5 צמחי המרפא שנחקרו ונמצאו יעילים נגד סרטן
הם גדלים במורדות ההימלאיה ועל שפת נחלים בדרום סין ומוכרים כבר אלפי שנים ברפואה המסורתית, אבל רק מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים עד כמה הם יעילים ועוצמתיים. 5 צמחי מרפא פחות מוכרים למניעה ולטיפול במחלות סרטן
אין ספק. בשנים האחרונות צמחי המרפא הולכים ותופסים תאוצה בתחום הטיפול והמניעה של מחלת הסרטן. חלק מהם, כמו כורכומין, תה ירוק ואסטרגלוס, כבר מוכרים היטב, אבל יש גם לא מעט צמחים אקזוטיים יותר ומוכרים הרבה פחות, המשמשים לטיפול בסרטן ברפואה המסורתית.
חלקם נחקרים בשנים האחרונות במסגרת מחקרים קליניים. לרוב מדובר אמנם במחקרים ראשוניים והעדויות המחקריות ביחס לכל אחד מהצמחים שונות ברמתן, ועם זאת, למי שמתמודד עם המחלה - כדאי להתוודע לקיומם.
"את המנגנונים שבהם פועלים צמחי המרפא כנגד גידולים סרטניים ניתן לחלק לכמה סוגים", מסביר אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית והרבליסט, מהיחידה לרפואה משלימה אינטגרטיבית במחלקה האונקולוגית, המרכז הרפואי תל אביב. "לחלקם יש פעילות ישירה כנגד הגידול הסרטני, שגם היא מתחלקת למגוון מנגנונים.
"אחד מהם הוא מנגנון ציטוטוקסי - הצמח רעיל לגידול עצמו. אלה הם הצמחים העוצמתיים ביותר, אולם עלולות להיות להם גם תופעות לוואי. מנגנון ישיר אחר כנגד הגידול הסרטני הוא גרימת אפופטוזיס – מוות תאי מתוכנן. צמחים אלה מעודדים את תהליך ה'התאבדות' של התא הסרטני, שבו הוא משמיד את עצמו בצורה מבוקרת. מנגנון ישיר שלישי הוא עיכוב נטיית התא הסרטני מלייצר סביבו כלי דם. בדרך זו מפריעים הצמחים האלה לגידול להתפתח ולשגשג.
"קבוצה אחרת של צמחים מסייעת לחזק את המטופל, ובדרך זו מאפשרת לו להתמודד טוב יותר עם הגידול הסרטני. בנוסף היא מסייעת להתמודדות עם הטיפולים הקונבנציונליים - ההקרנות, הכימותרפיה, הטיפולים הביולוגיים והניתוחים, ומאחר שהמטופל מצליח להכיל יותר טיפולים אגרסיביים, הטיפול יעיל יותר.
"הקבוצה האחרונה קשורה יותר לתחזוקה יומיומית ולמניעה לטווח ארוך של סרטן. צמחים אלה הם בעלי תכולה גבוהה של נוגדי חמצון, ולכן מסייעים במניעת יצירתם של הגידולים מלכתחילה".
אז אילו צמחי מרפא אקזוטיים יכולים לסייע לטיפול או למניעה של מחלות סרטן? בעזרת שפרינגר סקרנו חמישה מהם.
1. קערורית
10 תוספי התזונה שהוכחו מחקרית כיעילים נגד סרטן
שם לועזי: Barbara Scutellaria
שם סיני: Banzhilian
פעילות מרכזית כנגד סרטן שנמצאה במחקרים: השמדת תאים סרטניים, עידוד מוות תאי מתוכנן של תאי הסרטן, עיכוב המרת תאים רגילים לסרטניים ועיכוב התפתחות גידולים.
תיאור: צמח מריר הגדל בדרום סין ובקוריאה באזורים לחים על שפת נחלים, באדמות מרעה ובשולי שדות אורז.
השימושים המסורתיים: ברפואה הסינית הוא משמש כצמח אנטי דלקתי, לטיפול בזיהומים שונים, במחלות כבד, בכיבים ובמורסות, וכן כצמח אנטי סרטני - בעיקר במקרים של סרטני השד והערמונית.
יעילות לטיפול בסרטן: במחקרים על תאים במעבדה נמצא כי הצמח פועל ישירות נגד תאי הסרטן במנגנונים של פעילות ציטוטוקסית, כלומר הוא רעיל לגידול עצמו, ושל עידוד אפופטוזיס - מוות תאי מתוכנן.
בנוסף, מחקרי המעבדה מצביעים על כך שלצמח פעילות אנטי מוטגנית - הוא חוסם חומרים מסרטנים ומפריע להם להיקשר ל-DNA ולהמיר תאים רגילים לסרטניים. כמו כן, נמצא שהוא מגביר את פעילות המקרופג'ים - התאים הבולעניים של מערכת החיסון, וכתוצאה מכך מעכב את התפתחות הגידולים.
בטיחות השימוש: מאחר שמדובר בצמח בעל השפעה עוצמתית עלולות להיות לו גם תופעות לוואי. התופעות שדווחו כוללות בחילות, שלשולים, עצירות, הקאות, כאבי ראש וחולשה.
כיצד צורכים אותו: כחלק מפורמולות סיניות או באבקה מרוכזת שאותה מערבבים עם מים.
מינון: בהתאם להנחיות המטפל.
היכן משיגים: בחנויות לצמחי מרפא, באישור הרבליסטים או מטפלים סינים בלבד.
2. מורינגה מכונפת
בלי סרטן בצלחת: 4 מוצרי מזון שנלחמים במחלה
שם לועזי: Moringa oleifera
שם סיני: la mu
פעילות מרכזית כנגד סרטן: השמדת תאים סרטניים, עידוד מוות תאי מתוכנן של תאי הסרטן, עיכוב שגשוגם של התאים הסרטניים והגברת רגישותם לכימותרפיה.
תיאור: זהו עץ טרופי ירוק עד שמקורו באסיה ובאפריקה, אך כיום הוא מתורבת ברחבי העולם, כולל בישראל, אליה הובא בעיקר על ידי עולים מהודו ועובדים זרים ממזרח אסיה.
עלי הצמח והזרעים נחשבים למזינים בזכות תכולת הוויטמינים (A, C ו-E) והמינרלים (ברזל וסידן) הגבוהה יחסית בהם, ולכן נצרכים באופן נרחב כמזון. במקביל, קליפת העץ והשורש נחשבים לבעלי תכונות רפואיות ומשמשים ברפואה המסורתית.
שימושים ברפואה המסורתית: הצמח מוגדר ברפואה ההודית כחם, קל ויבש, ומסוגל להזין ולנקות את הגוף בו זמנית. חלקיו משמשים לטיפול בסרטן ובעוד מגוון מצבים - אסתמה, סוכרת, כיבים וזיהומים.
יעילות לטיפול בסרטן: מחקרים על תאי מעבדה ומחקרים בחיות מצביעים על כך שמיצויים המופקים מהעלים, הזרעים והשורשים הם בעלי תכונות אנטי סרטניות. לדוגמה, במחקר מעבדה שבוצע במרכז הרפואי תל אביב נמצא שהצמח גורם לתמותת תאי סרטן הלבלב.
המחקרים הצביעו על כך שהצמח גורם לאפופטוזיס, לעיכוב שגשוגם של התאים הסרטניים ולהגברת רגישותם לטיפול הכימותרפי. כמו כן, נמצא שהטיפול בצמח מעכב את פעילותו של החלבון NF Kappa B - הנחשב לגורם בעל תפקיד מרכזי בתהליכי דלקת והתפתחות מרבית המחלות הכרוניות, כמו גם בתהליך הסרטני ובהתפתחות גידולים ממאירים.
בטיחות השימוש: על פי הספרות, הצמח יכול לגרום להורדת לחץ דם ולהאטה בקצב הלב. קליפת הצמח עלולה לגרום להתכווצויות ברחם, ולמיצוי יש תכונות נוגדות פוריות בתקופת השימוש בו. כמו כן, מחקר בעכברים הצביע על כך שמתן העלים לזמן ממושך, עלול להגביר את הסיכון לנזק כלייתי.
כיצד צורכים אותו: ניתן לצרוך את עלי הצמח בצורתם הטרייה, או מיובשים וטחונים לאבקה. ניתן לשלב את העלים או את האבקה במרקים, תבשילי ירקות, מאפים ושייקים. רצוי להוסיף את הצמח לקראת סוף הבישול כדי לשמור על ערכו התזונתי. ניתן להשיגו גם בכמוסות לבליעה.
מינון: המינון ההתחלתי לעלי מורינגה הוא כפית אחת ליום של אבקת עלים מיובשת או שבע כפיות של עלים טריים. ניתן להגדיל את המינון בהדרגה. רעילותו של הצמח נחשבת נמוכה, ולכן לא מוגדרים מינונים מקסימליים (ניסויים בחיות מעבדה שללו רעילות גם במינון של 2 גרם צמח ביחס לכל קילוגרם משקל גוף). לכן, יש המשתמשים בצמח גם במינונים של 8 גרם צמח יבש ליום או יותר.
היכן משיגים: ניתן להשיג את אבקת הצמח בחנויות טבע, חנויות צמחים ואצל היבואנים. אפשר גם להשתמש בעלי הצמח הטרי, המשמש לגננות נוי.
3. דמעות איוב
הסינים כבר גילו: מה לאכול כדי למנוע סרטן
שם לועזי: Job’s tearsאו Adlay
שם סיני: yi yi ren
פעילות מרכזית כנגד סרטן: הפחתה בסיכון לסרטן הקיבה
תיאור: שמו של צמח זה ניתן לו בשל צורת הפרי המיוחדת שלו, הדומה לדמעה. הצמח, שהוא למעשה סוג של דגן, גדל בכל רחבי מזרח אסיה ומשמש שם כמזון רפואי, שמזכיר במרקמו קוואקר או גריסים. בנוסף נוהגים להכין מחרוזות מהזרעים שלו. התרכובות הפעילות של הצמח הן רכיבים שומניים בשם coixol ו-coixenolide, האחראיים כנראה להשפעתו.
השימושים המסורתיים: הצמח משמש כבר אלפי שנים לטיפול בכאבי מפרקים, בבצקות, בדלקות כרוניות במעי ובשלשולים. בנוסף, הוא נחשב כמסייע לירידה במשקל, ומשמש גם לטיפול באקנה ולשמירה על לחות העור.
יעילות לטיפול בסרטן: מחקרים תצפיתיים שבחנו אוכלוסיות שצרכו את הצמח הצביעו על הפחתה בסיכון להתפתחות סרטן הקיבה, הנפוץ באסיה הרבה יותר מאשר במערב, ומהווה את אחד הגורמים העיקריים לתמותה בסין וביפן. נוסף על כך, במחקרים שבהם ניתן הדגן לחולים שהחלימו מסרטן הקיבה, נמצאה שכיחות נמוכה יותר של הישנות הגידולים.
בטיחות השימוש: לא נמצאה רעילות או תופעות לוואי שליליות.
כיצד צורכים אותו: כדייסה או במרק - כחלק מצריכת הדגנים היומיומית. במזרח ניתן גם להשיג שקיקי תה שלו.
מינון: 30 גרם ליום.
היכן משיגים: בחנויות לצמחי מרפא.
4. Hedyotidis Diffusae
מטבח בריא: המזונות שיעזרו לכם למנוע סרטן
שם לועזי: Hedyotidis Diffusae
שם סיני: Bai Hua She She Cao
פעילות מרכזית כנגד סרטן: עידוד מוות תאי מתוכנן של תאי הסרטן.
תיאור: משמעות שמו הסיני של הצמח (אין לו שם עברי) היא "פרח לבן לשון הנחש". "פרח לבן" בשל צורתו, "לשון הנחש" בשל השימוש המסורתי המרכזי בו - לטיפול בהכשות נחשים ובארס חיות.
השימושים המסורתיים: בנוסף לארס חיות, הצמח משמש לפינוי רעלים באופן כללי. כמו כן, הוא נוגד דלקת ומשמש לטיפול בכאבי גרון ודלקת שקדים, קושי בהשתנה וכאבים בשל דלקות בדרכי השתן, נפיחויות, כיבים ומורסות. כמו כן, הוא משמש גם להורדת חום.
יעילות לטיפול בסרטן: במחקרי מעבדה שנעשו בתאים סרטניים אנושיים הודגמה ירידה בחיוּת של תאי הסרטן, עיכוב במחזור החיים של התא וגרימת אפופטוזיס. מחקרים שבוצעו בחיות הצביעו על אפקט מעכב ומונע בהתפתחות תאי הסרטן.
בטיחות השימוש: בשל המחקר המועט יחסית בצמח, אין מספיק מידע אודות תופעות לוואי. בספרות ממליצים להשתמש בו בזהירות בחולים עם מצבים המטולוגיים או כאלו הנוטלים תרופות נוגדות קרישה ומדללי דם.
כיצד צורכים אותו: כחלק מפורמולות מרפא סיניות.
מינון: בהתאם לפורמולה ולצורך הרפואי, שנקבע על ידי המטפל.
היכן משיגים: בחנויות צמחים ייעודיות, לאחר הזמנה של מטפלים סינים.
5. ג'ינוסטמה
שם לועזי: Gynostemma
שם סיני: Jiaogulan
פעילות מרכזית כנגד סרטן: השמדת תאים סרטניים, עידוד מוות תאי מתוכנן של תאי הסרטן
תיאור: צמח בעל עלים מתוקים, שבדרום מערב סין משמש להכנת חליטות תה ובעבר אף נעשה ניסיון להפכו לתחליף סוכר. בשל תכונותיו, הדומות לאלה של הג'ינסנג, הוא זכה לכינוי "הג'ינסנג הדרומי".
השימושים המסורתיים: הג'ינוסטמה נחשב לצמח המחזק את הגוף ומגביר את יכולתו לתפקד בתנאי לחץ פיזיים ונפשיים, וכן כצמח מלחח, שעוזר להזין ולשקם את רקמות הגוף. תכונות המרפא האלה היו ידועות במשך שנים רק בקרב שבטים מקומיים בדרום מערב סין - משם התפשטה השמועה לכל המדינה ולמערב.
כיום הוא משמש גם להפחתת רמות כולסטרול, לחץ דם גבוה ורמות סוכר גבוהות, טיפול בסחרחורות ואפילו טיפול בג'ט-לג. בנוסף הוא משמש ברפואה המסורתית לטיפול בכמה סוגי סרטן, בהם בראש ובראשונה סרטן הריאות, וכן בסרטן השד ובסרטני המעי הגס והעור.
יעילות לטיפול בסרטן: מחקרי מעבדה הראו השפעה מעכבת על מספר סוגים של תאי סרטן, בהם סרטן הקיבה, סרטן הרחם, סרטן כבד, סרטנים של חלל הפה והוושט, סרטן ריאות, סרטן השד וסרטן העור.
אחד המחקרים האחרונים פורסם ב-2014 בכתב העת המקוון PLOS One, ומצא שלצמח השפעות נוגדות גידולים ישירות על תאים סרטניים אנושיים (השפעות ציטוטוקסיות), וכמו כן הוא גורם לאפופטוזיס. מחקרים קודמים הראו שלצמח פעילות נוגדת דלקת, נוגדת חמצון ונוגדת קרישה.
בטיחות השימוש: הצמח נחשב לבטוח בשימוש.
כיצד צורכים אותו: כחליטות תה.
מינון: המינון ששימש במחקרים הוא 10 מיליגרם מיצוי של הצמח, שלוש פעמים ביום.
היכן משיגים: בעיקר דרך האינטרנט, שכן הוא אינו זמין בארץ, אך זמין מאוד בארצות הברית, באירופה וכמובן במזרח.
מנגנונים מרכזיים שבאמצעותם נלחמים צמחי המרפא בסרטן
מנגנון ציטוטוקסי: הצמח רעיל לגידול עצמו. אלה הם הצמחים העוצמתיים ביותר, אולם מאידך, גם הסיכון לתופעות לוואי בשימוש בהם מוגבר.
גרימת מוות תאי מתוכנן (אפופטוזיס): צמחים אלה מעודדים את תהליך ה"התאבדות" של התא הסרטני,
שבו הוא משמיד את עצמו בצורה מבוקרת.
פעילות אנטי מוטגנית: הצמח חוסם חומרים מסרטנים ומפריע להם להיקשר ל-DNA ולהמיר תאים רגילים לסרטניים.
עיכוב התא הסרטני מלייצר סביבו כלי דם - בדרך זו מפריעים הצמחים לגידול הסרטני להתפתח ולשגשג.
הגברת רגישות התאים הסרטניים לטיפול הכימותרפי: כך מגבירים צמחים אלה את יעילות הטיפול הכימותרפי הקונבציונלי.
הגברת פעילות המקרופג'ים: התאים הבולעניים של מערכת החיסון. כתוצאה מכך, הצמח מעכב את התפתחות הגידולים.
עיכוב פעילותו של החלבון NF Kappa B - הנחשב לגורם בעל תפקיד מרכזי בתהליכי דלקת ובהתפתחות מחלות כרוניות וגידולים ממאירים.