שתף קטע נבחר

 

להוציא את המפלצת מהארון: 6 פחדים של ילדים - והפתרון

ביקור אצל רופא שיניים, ניתוח פוליפים, מפלצות וליצנים ואפילו חרדת אסלה - כמעט על כל פחד של הילדים ניתן להקל על ידי משחקים. אפרת מונשרי גורן עם 6 רעיונות שיעזרו לכם, ולהם, להתגבר על הפחד

חדרי הילדים בימינו דומים בבתים רבים לחנות צעצועים עמוסה. מדפים מלאי משחקים, חלקם לימודיים וחלקם פשוט מעניינים. אוסף של בובות, חיות וכלי נגינה, לצד משחקי קופסה ומשחקי הרכבה.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

משחק הוא חלק משמעותי וחשוב בהתפתחות הילד ויש לו חשיבות ביכולת שלו לפתח דמיון, יכולת למידה,

דחיית סיפוקים ובהמשך להתאמן על משחק משותף ועוד. לא בטוח שילד ממוצע חייב את כל חנות הצעצועים אצלו בחדר, אבל זה נושא לטור אחר. מה שבטוח הוא שמשחקים וצעצועים בהחלט יכולים לתרום להתפתחות ולהתמודדויות שונות של הילד עם העולם.

 

ילדים רבים משחקים בגיל הצעיר לבד ובהמשך, בגילאי הגן, משחקים אחד עם השני ומעתיקים סיטואציות מחיי הבית ומעולמם לתוך משחקי תפקידים. גם פחדים וחששות עולים במשחקי ילדים, ותרפיה במשחק נחשבת לכלי חשוב ויעיל לטיפול בהם. את המשחק אפשר להפוך גם בבית לכלי להתמודדות עם פחדי הילדים שלכם ולשלב אותו בהתמודדות עם סיטואציות שונות ומפחידות.

 

ממה ילדים מפחדים?

ילדים מפחדים מדברים שונים, בדיוק כמו מבוגרים, רק שאצלם לעתים הדמיון וחוסר היכולת להסביר חלק מהמצבים גורם גם הוא לפחד. ילדים  מפחדים גם כתגובה לפחד שלנו, כשהם מרגישים את הקושי שלנו, כמו, למשל, לפני כניסה לרופא, ומגיבים לו בפחד - כי הרי אם אמא מפחדת כנראה עומד להיות משהו מפחיד בקרוב.

 

אז איך ניתן להתמודד עם פחדים מוכרים בעזרת משחקים? בדקנו כמה שיעזרו:

 

1. מי מפחד מרופא שיניים?

 

השאלה צריכה אולי להיות מי לא. לפעמים נדמה שאפילו רופאי השיניים עצמם מפחדים מטיפולים. רוב ההורים מפחדים בעצמם, ולכן ביקור עם הילדים, גם אם הוא לבדיקה פשוטה, מעביר את החששות שלנו ההורים.

 

מה בערכה: לסת פתוחה ללא שיניים, כלים של רופא שיניים, הכוללים אפילו מקדחה הפועלת על סוללות ומשמיעה את הזמזום המוכר והמצמרר (שנקרא אצלנו בבית "הרעש של רופא השיניים"), תבניות להכנת שיניים מבצק רך לבן ובצק כסוף לסתימות, ובצק צבעוני להכנת פלטה או גשר.

 

איך משחקים: אחרי שהילדים הפרטיים שלי צחקו מאריזת המשחק כמו אחרי שימוש בגז צחוק, ניגשנו לפתוח את הערכה. חייבים סוללות למקדחה והמשחק פשוט: מכינים שיניים לבנות, קודחים בהן וסותמים בבצק את ה"סתימות". הילדים מפעילים בעצמם את המקדחה ובסוף גם מצחצחים את השיניים.

 

2. מי מפחד מניתוח?

סיטואציה של ניתוח מפחידה מאוד הורים וילדים. שאלות כמו מה יהיה בהרדמה, האם ארגיש משהו בניתוח ואיך מתעוררים הן שאלות שילדים רבים שואלים. ההכנה לניתוח כוללת בדרך כלל הכנה של הרופא והמרדים, וכמובן הורים שעונים על שאלות, אך הלחץ שהילד מרגיש מההורים והשאלות המלחיצות לפני הניתוח, וכמובן המון מושגים כמו סוג דם, אינפוזיה וזריקות, שחלקם לא מובנים לילד, תורמים לעליית מפלס הלחץ והפחד.

 

ערכת בית חולים יכולה לעזור להתמודד עם שאלות אצל ילדים וגם להמחיש את השגרה של ימי האשפוז בבית החולים. המשחק יכול לכלול הכנה דרך דמויות וכלי משחק.

 

מה בערכה: ישנן בשוק ערכות שונות הכוללות אמבולנס, צוות רפואי, מיטה בבית חולים, בובות של רופאים, אחיות וחולים ואביזרים משלימים כמו כיסאות גלגלים, כלי רופא ועוד.

 

3. מי מפחד מביקור אצל הרופא?

ביקור אצל הרופא יכול להיות משהו רגוע, ולמעשה רוב הביקורים מסתיימים בטיפול שאינו כואב או מאיים. הבעיה היא שרוב הילדים מגיעים לרופא כשהם מרגישים רע, ולכן כל נגיעה בהם יכולה להיות מכעיסה או מלווה בהתנגדות לשיתוף פעולה.

 

משחקים ברופא וחולה או משחקים בהם מאפשרים לילד לבדוק את הבובות שלו יכולים להקל על הפחד ועל ההתנגדות לביקור במרפאה. אם הילד קטן והרופא שלכם נחמד אתם יכולים לקחת את הערכה עצמה איתו לביקור ולהפוך את ההליכה למרפאה למשחק.

