שתף קטע נבחר

האם סטארבקס בברוקלין ייקרה את הדירות?

אנשי נדל"ן בניו-יורק מזהים תופעה מעניינת: מחירי בתים שנמצאים בשכנות לסניפי סטארבקס, עולים יותר מהממוצע. האם רוכשים מוכנים לשלם יותר על בית הנמצא במרחק הליכה מכוס הקפה האהוב עליהם, או שהרשת הפופולרית עוקבת אחר מגמות הדיור של מעמד הביניים - ומגיעה לשכונות הנכונות?

בשנה שעברה, שכונת ויליאמסבורג שבברוקלין, ניו-יורק, פתחה את שני הסניפים הראשונים של רשת סטארבקס. בעוד שמעבר לנהר, במנהטן, אף אחד לא ממצמץ על עוד סניף סטארבקס שנפתח, בוויליאמסבורג האופנתית התגובות היו מעורבות. חלק מהתושבים חשבו שלא צריך סטארבקס כשיש להם עשרות בתי קפה קטנים מעבר לפינה. אחרים התרגשו ואמרו שמדובר בסימן להתפתחויות בעתיד.

 

כתבות נוספות על ארה"ב  בערוץ נדל"ן :

 

אלא שלזה לא ציפו בשכונה הטרנדית: לפי דיווח של "הגרדיאן" הבריטי השבוע, אחת ההשלכות של פתיחת הסניפים היא עלייה במחירי הדירות בשכונה. "כשאני מראה נכסים באזור, אני מצביעה על סניף סטארבקס ותמיד מקבלת תגובה חיובית", מספרת קריסטין תומאס, מתווכת נדל"ן בחברת התיווך המקומית Urban Compass, העובדת הן במנהטן והן בוויליאמסבורג. "לדעתי יש משהו מרגיע מבחינת רוכשי הדירות, במיוחד למי שמחליט לחפש נכסים בוויליאמסבורג - מה שלפני מספר שנים הם אולי לא היו עושים".

גשר ברוקלין בניו-יורק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גשר ברוקלין בניו-יורק(צילום: shutterstock)

אפשר לומר שמדובר ב"גרסת הקפה" של שאלת הביצה והתרנגולת: מה הגיע קודם? סטארבקס או מחירי הדיור הגבוהים? לדברי ספנסר ראסקוף, מנכ"ל חברת הנדל"ן האמריקאית Zillow, ולדברי סטאן המפריס, הכלכלן הראשי בחברה, רשת סטארבקס "הגיעה" קודם. השניים טוענים כי הרשת מניעה תהליך של ג'נטריפיקציה - כניסה של מעמד גבוה יותר לשכונות חלשות במרכזי ערים. לכן, הם אומרים, רשת בתי הקפה היא האחראית לעלייה במחירי הדיור באזור.

 

השניים בדקו את מפת מיקומי הסניפים של סטארבקס מול בסיס הנתונים של חברת Zillow הכולל 110 מיליון בתים, וגילו כי במהלך 17 שנים, מחירי הבתים בארה"ב עלו ב-65% בממוצע, מ-102 אלף דולר בשנת 1997 ל-168 אלף בדולר בשנת 2014. מחירי בתים ליד סניפי סטארבקס, מצד שני, עלו בממוצע ב-96% - מ-137 אלף דולר בשנת 1997 לרמה של 269 אלף ב-2014.

 

"לא משנה מה הסיבה - משום שהרוכשים באמת אוהבים לשתות קפה או משום שהם רואים בסטארבקס סימן של ג'נטריפיקציה - די ברור מהנתונים כי הרוכשים משלמים יותר על בתים ליד הרשת", כתבו השניים בספר משותף שחיברו בנושא, "יתר על כן, נראה כי סטארבקס מובילה את העלייה בשווי הבתים".

 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
(צילום: איי פי)
 

"סטארבקס בוחרת מיקומים בהם המחירים עולים"

אף שכותבי הספר אכן סבורים כי רשת סטארבקס הובילה לעלייה במחירי הנדל"ן, גורמים אחרים בענף הנדל"ן האמריקאי סבורים כי הסניפים של רשת בתי הקפה פשוט נמצאים במקומות בהם מחירי הנדל"ן בכל מקרה היו צומחים.

 

"רשת סטארבקס אינה מהווה את הגורם המרכזי לעלייה בשווי הדירות, להיפך", טוענת מתווכת הנדל"ן תומאס. "סטארבקס בחרה באופן אסטרטגי מיקומים על בסיס אזורי פריים - שהמחירים בהם היו עולים בכל מקרה".

 

טענה זו נתמכת בעובדה שמחירי הנדל"ן בוויליאמסבורג נמצאים במגמת עלייה כבר מספר שנים, אולם הסניף הראשון של סטארבקס בשכונה נפתח רק לפני חצי שנה. לדברי תומאס, הקיום שלו לא השפיע רבות על המחירים עד כה.

 

אגב, סטארבקס אינה הרשת היחידה שמזהה שכונות במגמת עלייה: אפשר למצוא בשכונת ויליאמסבורג סניף של רשת האופנה J Crew, את רשת המזון Whole Foods וכן חנות של אפל שצפויה להיפתח בקרוב - כל אלה מהווים סימנים לכניסת מעמד הביניים לשכונה, אומרת תומאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים