דרינק מפעם: זרעי גפן בני 1,500 שנה. צפו
זה נחשב ליין המשובח באימפריה הביזנטית וההנחה הייתה שהזן נכחד. אבל חפירות בנגב גילו אוצר ארכיאולוגי: "עכשיו המשימה היא לשחזר את הטעם"
במחקר משותף של אוניברסיטת חיפה ורשות העתיקות בעיר הביזנטית חלוצה נמצאו זרעי גפן בני 1,500 שנה מזן שנכחד מהעולם. "המשימה הבאה היא לשחזר את היין וטעמו, דבר שיעזור להבין מדוע יין הנגב נחשב לכה משובח באימפריה הביזנטית", אמר פרופ' גיא בר-עוז מאוניברסיטת חיפה, שעומד בראש צוות החפירה.
בנגב נמצאו זרעי גפן בני 1,500 שנה (מגיש: עמית קוטלר, צילום: רועי עידן, אבי חי ויוגב אטיאס, עריכת וידאו: ערן רחמני)
יין הנגב נחשב בתקופה הביזנטית לאחד היוקרתיים והמשובחים ביותר. "הגפן של הנגב לצערנו אבדה מהעולם", הסביר פרופ' בר-עוז. "ממקורות היסטוריים של התקופה הביזנטית אנחנו יודעים שהיין של הנגב או בשמו הנוסף 'יין עזה',
שנקרא על שם הנמל ממנו הוא נשלח לכל רחבי האימפריה, נחשב למשובח במיוחד".
זן הגפן נכחד לפני שהצליחו לאפיין את טעמו המדוייק. בחפירות עבר מצאו החוקרים את הטרסות שבהן גודלו הגפנים, את היקבים שבהם הוכן היין, ואת הכדים שבהם אוכסן ויוצא, אולם זרעי הגפן עצמם טרם נמצאו עד לחפירה האחרונה בגן לאומי חלוצה, שבוצעה על ידי פרופ' גיא בר-עוז וד"ר ליאור וייסברוד ממכון זינמן באוניברסיטת חיפה וד"ר טלי אריקסון-גיני מרשות העתיקות.
זרעי גפן בני 1,500 שנה
צילום: פרופ' גיא בר-עוז
מומלצים