 

מה בערכה: בחנויות ישנן ערכות שונות. אני ממליצה לכם לבדוק שהערכה בעלת תו תקן של מכון התקנים, כיוון שבדרך כלל משחקים בה ילדים קטנים. בדקו שהמזרק לא מתפרק ואי אפשר לבלוע את החלקים של הסטטוסקופ. ברוב הערכות תמצאו סט רופא הכולל סטטוסקופ, מזרק, פלסטר, מד חום ועוד. בחלקם יש גם תיק נשיאה לחלקי הערכה עצמה. מאז הסדרה "בית קטן בערבה" אני לא ראיתי רופא עם תיק שכזה, אבל זו דרך מצויינת לארוז הכל אחרי המשחק.

  

4. מי מפחד מאח קטן?

הורים רבים מתמודדים עם הפחד שלהם כיצד הילד הבכור בבית יקבל אח חדש. מלבד הקראת ספרים בנושא אפשר לנסות ולהעביר את חווית הטיפול גם על ידי בובה, הנמצאת בהריון ויולדת.

 

אני מודה שבפעם הראשונה שראיתי את הבובה הזו פחות התלהבתי. מדובר בבובה שהבטן שלה מתפרקת וממנה יוצא תינוק. קיבלנו אותה כשאני הייתי בהריון, והדבר היחידי שרציתי היה לשים אותה רחוק ממני, בעיקר כשמדובר בברבי חטובה להפליא, שלא סובלת מהשמנה, בחילות ואפילו לא צירים כואבים. אבל בת החמש התלהבה מהמשחק והוא ליווה אותה חודשים ארוכים, גם אחרי שאחיה נולד.

 

מה בערכה: בובה בהריון עם תינוק ובגדים. רוב הערכות מגיעות עם אביזרים לטיפול בתינוק, אבל אם לא - תמיד ניתן להוסיף עוד אביזרים כמו כיסא אוכל, עגלה ובקבוק.

 

5. מי מפחד מגמילה מחיתולים?

תקופת הגמילה מחיתולים היא תקופה לא פשוטה בבתים רבים, ופעמים רבות אחרי שכיסיתם את הספות וגלגלתם את השטיחים אתם מגלים שהילד מתאפק או מצליח להגיע לשירותים - אבל מסרב לעשות שם את מה שצריך. חלק מהילדים פשוט מפחדים להתפנות. לא נתעכב על הסיבות, אבל לפחדים או לחרדת אסלה יש הסברים. שימוש בבובה יכול להקל על ההתמודדות ולהראות לילד שלא מדובר במשהו מפחיד או מאיים.

 

מה בערכה: בובות שמגיעות עם סיר וניתן למלא אותן מים. הן יושבות על הסיר ועושות פיפי. אפשר להושיב את הבובה ליד הילד או להציע לילד לגמול את הבובה ולעזור לה להיפרד מהחיתולים.

 

6. מי מפחד מחושך ומפלצות?

תמונה מתוך קבוצת הפייסבוק "אמהות משקיעות" ()
תמונה מתוך קבוצת הפייסבוק "אמהות משקיעות"

כמעט כל הילדים פוחדים מחושך וממפלצות בשלבים שונים בגדילתם, והפחד הזה נעלם לאט לאט. הורים רבים חושבים שמדובר במניפולציה של הילד הפרטי שלהם, שלא רוצה לישון, אבל בפועל מדובר בילד שפוחד מהחושך ומכל מה שיש לו מתחת למיטה.

 

מה בערכה: כיוון שאין ערכה מוכנה אז בערכה יכול להות כל דבר. כאן תצטרכו להיות מקוריים, אין ערכות המלמדות להתמודד עם חושך או מפחד ממפלצות לילה, אבל אתם יכולים להרכיב ערכות כאלה משלכם. אפשר להכין תרסיס הנלחם במפלצות (צריך שפריצר נקי ובו מים ואם ממש רוצים להשקיע אז גם נצנצים), לוכד חלומות רעים ופנס אחד טוב שיבריח כל מפלצת. אפשר להרכיב מפלצות ידידותיות בדגמים שונים ולשחק בתפיסה שלהן או סתם התיידד איתן ולגלות שהן לא ממש מזיקות.

 

7. מי מפחד מליצנים?

ילדים מפחדים מליצנים ומקוסמים, וזו תופעה שפעמים רבות לא מובנת על ידי הורים, שממהרים להרגיע את הילד ולהסביר לו ש"אין מה לפחד" ושבסך הכל מדובר באיש רגיל שהתחפש. מסתבר שליצנים נמצאים בתפר

שבין מצחיק למפחיד, בין משהו אנושי וחביב לדמות מאיימת. ילדים רבים מפחדים מהאיפור המוגזם ומהפעילויות של בליצנים ואפילו מהבלונים שהם מחזיקים. עכשיו, כשפורים מתקרב ובחלק מימי ההולדת של החברים בגן ישנם ליצנים, הפחד הזה יכול להיות לא נעים ולמנוע מהילד להשתתף בפעילויות חברתיות נחמדות.

 

מה בערכה: גם כאן תצטרכו להיות יצירתיים, והדרך הטובה ביותר היא לשחק ולהתחפש. מצאו פאות מצחיקות, אפים אדומים ותנו לילד להתחפש לליצן או להתחפש בשלבים. ההבנה שניתן להתחפש ואז לחזור להיות "אנחנו", מרגיעה ומאפשרת להתמודד עם הפחד. אפשר גם לקנות מסכות לבנות ללא ציורים ולאפשר לילד לצייר עליהן פני ליצן או חיות שהוא מפחד מהן ולהתחפש אליהן.

 




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היא פוחדת ממפלצות? יש לנו אחלה תרסיס נגדן
צילום: shutterstock
מומלצים