נעים להכיר: הישראלים שצפויים לערוך בכורה בריו 2016
תמונת מצב לקראת האולימפיאדה, החלק השני: רון דרמון בטריאתלון, שני צוותים בכדורעף חופים, גיא מצקין בקשתות, והמתאבקת אילנה קרטיש. הכירו את הספורטאים שרוצים, יכולים וצריכים להגיע למשחקים האולימפיים
בעוד שבכל המשחקים האולימפיים האחרונים זכינו לראות נציגות ישראלית בענפים קבועים כמו התעמלות, שחייה, שייט, אתלטיקה ואפילו טניס, יש מספר ענפים שבהם הספורטאים ממשיכים לעבוד קשה, אך עדיין לא זכו לתהילה האולימפית או הכרה.
בריו 2016 תהיה הזדמנות לכמה מהם לערוך הופעת הבכורה. כדי להכיר אותם מקרוב, אנחנו מגישים לכם את החלק השני של תמונת המצב לקראת האולימפיאדה הקרובה.
טריאתלון
מאז שהשתלב הענף בתוכנית האולימפית בסידני 2000 קיבלנו בעיקר מאמצים של האחים רן ודן אלתרמן להגיע בפעם הראשונה לאולימפיאדה. הם אף היו קרובים לכך בלונדון, אך לא נכנסו בסופו של דבר.
דווקא לאחר פרישתם, הטריאתלון זוכה לפריחה גדולה עם אלפי ספורטאים חדשים כשהשיא יגיע כבר במשחקי אירופה הראשונים בקיץ, לשם הצליחו להיכנס חמישה ספורטאים וקיימת אפשרות ריאלית שנראה לפחות אחד מהם בריו 2016.
"רון דרמון הוא המועמד העיקרי אבל לא היחיד", סיפר יו"ר איגוד הטריאתלון יובל חץ. "יש לו סיכוי גדול להשיג את הקריטריון עוד השנה לפי רשימת הסימולציה האולימפית בה נכנסים 55 הספורטאים הראשונים. אבל צריך לזכור שיש עוד דרך ארוכה עם 22 תחרויות שמשפיעות על הניקוד. אם נמשיך במגמה, נראה ספורטאי ראשון באולימפיאדה".
כדורעף חופים
שני צמדים ישראלים חולמים, ישנים ואוכלים הרבה חול ושעות רבות תחת השמש הקופחת כדי להגיע בפעם הראשונה באחד הענפים אולי הכי מסקרנים באולימפיאדה. בבנים אלה שון פייגה ואריאל הילמן ובבנות יעל ילין וג'ניפר גוז.
הענף שגם זכה להיות ענף מועדף ביחידה לספורט הישגי ובוועד האולימפי, מתחיל להראות את ניצני ההצלחה, כשהבנות העפילו לסיבוב השלישי בגביע היבשתי שיתקיים השנה במאי ואותו הדבר בבנים, שזאת הדרך הראשונה ממנה אפשר להעפיל לאולימפיאדה.
הדרך השנייה נמצאת בדירוג העולמי ובעזרת תחרויות הסבב שיתחדשו באפריל. פייגה והילמן השיגו גם הם את הקריטריון למשחקי אירופה בבאקו, ונראה שלהם הסיכויים היותר טובים להתברג בין 24 הצוותים לאולימפיאדה בסופו של דבר, אך אי אפשר לפסול הפתעה מצד ילין וגוז.
קשתות
גיא מצקין כמעט ונגע באולימפיאדה כשלפני המשחקים בלונדון כבר זכה בכרטיס עם הקריטריון הבינלאומי, אך לא נסע בסופו של דבר בגלל שלא עמד בקריטריון הישראלי. הפעם הוא לא ייתן לזה לברוח לו מהידיים.
"חזרתי להתאמן לאחרונה במלוא המרץ", סיפר מצקין. "יש בדרך את גרנד פרי יוון, קריטריון לבאקו ובאליפות העולם תהיה תחרות הקריטריון הראשונה לריו. אני מקווה קודם להעפיל למשחקי אירופה ואז כשאראה שאני חזק בעניינים, אדע שאני יכול גם להעפיל לאולימפיאדה".
היאבקות
עם רקורד של זכייה בסגנות אלופת אירופה בשנתיים האחרונות, אילנה קרטיש היא ללא ספק המועמדת המובילה להחזיר את תהילת הענף לתודעה הישראלית, מה שלא היה לנו מאז אתונה 2004 אז נשלחו שלושה ספורטאים (גוצ'ה ציציאשלווילי, יאשה מנשרוב ויורי יבסייצ'יק).
נכון שהחלום של קרטיש כמעט ונקטע לאחר שנפצעה ועברה ניתוח בברך ימין שלה, מה שהשבית אותה למשך חצי שנה, אך לאחרונה היא חזרה לעניינים וטסה חזרה למאמן הקנדי שלה שהוביל אותה להישגים.
בנוסף לכך, רק בספטמבר היא תנסה לראשונה להשיג את הקריטריון באליפות העולם בלאס וגאס, ואם במקרה לא תצליח להשיג אותו שם, תינתן לה הזדמנות נוספת בתחרות מיון באירופה, כך שיהיה לה מספיק זמן לחזור לעצמה ולהשלים את היעד.
גולף
רק לפני חודשיים התעוררנו לבשורה משמחת מארצות הברית כשלטיסיה בק עשתה היסטוריה והפכה לשחקנית הישראלית הראשונה בסבב המקצועני בענף שייכנס בפעם הראשונה למשחקים האולימפיים בקיץ הבא בריו.
הילדה בת ה-22 שגדלה באנטוורפן שבבלגיה ועלתה לישראל עם הוריה ב-1998 רוצה להתברג בין 60 השחקניות שיעלו על הדשא באולימפיאדה בפעם הראשונה.
בעוד שכיום בדירוג העולמי השליטה המוחלטת של ספורטאיות מארצות הברית, אוסטרליה, שבדיה, צרפת ואנגליה, היתרון באולימפיאדה הוא שלוקחים רק את ארבעת הראשונים בכל מדינה בדירוג שיפורסם ב-11 ביולי שנה הבאה, מה שיעזור לבק להיכנס לרשימה.
חתירה
דני פרידמן כבר הגיע להישגים מרשימים כשדורג שישי באליפות אירופה 2013 ובאותה שנה תפס את המקום התשיעי באליפות העולם, אולם הוועד האולימפי הגיע למסקנה כי לפרידמן יהיה הרבה יותר קל להגיע לאולימפיאדה בתחרות הזוגית מאשר לבד.
לכן, לפרידמן צוות לאחרונה אולג גרונו בסקי והשניים ינסו להתברג בין 11 הראשונים באליפות העולם השנה ובמידה ולא יצליחו ינסו את מזלם בתחרות המיון האחרונה, שם המשימה תהיה הרבה יותר קשה כשיצטרכו לסיים בין שני המקומות הראשונים.
ענפים נוספים
יש מספר ענפים שגם בהם מנסים הספורטאים הישראלים להשיג את הקריטריון ולהגיע לאולימפיאדה, אך נכון לעכשיו הסיכויים לא כל כך גבוהים: באופני ההרים אומנם לוקחים את ניקוד הנבחרת אבל רק המדורגים ראשונים בהם נכנסים.
אצל הבנות מנסה לעשות זאת נוגה כורם, כשבבנים הסיכוי קצת יותר גדול ועל הכרטיס מתמודדים שלומי חיימי, רותם ישי, גיא ניב ועומר שובי, אך שוב יצטרכו לצבור עוד ניקוד רב בשנה הקרובה כדי להתברג במדינות שמכניסות רוכב אחד.
פרויקט נוסף שמנסה להתקדם ולהביא נבחרת שלמה הוא ענף הסייף בדגם הדקר. לפני שנתיים תפסו את המקום השמיני לאחר שהדיחו את נבחרת ארצות הברית החזקה, ושיחזור של זה באליפות הבאה, יעשה צעד משמעותי לעבר כך.