עקב עיצומים: עיכובים בהגשת כתבי אישום
הפרקליטים בארץ ממשיכים במחאה נגד הגוף המבקר אותם ונמנעים מהגשת מסמכים. הם טוענים: "הגיע הזמן שפרקליט המדינה שי ניצן יעמוד לצדנו"
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
לפני כמה חודשים הכריז ארגון הפרקליטים על סכסוך עבודה בעקבות הקמת גוף הביקורת, והזהיר כי ייתכן שינקוט צעדים נוספים. מאז הוקם הגוף מסרבים הפרקליטים ברחבי המדינה לשתף איתו פעולה. פניות של גוף הביקורת נענות על ידי ראשי המחוזות בלבד.
לפני כשבוע וחצי החליטו הפרקליטים להחריף את המאבק על רק פרסום דו"ח תפעולי ראשון של ארגון הביקורת, שבראשו עומדת השופטת בדימוס הילה גרסטל. בשלב ראשון, בשבוע שעבר הפרקליטים לא התייצבו במשך כשעתיים וחצי לדיונים והודיעו שלא יגישו מסמכים משמעותיים לבתי המשפט, כולל כתבי טענות, מבלי שאלה יאושרו וייחתמו על ידי פרקליט המחוז עצמו או ראשי המחלקות הרלוונטיות.
אמש הפיץ ועד ארגון הפרקליטים הנחיות ברורות כיצד לנהוג במסגרת העברת המסמכים הרלוונטיים לראשי המחוזות, כולל מינוי ועדת חריגים שתאשר הגשת מסמכים במקרים יוצאי דופן. בין היתר צוין כי גם פרקליטי המחלקה הבינלאומית יעבירו לחתימת מנהל המחלקה עתירות להכרזה על מבוקש להסגרה וכן בקשות ערעור בנושא. כמו כן צוין כי העברת מסמך לחתימתו של פרקליט המחוז "מעבירה גם את האחריות להגשת המסמך לפרקליט המחוז".
במכתב נטען שההחלטה לצאת למאבק לא התקבלה בלב קל. לדבריהם, המאבק לא נוגע לדרישות כספיות ולא מתיימר להפוך את הפרקליטים לחסינים מביקורת, אלא נוגע לערכים שמכוננים את הזהות המקצועית של הפרקליטים: "כפל ביקורת והיעדר הגנות מתאימות, כמו גם קשיים רבים אחרים, שאף לא ניתנה עליהם הדעת במסגרת הקמתו של גוף הביקורת, יביאו לתוצאה של פגיעה בלתי מוצדקת בפרקליטים ובעבודתנו למען הציבור".
בעקבות המכתב שהוציא לפועל את העיצומים כינס אמש פרקליט המדינה שי ניצן ישיבת הנהלה בנושא, ולאחריה הוחלט כי פרקליטי המחוזות וראשי המחלקות לא ישתפו פעולה ולא יחתמו בשם הפרקליטים, מה שעצר הגשת כתבי אישום ומסמכים אחרים לבתי המשפט.
"אין זה מתפקידם של המנהלים לחתום על מסמכים שהכינו הפרקליטים, שאינם נחתמים ככלל על ידי מנהליהם, מה גם שבהיקף הפעילות של היחידות – חתימה זו עלולה להיות לא יותר מחותמת גומי, ואין זה מנוהגנו", כתב ניצן וקרא לפרקליטים להשהות את הצעדים הארגוניים ולהמשיך את ההדברות. לצד זאת ביקש ניצן שאם העיצומים ימשכו,
יפנו הפרקליטים לוועדת חריגים בכל מקרה "שעלול לגרום נזק ממשי בתיק זה או אחר לאינטרס הציבורי".
בשלב זה הארגון לא מקבל את בקשתו של ניצן והעיצומים החלו כאמור לגבות מחיר. יו"ר ועד הפרקליטים, עו"ד לימור פלד, טענה שניצן צריך לעמוד לצד הפרקליטים: "הגיע הזמן שפרקליט המדינה ופרקליטי המחוזות יעמדו לצידנו במאבק על נשמת אפה של הדמוקרטיה, נגד גוף שהוקם מאינטרסים צרים וממניעים פוליטיים כדי להחליש את עבודת הפרקליטים ולא לאפשר להם להילחם בפשיעה ובשחיתות ולהגן על האינטרס הציבורי.
"תמוה בעינינו כי גוף שיש לו השפעה דרמטית על עבודת הפרקליטות ועל הציבור כולו הוקם ללא מחשבה מספקת ותוך התעלמות מהמלצות צוות מקצועי שבדק את הנושא. הקמת הגוף חייבה את הפרקליטים להתאים ולשנות את דרך עבודתם ולא ברור מדוע הסירוב לבקשה מינימלית של קבלת אישור המנהלים בזמן אמת לפעולות שהפרקליטים מתבקשים לבצע בשם היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה".
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "אתמול שלח פרקליט המדינה מכתב ליו"ר ארגון הפרקליטים, ובו הביע עמדה שהתקבלה פה אחד על ידי כל המנהלים בפרקליטות. הדבר אף נכתב במפורש במכתב: 'עמדת ההנהלה היא כי נכון יהיה שארגון הפרקליטים ישעה את הצעדים הארגוניים וימשיך בתהליך יישוב הסכסוך הארגוני, כאשר כל המנהלים הביעו נכונות להיות שותפים למאמץ זה'. פרקליט המדינה מבין את חששותיהם המוצדקים של הפרקליטים ובחודשים האחרונים עשה כל מאמץ כדי למצוא פתרונות הולמים למצב. כך עשה עד היום וכך יעשה גם בעתיד".