שתף קטע נבחר

 

אלפי מורי קבלן מפוטרים מדי שנה: "מנצלים אותנו"

בלי קביעות, בלי יציבות כלכלית, בלי ביטחון תעסוקתי: כ-20 אלף מורים מועסקים בתנאים גרועים משל מורי משרד החינוך. למרות הבטחות פירון, מספרם לא פחת. "אני מרגישה שאני עובדת לחינם", מספרת אחת מהם

ש', מחנכת כיתה ד', יכולה להיות המורה של הילד שלכם. זו שאחראית לחינוכו, זו שאמורה לזהות את המצוקה שלו. אלא שאת הקושי הגדול שלה אף אחד לא רואה, ולמעשה יש מי שמנסה לקעקע אותו. היא בעלת תואר שני, מלמדת מקרא ועברית, אבל תמורת 30 שעות הוראה שבועיות היא משתכרת 4,200 שקל בחודש. לפיכך נאלצה לחזור להתגורר בבית הוריה.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

"אני מועסקת דרך עמותת 'רנה קאסן' ובבית הספר שלי יש מורים של משרד החינוך. השכר ההתחלתי שלי לא חופף לשכר שלהם, לא ניתנת לי אפשרות לקבל קביעות. אני לא מקבלת את אותם תנאים סוציאליים, החוזה שלי הוא לשנת לימודים אחת, ואף אחד לא מבטיח לי שיעסיקו אותי גם בשנה הבאה. אני מורה כבר שנה שלישית. לו הייתי עובדת של משרד החינוך הייתי מקבלת קביעות בסוף השנה הזו. אבל הקידום המקצועי שלי נפגע ואני מרגישה שאני עובדת לחינם, שאני מנוצלת".

 

כך עסוקים האנשים שמלמדים את הילדים שלנו, שאחראים לחינוכם - במאמץ בלתי נגמר לשרוד. לעשרות אלפי מורי קבלן בישראל אין קביעות, אין יציבות כלכלית, אין ביטחון תעסוקתי. היקף התופעה לא ברור לאף גורם, ובראשם משרד החינוך, שלאנשיו אין מידע מדויק על מספר המורים שמועסקים על ידי גורמים מתווכים (רשתות, עמותות וחברות שפועלות בתוך בתי הספר).

 

כמה מורי קבלן בישראל?

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2013 מצביעים על העסקתם של 18 אלף מורי קבלן. גם שם הבהירו כי לא קיים אומדן מדויק להיקף התופעה. "הלמ"ס מנה רק מורים המלמדים בתוך בתי הספר ומלמדים מקצועות ליבה, ולכן לא כלל מורים שמלמדים מקצועות העשרה או מחוץ לבתי הספר", מסבירה לילי בן עמי, מייסדת הקואליציה להעסקה ישירה.

לילי בן עמי. אחד מכל 8 - מורה קבלן ()
לילי בן עמי. אחד מכל 8 - מורה קבלן
 

בחישוב מחודש היא הגיעה למספר של 23 אלף מורי קבלן בישראל. "המשמעות היא שאחד מכל 8 מורים בישראל הוא מורה קבלן".

 

שר החינוך לשעבר שי פירון התחייב בתחילת כהונתו לטפל בסוגיית מורי הקבלן בישראל. בעקבות ההבטחה קמה הקואליציה להעסקה ישירה בחינוך, המורכבת מנציגות של מורי קבלן, פורום הסטודנטים להוראה, ארגוני הורים ותלמידים וארגון הסייעות. שנתיים חלפו מהבטחתו של השר המתפטר ודבר לא נעשה. הממשלה התפרקה, ההבטחות נשארו על הנייר, וכעת אלפי מורי הקבלן בישראל נושאים עיניהם לממשלה הבאה, בתקווה שירימו את הכפפה ויבטיחו אחת ולתמיד שוויון זכויות ויציבות תעסוקתית.

 

השר שהבטיח ולא קיים

"במהלך הקדנציה של השר פירון ביקשנו להיפגש איתו כמה פעמים אך נענינו בשלילה. למרות ההבטחות הוא לא העביר להעסקה ישירה ולו מורת קבלן אחת. יתרה מכך, הוא הוציא מכרזים חדשים והרחיב את מספר מורי הקבלן", אומרת בן עמי. היא הועסקה בעצמה כמורת קבלן בבית ספר זיו בירושלים, ולאחר מאבק עיקש עברו היא וחבריה להיות מועסקים על ידי העירייה.

 

בכנסת האחרונה הגיש ח"כ שמעון אוחיון הצעת חוק שלפיה לא יועסק עובד הוראה במוסד חינוך באמצעות גורמים מתווכים. ההצעה עברה בקריאה טרומית בוועדת השרים לענייני חקיקה, אך לא הגיעה למליאת הכנסת.

 

3,000 מורים ומדריכים פועלים במסגרת תוכנית קרב שמטרתה צמצום פערים באמצעות פעולות העשרה והעצמה במערכת החינוך. התוכנית מופעלת ב-2,400 מוסדות חינוך. עובדי התוכנית מקבלים שכר שעתי או חוזה אישי לעשרה חודשים בשנה בלבד, והם מועסקים על ידי החברה למתנסים וקרן רש"י. לפני כשבועיים הם הצליחו להתאגד בהסתדרות העובדים. "אנחנו מחכים שהחברה למתנ"סים תודיע שהיא מכירה ביציגות שלנו ותזמין אותנו לפגישה", אומר אורי ליברטי, יו"ר ועד הפעולה של עובדי התוכנית. "הדרישה שלנו היא לשנות את מבנה ההעסקה השעתית קבלנית להעסקה רציפה ויציבה. אנחנו דורשים העסקה ישירה על ידי המדינה וזרועותיה".

אורי ליברטי. לשנות את מבנה ההעסקה (צילום: רועי ליבראטי) (צילום: רועי ליבראטי)
אורי ליברטי. לשנות את מבנה ההעסקה(צילום: רועי ליבראטי)
 

רעות לביא-קרן. חופשות כפויות של משרד החינוך ()
רעות לביא-קרן. חופשות כפויות של משרד החינוך

"בסוף כל שנה אנחנו מפוטרים ומועסקים מחדש. התחושות הן תמיד של חוסר ודאות וחוסר ביטחון כלכלי ותעסוקתי, אנחנו לא יודעים אם נעבוד, כמה שעות ואיפה. סימן השאלה הזה נמשך בדרך כלל עד אחרי החגים", סיפרה רעות לביא-קרן, מורה לחוגי טבע בתוכנית קרב כבר 19 שנים.

 

בשנת הלימודים הנוכחית התבשרה לביא-קרן כי שעות הלימוד שלה יצומצמו בחצי. "אני מועסקת שעתית, לא זכאית לחופשים ולא מקבלת תשלום על נסיעות או ימי הכנה. אני מועסקת רק שמונה חודשים בשנה ויוצאת לחופשות כפויות של משרד החינוך. כשאני יוצאת לחופשת יולי-אוגוסט אף אחד לא משלם לי. אני זוכה לתנאים סוציאליים בסיסיים מאוד, מופרשת לי פנסיה מינימלית מאוד, וגם בימי מחלה אני מקבלת את המינימום". לביא-קרן נשואה ואם לארבעה ילדים. היא עובדת כיום בעבודה נוספת על מנת להתפרנס בכבוד.

 

תוכנית נוספת היא היל"ה, תוכנית ייעודית של משרד החינוך להענקת השכלה ל-6,000 נערים נושרים. בתוכנית עובדים כ-1,500 מורות ומורים, כולם בעלי תעודת הוראה. בשני העשורים שבהם קיימת התוכנית הם הועסקו בתנאים נחותים ביחס לעמיתיהם במערכת הפורמלית. הם קיבלו שכר עבור שעה שבוצעה בפועל בלבד, ולא קיבלו משכורות בחגים ובחופשים, או במקרים שבהם תלמידים לא הגיעו לשיעורים.

 

לפני שנתיים הם התאגדו ב"כוח לעובדים" ויצאו למאבק על זכויותיהם. בינואר 2013 נחתם ההסכם הקיבוצי הראשון למורי קבלן: הם זוכים לביטחון תעסוקתי למשך שלוש שנים, תשלומי קרן השתלמות, החזר נסיעות מלא ושמירה על היקף העסקה מחודש לחודש. עם זאת מורים רבים לא שובצו מתחילת השנה, ובחודשים האחרונים צומצמו שעות הוראה של חלקם. מכרזים רבים לא נפתחו השנה, בהם מכרז גדול בחדרה.

