שתף קטע נבחר

ארץ האפשרויות המוגבלות: גל פיטורים בנגב

"ידיעות אחרונות" מפרסם כי 140 עובדי "תרכובות הברום" הצטרפו למאות העובדים שפוטרו לאחרונה משלושה מפעלים אחרים בדרום, אזור שבו הסיכוי למצוא עבודה חדשה הוא אפסי. "נסגור את כל הנגב", הם מאיימים. כי"ל: הם לא מתנהגים באחריות

אמיל פריג'ה נתן את החיים למפעל "תרכובות הברום" של כי"ל. הוא בן 65 ועובד במקום כבר 45 שנים. "קיבלתי שלוש פעמים פרס מנכ"ל, שלוש פעמים פרס מצטיין ארצי, עבדתי תחת שישה מנכ"לים שונים. התחלנו בצוות של ארבעה אנשים, היינו מגיעים לעבודה ברכב אחד. פעם זה היה מפעל משפחתי. דאגנו כל הזמן להצלחתו של המפעל ולא לנו, העובדים. במקום לקבל לאחר 40 שנים של עבודה שעון כמו כל הוותיקים, קיבלתי מכתב פיטורים", הוא אומר.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

אמיל נמנה עם 140 עובדי המפעל ברמת חובב שקיבלו מכתבי פיטורים. העובדים משביתים את העבודה במפעל ומפגינים באוהל מחאה מול משרדי הנהלת כי"ל בבאר שבע. אתמול הצטרפו אליהם לכמה שעות עובדי "מפעלי ים המלח". לפני כחודש הוציאה הנהלת כי"ל מכתבי פיטורין לעובדים שלהם, אך בתיווך בית המשפט הם נכנסו למשא ומתן והמכתבים בוטלו. לאור העובדה שהמגעים לא מניבים פירות, הם חוששים כי יהיו הבאים בתור.

מפוטרים: אמיל פריג'ה (מימין) ונפתלי בן הרוש (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
מפוטרים: אמיל פריג'ה (מימין) ונפתלי בן הרוש(צילום: ישראל יוסף)

 (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
(צילום: ישראל יוסף)

"לא ניתן לגעת באף אחד מהמפעלים, החברה שלנו רווחית", אומר יו"ר ועד עובדי "מפעלי ים המלח", אדמונד לנקרי. "לא מדובר בעובדים שסרחו אלא בעובדים טובים. בנגב יש מקום תעסוקה אחר? אנשים עם שלושה או ארבעה ילדים, עם משכנתאות, חובות. איפה ימצאו עבודה?"

בתו, אורטל, בין מפוטרי מפעל הברום. יו"ר ועד עובדי הברום, אבנר בן-סניור, מוסיף: "זהו מאבק על הבית. לא ניתן ששום עובד יפוטר, גם אם זה אומר להילחם עד הסוף".

 

"אנחנו לא נגד התייעלות. אנחנו בעד, ואיפה שצריך - נתייעל. אבל זה לא בהכרח אומר פיטורים", אמרו אתמול העובדים, ואיימו: "אם יפטרו פה עובדים אנחנו נסגור את כל הנגב. זה לא רק מפעל הברום. אלפי תושבים מתפרנסים מהמפעלים הללו בדרום". לדבריהם, במפעלי כי"ל בנגב עובדים כחמשת אלפים עובדים, אך המפעלים הללו מעניקים תעסוקה גם ל-15 אלף עובדי חברות הסעות, הסעדה, לוגיסטיקה ותעשיות נלוות.

 

העובדים מגדירים את התנהגות ההנהלה "חזירית". הם מסתמכים על דו"ח בנוגע למצב הפיננסי של החברה שהוכן לבקשתם. לפי הדו"ח, מצבה של כי"ל מצוין, ענף הברום ימשיך להיות רווחי, תשואת הדיבידנד מצויה בשיאה ושכר המנהלים הבכירים מרקיע שחקים.

 

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

עובדי מפעל תרכובות ברום של כי"ל הפגינו אתמול (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עובדי מפעל תרכובות ברום של כי"ל הפגינו אתמול(צילום: הרצל יוסף)
 

הבעיה הגדולה היא שמסתמן כי אלה הציפורים שמבשרות גל פיטורים שצפוי בדרום, אזור ללא אלטרנטיבות תעסוקתיות. מפעלים רבים מתכננים צמצומים, שיעורי האבטלה גבוהים פי 3-2 מהממוצע הארצי, שעומד לפי נתוני רשות התעסוקה על 6.5%, פיטורין משמעם אובדן התקווה היחידה לחיים בכבוד.

 

מאיר בביוף, יו"ר מרחב נגב בהסתדרות, אומר: "לצערנו המאבק רק מחריף. ההנהלה מתעקשת לפטר. על העובדים לספוג את השביתה הארוכה הזו מכיסם עד שההנהלה תבין שלא ישברו אותנו".

 

מי שעוד מודאגים מהמצב הם ראשי הערים. "למדינת ישראל יש מחויבות לנגב ולתושביו. מכיוון שמדובר במחצבים ששייכים למדינה, אני קורא להנהלת כימיקלים לישראל לנהוג בתבונה. במקום להשקיע את הרווחים בנגב בונים מפעלים חדשים בחו"ל ומפטרים אצלנו עובדים".

 

מכי"ל נמסר: "מפעל כי"ל נאות חובב מתמודד עם משבר חמור בשווקים הגלובליים של תרכובות הברום ומעכבי הבעירה. למרות השקעות של למעלה ממיליארד וחצי שקל בשנים האחרונות, המפעל לא רווחי, לא יעיל ולא תחרותי, בעיקר בשל מספר העובדים ועלות שכרם, שהיא הגבוהה בעולם בתעשייה זו ומגיעה בממוצע ליותר מארבעים אלף שקל בחודש לעובד. אנו קוראים לוועד העובדים להפסיק לחבל במאמצי ההתייעלות ולאמץ התנהגות אחראית כלפי כלל העובדים ועתיד החברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הפגנת העובדים אתמול
צילום: הרצל יוסף
מומלצים