שתף קטע נבחר

מתכון לאהבה: ארוחת הערב כסמל לקרבה

כמו בכל משק בית, הפיתוי לנצל את הזמן המשפחתי באופן פרקטי תמיד קיים. כרמית חוטינר, מאמנת משפחתית, מסבירה איך לנצל את זמן ארוחת הערב על מנת לאפשר לעצמנו ליהנות מהחברת בני המשפחה, והשף ישראל אהרוני מצרף שני מתכונים שכל המשפחה תאהב

ארוחה משפחתית היא, לפני הכל, זמן של כיף ושל שמחה, זמן של אהבה משפחתית. האם אנחנו חייבים ארוחה משפחתית כדי ליצור את האהבה הזו? לא בהכרח, החשוב הוא הזמן שנבלה ביחד ואם אנו מצליחים לאחד את כולם בזמן נוח יותר, הרי זה מצויין.

 

 

אם כך למה ארוחת ערב יכולה להיות מתכון לאהבה משפחתית? כי לצערנו בחיי היומיום העמוסים אין לנו יותר מידי אפשרויות לחלוק זמן איכות משפחתי. ארוחה משפחתית מאפשרת לנו לעצור במשותף, ליצור "ביחד" משפחתי, שחוצה הבדלים של מגדר, גיל, טמפרמנט ועוד. זמן נטו בו כולם עוצרים, חולקים ארוחה ויכולים ליצור זיכרון משפחתי.

 

השינוי מתחיל מאיתנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השינוי מתחיל מאיתנו(צילום: shutterstock)

 

מה קרה לקרבה?

ולמה כתבתי "יכולים ליצור" ולא "יוצרים"? כי הרבה פעמים האהבה שם, אבל לא תמיד הקרבה קיימת. אולי אנחנו עסוקים מידי בהתנהלות ומתרכזים יותר בשאלות ענייניות כמו: עשית שעורים? מתי צריך לאסוף אותך מחר? או בהוראות בסגנון "גמור את הירקות בבקשה".

 

שאלות שכבודן במקומן מונח ושאולי שומרות מצויין שהדברים יתנהלו, אבל מה קורה לקרבה? האם היא יכולה לפרוח כך? כדי ליצור את הקרבה, אנו צריכים להרפות לעיתים מהעולם המעשי להעמיק ולברר בשאלות כמו: ממה הם התרגשו היום? מה מצחיק אותם? מה מפחיד אותם? למה הם לא אוהבים את המורה למתמטיקה? ועוד ולעזוב לרגע את העובדה, שלא סיימו את כל האוכל מהצלחת.

 

הפיתוי לנצל את הזמן באופן פרקטי, כמובן, קיים. האתגר הוא לא לנצל את הזמן לסימון וי על משימות, אלא לאפשר לעצמנו להנות מהחברה של בני המשפחה: למצוא ביחד, בתוך השונות שבוודאי קיימת, את המקומות המחברים אותנו וליצור את המעורבות והאכפתיות בחיי האחרים.

 

איך מעמיקים את הקירבה? - "Fake it till you make it" - בהתחלה אולי נרגיש שאנחנו מתאמצים יותר, כי כמובן שננסה למנוע מהפרקטיות לחדור לשיחה ונשאל שאלות שאנו פחות רגילים לשאול. אפשר להשתמש בהתחלה במשחקים, שיעזרו לנו לא לברוח לפרקטיות, כמו למשל, לשאול על משהו משמח שקרה היום וגם על משהו פחות משמח.

 

מקום של אהבה!  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקום של אהבה! (צילום: shutterstock)

 

התקשורת הישנה והטובה

כהורים, אנו מביעים הרבה פעמים געגוע לימי טרום המסכים, זמנים שבהם באמת אנשים

תקשרו. אם אנחנו רוצים ליצור תקשורת אמיתית במשפחה שלנו, אנו צריכים להיות המודל של התקשורת הזו ולא רק לבכות עליה: השינוי מתחיל מאיתנו.

 

אם נשנה ונעמיק את רבדי התקשורת אצלנו במשפחה, נשמש דוגמא לילדנו לאידיאל התקשורת האמיתית בין בני אדם ונחזק את האמונה והביטחון שהמשפחה היא מקום לחלוק, להתייעץ ולהביע רגשות ותחושות. מקום של אכפתיות, של קבלה גם כשהדברים טובים ויש סיבה לגאווה, אבל גם כשקשה, כואב או עשו שטויות שהם לא ממש גאים בהם - מקום של אהבה!

 

 

מאפה בצק עלים במילוי בשר טחון וריבת בצל

המרכיבים:

600 גרם בצק עלים משובח

1 ביצה טרופה

 

למילוי:

3 כפות שמן זית

3 שיני שום קצוצות

1 בצל גדול קצוץ דק

1 כף עלי תימין

1 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק

600 גרם בשר בקר טחון

1 ביצה ועוד חלמון

1/2 כוס פירורי לחם

100 גרם פיסטוקים שלמים

מלח, פלפל גרוס

 

לריבת בצל (שהיא טובה בכלל להמון דברים אחרים):

5 כפות שמן זית

2 בצלים סגולים פרוסים דק

1 כף עלי תימין

2 כפות דבש

3 כפות סוכר חום

מלח

פלפל שחור גרוס

1/3 כוס חומץ בלסמי

1/2 1 כוסות מים

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את ריבת הבצל: מחממים את השמן במחבת רחבה וכשהוא חם, מטגנים בו את הבצל, תימין, מלח ופלפל כעשר דקות עד שהבצל מתרכך לגמרי.
  2. מוסיפים את שאר החומרים, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית כ 20-30 דקות עד שמתקבלת ריבה סמיכה. מקררים לגמרי.
  3. מכינים את המילוי: מערבבים את חומרי המילוי לתערובת אחידה, מכסים בניילון נצמד ומקררים שעה.
  4. מכינים את הבצק: מרדדים את בצק העלים לעלה דק. על משטח מקומח. חותכים ממנו שני עיגולים. האחד בקוטר של כ-35 ס"מ והשני בקוטר של כ 22-23 ס"מ. מניחים את העיגולים זה על זה כשנייר אפיה מפריד בניהם ומכניסים למקרר לשעה.
  5. מכינים את המאפה: לוקחים קערה חסינת חום בקוטר של כעשרים ס"מ. מכניסים לתוכה את עיגול הבצק הגדול ומרפדים את החלק הפנימי של הקערה בבצק. השתדלו שהבצק יהיה חלק ועם כמה שפחות קמטים.
  6. שמים קודם שכבה של כסנטימטר של ריבת בצל על תחתית הבצק שמרפד את הקערה. על ריבת הבצל מניחים את מילוי הבשר המתובל ומהדקים בעדינות.
  7. מורחים את שולי הבצק, כמה שיותר קרוב למילוי, בביצה טרופה. מכסים בעיגול הבצק הקטן יותר, מדביקים את שולי עיגול הבצק הגדול ועיגול הבצק הקטן, כשהביצה הטרופה משמשת דבק. מהדקים היטב בתנועות צביטה.
  8. מרפדים תבנית אפיה בנייר אפיה. הופכים בזהירות את הקערה על נייר האפיה ומשחררים את גבעת הבצק הממולאת בשר.
  9. חותכים את שולי הבצק לעיגול יפה. שוב מועכים וצובטים של שולי הבצק אלה לאלה.
  10. חשוב: עושים חור יפה של כסנטימטר בקצה גבעת הבצק. החור הזה חשוב כדי לאפשר לאדים לצאת מתוך המאפה בזמן האפיה, אחרת הבצק נרטב מהנוזלים ומהאדים שבתוכו. אפשר להיעזר במכשיר שנועד לרוקן ליבה של תפוחים. לוקחים סכין קטנה וחדה, עם קצה שפיצי (ולא עגול) חורצים חריצים מעוקלים מעט מהחור שבקצה גבעת הבצק עד לבסיס המאפה. ככה חורצים סביב סביב חריצים במרחק של כסנטימטר אחד מהשני. שימו לב שהחריצים לא יהיו עמוקים מידי. עומק של כמילימטר בלבד, כאילו לסמן חריץ דקיק בלבד.
  11. מורחים את פני כל המאפה בביצה טרופה.
  12. אלמנט קישוטי קטן וחמוד. חיתכו עיגול בצק בקוטר של כ-6-8 ס"מ. אפשר בעזרת חותכן עוגיות חלק או עם שוליים מסולסלים. במרכזו של העיגול עשו חור זהה לחור שבקצה הגבעת הבצק. הדביקו את עיגול הבצק המחורר על קצה גבעת הבצק, בדיוק חור על חור.
  13. מורחים גם את עיגול הבצק בביצה הטרופה.
  14. מכניסים את התבנית לחלק התחתון של התנור ואופים בחום של 180 מעלות כ-40 דקות עד שפני הבצק שחומים מאד ומבריקים יפה.
  15. לא פורסים מיד. מחכים עשרים דקות לפחות לפני הפריסה. פורסים בסכין חדה מאד לפרוסות כמו עוגה.

 

אפשר להכין אותו דבר בדיוק, רק במנות אישיות. עושים אותו דבר, רק בקעריות קטנות (כמו קעריות מרק סיניות) רק שאז צריך יוצר בצק ופחות זמן אפיה. משהו כמו 25-30 דקות צריך להספיק.

 

מילוי פטריות, ערמונים וראש סלרי

המרכיבים: 

5 כפות שמן זית

8 עלי מרווה

3 שיני שום קצוצות

1 בצל סגול גדול קצוץ

1 ראש סלרי קלוף וחתוך לקוביות קטנות

סלסלת פטריות שמפיניון או פורטבלו קטנות (או 4-5 גדלות) טריות ומוצקות חתוכות לרבעים.

1 שקית ערמונים קלופים בוואקום קצוצים גס מאד

5 כפות שמנת מתוקה

1/2 כוס פירורי לחם

מלח, פלפל גרוס

רבע כפית אגוז מוסקט

1 ביצה ועוד חלמון

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את השמן במחבת רחבה וכשהוא חם, מטגנים בו את המרווה, שום, בצל וראש סלרי כחמש דקות, תוך עירבוב.
  2. מוסיפים את הפטריות, מלח ופלפל, מערבבים ומטגנים כחמש דקות.
  3. מוסיפים את השמנת, מביאים לרתיחה ומבשלים יחד שלוש דקות נוספות.
  4. מעבירים לקערה ומקררים מעט.
  5. מוסיפים את כל שאר החומרים, מערבבים לתערובת אחידה, מכסים בניילון ומקררים כשעה.
  6. את כל השאר מכינים בדיוק אותו הדבר כמו במתכון הקודם. או בגרסה הגדולה או בגרסת המנות האישיות הקטנות יותר.

 

לארוחת הערב המשפחתית יש חשיבות מכרעת בחיזוק הביטחון העצמי של הילדים ובסיוע למעבר לאכילה בריאה יותר. ברביעי משפחתי נחזור מוקדם יותר הביתה ונשב יחד לארוחת ערב משפחתית

 

 עוד הרבה אהבה ומתכונים בעמוד שולחן משפחתי

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק לסמן וי
צילום: shutterstock
צילום: איה יקותיאל
כרמית חוטינר
צילום: איה יקותיאל
צילום: יהונתן בלום
ישראל אהרוני
צילום: יהונתן בלום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים