שתף קטע נבחר
 

מחקר: תרגול מדיטציה מאט הזדקנות המוח

חוקרים מארצות הברית מצאו כי מוחם של מתרגלי המדיטציה בעל יותר תאים אפורים פעילים מאשר בני גילם שאינם מתרגלים. המחקר מצטרף לשורה ארוכה של מחקרים המוכיחים מדעית כי מדיטציה משפיעה לטובה על מערכות הגוף השונות ושומרת על איכות חיים גבוהה בגיל מבוגר

מחקר חדש המגיע מארצות הברית מצטרף לשורת מחקרים מדעיים החושפים את הקשר שבין מדיטציה והזדקנות בריאה השומרת על איכות חיים גבוהה.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

בעבר מצאו חוקרים בעולם את קשר שבין התרגול היום יומי לריכוז, שליטה ברגשות, חיזוק מערכת החיסון ולאחרונה אף הצטרף מחקר בין חמש שנים מאונברסיטת הרווארד שהראה כי מדיטציה ויוגה משנים לטובה את הגנים איתם נולדנו.

 

עוד כתבות במדור 60 פלוס:

3 המלצות להפחתת הסיכון לאלצהיימר

אחת ולתמיד: מה לאכול כדי להישאר בריאים?

יוגה נשית: 5 תרגילים לבריאות ויציבות גם בגיל 60+

 

המחקר מהרווארד השתמש בטכנולוגיות מתקדמות לדימוי המוח והראה כי המדיטציה מגבירה את פעולות הגנים המעורבים בתהליכי מטבוליזם, אנרגיה והפרשת אינסולין ובו בזמן התרגול המדיטטיבי מפחית את רמת המתח ואת התהליכים הדלקתיים בגוף.

 

מפחיתה לחץ דם ודיכאון: 10 עובדות על מדיטציה

 

מדיטציה משמרת תאים אפורים

המחקר החדש התפרסם לאחרונה בכתב העת "גבולות בפסיכולוגיה" Frontiers in Psychology והוכיח את הקשר שבין מדיטציה ושימור וחיזוק יכולות המוח. המחקר שם דגש מיוחד לשינוי המתרחש בגיל מבוגר באזורים רחבים במוח.

 

ידוע כי החל מגיל 20 חלה ירידה בתיפקודי המוח באופן הדרגתי. צוות חוקרים מהמרכז למיפוי המוח באונברסיטת קליפוניה שבלוס אנג'לס (UCLA) מצא כי תרגול מדיטציה משמר את החומר האפור במוח. אותו חומר המכיל תאי עצב האחראים על עיבוד המידע.

מדיטציה כמפתח לחיים ארוכים ובריאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מדיטציה כמפתח לחיים ארוכים ובריאים(צילום: shutterstock)
 

ד"ר פלוריאן קורט מצוות המחקר האחרון אמר, "מחקרים רבים חקרו את היתרונות הבריאותיים של מדיטציה. בחודש נובמבר בשנה שעברה, מחקר של חוקרים קנדיים מצא כי למדיטציה יש יתרונות בריאותיים למחלימות מסרטן השד, בעוד שמחקר קודם אחר מצא שמדיטציה יעילה בהפחתת כאב, חרדה ודיכאון".

 

"המחקר שלנו", הוסיף ד"ר קורט, "קושר בין תפקודים קוגניטיביים משופרים כמו איכות קשב, זיכרון ומהירות עיבוד ותרגול מדיטציה".

 

החוקרים הופתעו

במחקר המגיע מהמרכז למיפוי בלוס אנג'לס לקחו חלק כ-100 משתתפים בני גיל 24-77.

 

כמחציתם תרגלו מדיטציה במשך 4-46 שנים והמחצית השניה לא תרגלה מעולם.

 

החוקרים סרקו את מוחם של המשתתפים באמצעות מכשיר הדמיה מתקדם, MRI.

 

בסריקה המוחית של המשתתפים אשר תרגלו מדיטציה נראו אזורים אפורים רחבים יותר במקומות רבים יותר במוח. וזאת לעומת בני גילם אשר לא תרגלו מדיטציה.

 

"הופתענו לראות שבניגוד לצפוי על פי הגיל", הוסיף ד"ר קורט, "אצל המשתתפים המבוגרים שתרגלו מדיטציה נראו אזורים אפורים רבים יותר וזאת בהשוואה לבני גילם האחרים".

 

למרות התוצאות נדרש מחקר נוסף

אנשי המחקר מיהרו לסייג את מחקרם וציינו שלא לקחו בחשבון גורמים שונים של אורח חיים, אישיות, הבדלים גנטיים במוח ובלבול.

 

ולכן הם לא קובעים נחרצות כי מדיטציה גורמת לשימור איכות החשיבה, הזיכרון ומחשבה אולם יש מקום מחקר נוסף.

 

"אני מקווה שהממצאים שלנו יעודדו מחקר נוסף בנושא", אמרה ראש צוות המחקר ד"ר איילין לודרס מלוס אנג'לס, "ראיות מדעיות נוספות יאפשרו בסופו של דבר עשייה לא רק בתחום של הזדקנות בריאה, כי אם גם במצבים בהם הזיקנה משולבת עם מחלות שכיחות של הגיל המבוגר".

 

7 שלבים לתרגול מדיטציה:

1. פנו לעצמכם 20 דקות, עדיף בשעות הבוקר. השתמשו בשעון עצר בכדי שלא תצטרכו להציץ בשעון בבדיקה לכמה זמן עבר.

 

2. שבו בנוחות, אם אפשר בישיבה מזרחית על כרית. הקפידו על גב זקוף וכתפיים רפויות. התחילו להתבונן בנשימות שלכם, שפרו את איכותן. נשימות מהירות הפכו לאיטיות, נשימות שטחיות הפכו לעמוקות, מקוטעות לרצופות וכן הלאה. התענגו על כל נשימה ונשימה כאילו זו הפעם הראשונה.

 

3. דמיינו כדור בדולח גדול מלא אור המונח מעל ראשכם כמו כתר ולאט־לאט דמיינו איך הוא נע למטה וממלא את ראשכם באנרגיות של אור, בריאות ושקט.

 

4. אחרי שמילא את הראש, הכדור ממשיך לנוע ולמלא באור את כל האזורים שאליהם הוא מגיע: הצוואר, הגרון, הכתפיים, חלל בית החזה, הריאות, חלל הבטן, וכך הלאה עד קצות אצבעות הרגליים. 

 

5. ברגע שתרגישו שכל הגוף מלא באנרגיות האלה ועטוף כולו במעין בועה הנוסכת עליו רוגע ושלווה, העלו בדמיונכם חוויה אחת והסריטו את הסיטואציה מחדש: סיטואציה חברתית שהייתם רוצים שתתנהל אחרת ממה שהתנהלה, תגובה שלכם ברגע מסוים שהייתם רוצים לשנות וכך הלאה.

 

6. אחרי שדמיינתם בפרטי פרטים את הסיטואציה כפי שהייתם רוצים שתתרחש, קבלו החלטה להפוך את התסריט בדמיון גם למציאות: אם זה בטלפון, במפגש או במכתב. החליטו שאתם לא נשארים עם חוויה לא נעימה ודואגים לשפרה ולשנותה.

 

7. התחילו להניע לאט את אצבעות הרגליים והידיים, ואת שאר חלקי הגוף, פקחו עיניים ליום חדש.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
shutterstock
תרגול יום יומי יחזק את יכולות המוח
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים