלתיות ומזרים לשוק כסף, הדבר גורם לעליית מחירי האג"ח (יש יותר כסף פנוי בשוק, ויותר הצע של כסף מביא לירידת ערכו) שגורם בהתאם לירידה בתשואות משום שהתשואות על האג"ח הממשלתיות משקפות בדרך כלל את הסיכונים של המדינות עצמן. אלא שההרחבה הכמותית שמציפה את השוק בכסף גורמת לעיוות יחסי בתשואות.
"לאחר תקופה של יותר מחודש בו נרשמו ירידות תשואה חדות בחלקים הארוכים של העקומים, (הגרף שמראה את התשואה על כל אורך חיי האג"ח) ובעיקר בעקום השקלי הלא צמוד, חלה השבוע עליית תשואות מחודשת באג"ח הממשלתי", אומר דודי רזניק מלאומי שוקי הון. לדבריו, עיקר עליית התשואות התרחשה בשקלים הלא צמודים, שרשמו ירידות תשואה חדות בחודש האחרון.
יש לציין כי השבוע נרשמה עלייה בציפיות האינפלציוניות במרבית שוקי האג"ח הממשלתיים בעולם, ככל הנראה על רקע התיקון החד יחסית במחיר הנפט שרשם עלייה שבועית של קרוב ל - 15%. "נראה כי מהלך עליית התשואות השבוע הינו בעיקר תיקון טכני למהלך ירידת התשואות המאוד משמעותי בחודש האחרון וייתכן ונראה את התשואות חוזרות ויורדות בתום התיקון", מוסיף רזניק.
האפיק המנייתי הוא האפיק המועדף לנטילת סיכון
בלאומי ממשיכים גם השבוע להדגיש כי הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות ממשיך להיות האפיק המועדף לנטילת סיכון, זאת למרות שרמת התמחור הכוללת באפיק ההשקעה אינה נמוכה. הסיבות לכך הן בין היתר השיפור ההדרגתי בכלכלת ארה"ב, בשילוב עם הפיחות שהתרחש בשער החליפין של השקל מול הדולר. לדבריהם, הדבר צפוי לתמוך ברווחי החברות היצואניות בישראל אשר פועלות בעיקר בשווקי ארה"ב והדבר יבוא לידי ביטוי בתוצאות הרבעון הרביעי של השנה, ובמחצית הראשונה של 2015.
בהתייחסו לשוק האג"ח הקונצרני (השוק הפרטי) מציין רזניק כי בחודשים האחרונים מורגשת עלייה במרווחים באפיק הקונצרני בישראל. "אנו ממליצים להתחיל להגדיל בהדרגה את החשיפה לשוק הקונצרני, ובעיקר לקבוצת דירוג A, גם לאור מיעוט יחסי בהנפקות בקבוצת דירוג זו", אומר רזניק.
בסקירת לאומי אף ממליצים להמיר חלק מהאחזקות של אג"ח קונצרניות איכותיות בישראל באג"ח קונצרניות בארה"ב ברמת סיכון דומה, תוך התחשבות בפערי סולמות הדירוג בין השווקים. זאת, בשל תמחור עדיף באפיק האג"ח הקונצרני בארה"ב.