עינת אברהמי. לא מקבלים את המינימום ()
עינת אברהמי. לא מקבלים את המינימום
 

"על אף ההסכם הקיבוצי אנחנו נמצאים בפער גדול מאוד ממורים במשרד החינוך", אומרת עינת אברהמי, מורה לאזרחות בתל אביב. "מורים במשרה מלאה בתוכנית מרוויחים 6,200 שקל ברוטו. אני בעלת תואר שני עם ותק של שבע שנים בהוראה. נכון שהשכר בהוראה הוא לא גבוה, אבל גם את המינימום של מורי משרד החינוך אנחנו לא מקבלים. מעבר לזה אני לא מקבלת תגמול על השתלמויות, וללימודים שלי אין ערך היום. אני לא יכולה להיות בטוחה שהיקף ההעסקה שלי יישאר יציב במהלך השנה, זה יכול להשתנות בכל רגע נתון".

 

עוד הוסיפה: "יש לי היום קצת יותר ביטחון אבל עדיין לא מספיק. אנחנו מגיעים למשרה הזו מתוך אהבה למקצוע ומחויבות לתלמידים, אבל לא מקבלים תנאים הולמים. ממה אני שונה ממורה אחרת שמלמדת אזרחות? אנחנו מצפים להיכנס להעסקה ישירה, שהתוכנית שלנו לא תופרט אלא תולאם".

 

בן עמי ציינה כי בשבועות האחרונים התקיימו מגעים בינם לבין המפלגות השונות, בהן המחנה הציוני, מרצ, ויש עתיד. "כולן התחייבו בפנינו לקדם את הנושא של העסקה ישירה. דרישתנו היא העסקה ישירה של כל מורי הקבלן על ידי משרד החינוך או הרשות המקומית. אנחנו עומדים בפני נקודה מכרעת. המפלגות מדברות רבות על המצב הכלכלי-חברתי, וזה אחד הנושאים הראשונים שצריך לטפל בהם. אסור שזה יישאר על הנייר".

 

משרד החינוך: לא כל מורה חיצוני הוא מורה קבלן

ממשרד החינוך נמסר כי "למשרד ישנו מידע על אודות מורים הנקלטים במערכת החינוך בהליך הנדרש ועל פי התקנים.

המשרד מקדם מדיניות לצמצום היקף ההעסקה הקבלנית במערכת". עוד מסרו כי הוקם לפני כמה חודשים מנהל פיקוח ובקרה שאחד מתפקידיו יהיה לבחון מקרים כאלה ולפעול לצמצום העסקה שאינה ישירה.

 

"יודגש כי עובדים המועסקים במסגרת רכישת שירותי חינוך לשם העשרה וכמנגנון תוספתי בלבד אינם עובדי הוראה מאחר שהם אינם מבצעים את אותה עבודה הנדרשת מעובדי ההוראה במערכת הלימודים הרגילה, ובדרך כלל הם גם לא ממלאים את תפקידם במסגרת מערכת השעות הרגילה. אשר על כן, הם אינם נחשבים בבחינת עובדי הוראה כהגדרתם בהסכמים, ההסדרים והנהלים החלים על עובדי הוראה במערכת הלימודים הרגילה. עובדים המועסקים בתוכניות התוספתיות אינם 'מורי קבלן' משום שהעסקתם מעוגנת בתנאי מכרז כדין וכך גם תנאי עבודתם אשר נקבעו בהתאם לאופי העסקתם".

 

מלשכתו של שר החינוך לשעבר שי פירון נמסר בתגובה: "שר החינוך לשעבר אכן התחייב לפעול לשיפור מעמדם של מורי הקבלן. הוא הדגיש שיש צורך של לפחות שנתיים כדי לחולל שינוי. לא ניתן לסיים תופעה ארוכת שנים בהצהרות. הפגישה הראשונה שקיים עם כניסתו למשרד הייתה בנושא מורי הקבלן. במהלך הכהונה יועציו פעלו בנושא ללא הרף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
יש מורים ויש מורים (ארכיון)
צילום: מוטי קמחי
מומלצים