הנחיות חדשות: "האיסור על אכילת חמאה אינו מוצדק"
מאמר חדש בכתב העת היוקרתי בריטיש מדיקל ג'ורנל טוען כי האיסור לצרוך חמאה ומאכלים עתירי שומן אחרים אינו מוצדק, וכי הם אינם מסוכנים כפי שמקובל היה לחשוב. קרדיולוג ישראלי: "הכל צריך להיות בפרופורציות, גם אני אוכל חמאה"
החמאה כבר לא מסוכנת לבריאות שלנו: במשך שנים הזהירו אותנו מחמאה, גבינה צהובה, מרגרינה ומוצרי חלב אחרים עתירי שומן, אבל עכשיו קובע מחקר חדש: הם אינם מסוכנים לגוף. ההנחיות פורסמו בכתב העת BMJ Open heart.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
ההנחיות הקודמות שהופצו בשנות ה-80 בבריטניה וארה"ב, קבעו כי שומנים רוויים עלולים להאיץ את התפתחותה של טרשת העורקים, לגרום לחסימות כלי דם, להתקפי לב ושבץ מוחי.
תזונה בריאה?
אחת ולתמיד: מה בריא יותר - חמאה או מרגרינה
בטוחים שחמאה, בשר אדום או קולה לא בריאים?קרדיולוג בכיר טוען: חמאה ובשר טובים ללב
הטענה עד כה: החמאה מעלה כולסטרול
ההיפותזה הזו שהיתה קיימת בשלושים השנה האחרונות, גרמה לרבים להדיר רגליהם ממוצרי מזון עתירי שומן רווי, כמו חמאה, גבינה צהובה, קרים צ'יז, ובשר שמן, במטרה להפחית את ערכי הכולסטרול.על פי ההמלצות הישנות אותם כתבו מומחים אמריקנים ובריטים, יש להפחית את צריכת השומן הכולל ל-30% מצריכת האנרגיה היומית הכוללת, ואת השומן הרווי ל-10%. ההמלצות התבססו על 6 מחקרים, שכללו 2,476 גברים ופורסמו לפני 1983.
זאת ועוד: על פי הסברות כיום, מרבית הכולסטרול "הרע" בגוף נוצר דווקא על ידי הכבד, ואינו מגיע מן המזון, וכי הנטייה לערכים גבוהים של כולסטרול היא דווקא תורשתית, ואינה קשורה כלל לכמות השומנים הנצרכת.
"ההנחיות לא היו צריכות להתפרסם"
לדברי המומחים כעת, אין הוכחה מוצקה שתתמוך בהנחיות הישנות שהתבססו על נתונים לא משמעותיים מבחינה סטטיסטית, וכי ההנחיות "לא היו צריכות להתפרסם מעולם". לדברי המומחים, ההנחיות שהזהירו מפני מוצרי חלב עתירי שומן, נבעו ממספר קטן של גברים חולים.
"כולנו גדלנו על הקוסנפט שחמאה וגבינה צהובה זה מסוכן וצריך להתרחק מהם אבל זה לא בהכרח נכון", אומר ל-ynet הפרופ' שמחה מיזל, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי הלל יפה, "אבל מוצרי החלב הללו מכילים ויטמינים ומקורות חלבון טובים, והם לא בהכרח רעים".
"אני בעצמי אוכל חמאה" אומר מוסיף, "ואני גם לא מונע ממטופליי, גם אחרי התקף לב, לצרוך חמאה וגבינה צהובה. הרעיון המרכזי הוא הגבולות. אין סיבה להימנע גם ממוצרי מזון עתירי שומן, כל עוד הם בגבולות הקלוריות היומיות המותרות.
"כשהתפריט משולב באורח חיים בריא שכולל הימנעות מעישון וביצוע פעילות גופנית יומיומית, אין שום סיבה שלא להינות גם מאוכל טוב".