אלפי קשישים בלי טיפולי שיניים: "לא מסוגלים לאכול"
הטיפול אינו נמצא בסל הבריאות וקשישים רבים נאלצים לוותר עליו, ואינם מסוגלים לאכול. הממשלה גנזה תוכנית שהייתה עשויה לסייע: "כשעובדים סוציאליים מבקשים תוספת לתקציב עבור שיניים, אומרים להם שאין"
עשרות אלפי קשישים בישראל מתקשים לקבל שירות כמו טיפולי שיניים. בישראל מעניקים אותו חינם לילדים עד גיל 12, ואילו את הקשישים הותירו בחוץ. רבים מהם לא מסוגלים לאכול בהיעדר טיפולי שיניים שמהווים עבורם הוצאה בלתי אפשרית. "שולחים אותי מפה לשם ואני לא יכול, אני די מוגבל. הרבה קשישים צריכים עזרה", אומר יעקב זכאי, שמתאר מציאות דחק שבה הוא אפילו לא יכול להתנייע כדי לקבל טיפול.
מתקיימים בקושי:
נערים עוזרים בפרנסה: "התחלתי לעבוד בגיל 14"
זוג קשישים, דירה מתפוררת: "לממשלה לא אכפת מאיתנו"
שולה מנחם, מנהלת המחלקה לשירותים חברתיים בעיריית כרמיאל ויו"ר ארגון המנהלים בשירותי הרווחה ברשויות המקומיות, מספרת כי התופעה שעליה זכאי מספר רווחת מאוד. "זו הוצאה חריגה שפשוט מטלטלת את עולמם. הקשיש או הקשישה לא יכולים לאכול אבל אין להם את הכסף הדרוש לפתרון הבעיה, וזה מתחיל שרשרת בעיות כשמדובר על אדם זקן", היא אומרת. "במקומות רבים אין לעובדים הסוציאליים כיצד לעזור לאותם קשישים חוץ מסיוע של מאות שקלים בודדים, במקרים חריגים, שאינם יכולים לממן את הטיפול שהם זקוקים לו. זו הוצאה שהייתה חייבת להיכלל בסל הבריאות ולקבל מענה במסגרת קופות החולים ולא משירותי הרווחה".
במחלקות הרווחה קיימת קופה כללית ל"טיפול זקן בקהילה" - סעיף סל שמשמש לכל ההוצאות
שאינן מקוטלגות. "אבל הסעיף הזה נמצא בתת-תקצוב תמידי ומתוקצב בצורה בלתי ריאלית לחלוטין", אומר גורם בכיר בשירותי הרווחה. "כשהעובדים הסוציאליים מבקשים תקציב נוסף לסעיף הזה אומרים להם שאין. עם זאת, יש לציין שמחלקות הרווחה מפעילות שירותים מגוונים לשיפור רווחתם של הקשישים. זה אבסורד, אני יכול לתת לו מרכז יום אבל לא להחליף לו את התותבות בשיניים".
ב-2011 הוכנה במשרד לענייני אזרחים ותיקים בשיתוף הקרן לידידות תוכנית בעלות של 45 מיליון שקלים לסבסוד טיפולי שיניים לעשרות אלפי קשישים נזקקים. התוכנית אמורה הייתה להיות מתוקצבת על ידי הקרן בשליש, ויתר הסכום התחלק בין משרדי הממשלה. בירוקרטיות ממשלתיות וחוסר יכולת ורצון מצד חלק ממשרדי הממשלה להציג את המימון הנדרש הביאו לגניזת התוכנית.
בהיעדרה של המדינה, את החלל ממלאות עמותות מהמגזר השלישי. בשנת 2014 תרמה הקרן לידידות ארבעה מיליון שקלים לסבסוד טיפולי שיניים ל-2,000 נזקקים ב-170 רשויות מקומיות, וזאת ביוזמת העובדים הסוציאליים ברשות. מבדיקת הפניות לסיוע שקיבלה הקרן מהרשויות עולה כי מספר הבקשות לעזרה בטיפולי שיניים נמצא במקום השלישי, אחרי בקשות לסיוע בריהוט בסיסי ובמכשירי חשמל.
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "המשרד תומך בהכללת טיפולי שיניים לקשישים בסל הבריאות. המשרד מעביר לרשויות המקומיות תקציב למימון צרכים מיוחדים עבור הקשישים ובכללם לטובת טיפולי שיניים. אכן התקציב הוא גירעוני ועד להסדרת הנושא והכללתו בסל הבריאות. המשרד בוחן את האפשרות של מתן מענה חלקי לאוכלוסיית הקשישים דרך מרפאות השיניים הקיימות במעונות משרד הרווחה לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. נדגיש שרק הכללת הנושא בסל הבריאות תיתן מענה מלא למצוקתם של הקשישים".