אסד וחיזבאללה מנצלים את חולשת המורדים
הסורים ונסראללה טוענים כי ישראל יצרה רצועת ביטחון בצד הסורי של רמת הגולן. הם מתקדמים לגבול, אבל חוסר היכולת שלהם להכריע את המורדים מונע מהם את המטרה הבאה - פתיחת חזית מול ישראל מכיוון סוריה
המתקפה שבה פתח בשאר אסד בסיוע חיזבאללה והאיראנים מדרום לדמשק נועדה להקל את הלחץ של המורדים עליו בעיר הבירה. זה שנים שאסד מנסה לעקור את מעוזי המורדים בשכונות ממזרח ובדרום דמשק ולמנוע חיבור בינם לבין המורדים האיסלאמיסטים, ובראשם ג'בהת א-נוסרה, שהתבססו באזור העיר דרעא שעל גבול ירדן וברמת הגולן הסורית.
עד כה לא הצליח צבאו של בשאר אסד באף אחת מהמשימות שהציב לעצמו: לעקור את המורדים מפאתי דמשק, לקטוע את נתיבי האספקה ולפגוע במעוזי המורדים בין דמשק לגבול ירדן ולרמת הגולן הסורית. צבא סוריה ניסה שלוש פעמים לפחות להשתלט על הכביש הראשי בין דמשק לדרעא ועל הצד הסורי של רמת הגולן, ונכשל. באחת המתקפות נעזר צבאו של אסד ביועצים ואנשי מקצוע רוסים שפעלו לצד יועצים איראנים, אבל ללא הועיל. דרעא נשארה בשליטת ג'בהת א-נוסרה והקבוצות האיסלאמיסטיות שהשתלטו על מרבית הגולן הסורי, ורק הרחיבו את מאחזיהם בגולן. כזכור, המורדים השתלטו בקיץ האחרון גם על מעבר קוניטרה לישראל.
המצב הזה מהווה איום מיידי וממשי לא רק על משטרו של אסד, שממילא שולט כבר רק בשליש משטח המדינה הסורית, אלא גם על בכירי המשטר ועל משפחת אסד. לכן, אסד מנצל את החולשה היחסית שבה נמצאים המורדים בכל רחבי סוריה כדי להרחיק את המורדים האיסלאמיסטים מדמשק ולדחוק אותם דרומה ומזרחה, ובעיקר כדי לקטוע את קו האספקה של ציוד ומזון למורדים בדמשק דרך הגבול הירדני לדרעא. משם מעבירה אותו ג'בהת א-נוסרה לדמשק ולרמת הגולן.
המורדים בסוריה נמצאים כעת במצב חולשה כי הם נאלצים להקדיש חלק ניכר ממאמציהם לרווחת האוכלוסייה האזרחית שנמצאת בכפרים שעליהם השתלטו, ואשר תושביהם סובלים בחורף הקשה. בנוסף, דאעש נמצא במגננה בגלל המערכה האווירית שהקואליציה המערבית מנהלת נגדו מהאוויר ובגלל הצלחות של הכוחות הכורדים והעיראקים על הקרקע. במצב כזה יכול אסד לרכז מאמץ באזור שמדרום לדמשק ואף להוציא לוחמי חיזבאללה ויועצים איראנים לחזיתות חשובות אחרות – חאלב למשל – ולהעביר אותם למאמץ ההתקפי המרוכז מדרום לבירה.
הזווית הישראלית בסיפור הזה נובעת מהסיפור שהסורים, חיזבאללה והאיראנים מספרים לעצמם. לגרסתם, ישראל הקימה "אזור ביטחון" בתוך החלק הסורי של רמת הגולן באמצעות פשרה עם המורדים האיסלאמיסטים שהשתלטו על הרצועה המשיקה לגבול עם ישראל. חיזבאללה טוען באמצעי התקשורת שלו, וכך גם מפקדים סורים שהתבטאו לאחרונה בטלוויזיה הסורית, כי למעשה ישראל יצרה מעין רצועת ביטחון, כפי שהיה לה בדרום לבנון.
הטענה הזו רחוקה מהמציאות אבל יש בה שמץ של אמת. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר לא מכבר בראיון ל"הארץ" כי ישראל שומרת על קשרים טובים עם הארגונים הנחשבים מתונים יותר שממזרח לגדר המערכת ברמת הגולן ואף מושיטה להם סיוע הומניטרי. צריך שיהיה ברור: אותם ארגונים הנחשבים מתונים אינם צד"ל (צבא דרום לבנון), והסיוע שהם מקבלים מישראל הוא הומניטרי בעיקרו. אבל את התעמולה הסורית ואת החשיבה האסטרטגית המשותפת לאיראן וחיזבאללה הטענה הזאת משרתת היטב, כיוון שחיזבאללה מעוניין כעת לפתוח בחזית מול ישראל מרמת הגולן הסורית. חיזבאללה יודע שאם יפעל ישירות מגבול לבנון הוא מסתכן במלחמה עם ישראל, והארגון אינו רוצה בכך כעת, גם לא פטרוניו האיראניים.
היעדים האסטרטגיים, כלומר חסימת נתיבי האספקה של המורדים מדרעא לדמשק וכיבוש או פילוג המורדים מרמת הגולן הסורית, מכתיבים את כיווני המתקפה של המשטר וסייעניו. כוחות הצבא הסורי והשריון פועלים בעיקר משני עברי כביש דרעא
דמשק, והם לוחצים דרומה לכיוון דרעא והגבול עם ירדן. מאמץ משני מתבצע מערבה מכביש דרעא דמשק לכיוון הגבול עם ישראל בעיקר במטרה להשתלט על תלים שולטים, שמהם אפשר יהיה להפגיז את מאחזי המורדים בכפרים שמתחתיהם ולפתח מתקפות נוספות.
לפי שעה המשטר לא נוחל הצלחות מהותיות. לוחמי חיזבאללה והשריון הסורי הצליחו להשתלט על חלקים מכביש דרעא-דמשק ועל מאחזי מורדים משני עבריו, ולהשתלט על כמה כפרים ברמת הגולן. אולם למרות מעורבותם הישירה של יועצים איראניים בלחימה, דרעא עדיין בשליטת ג'בהת א-נוסרה וכך גם מעברי הגבול וההברחה שדרכם האיסלאמיסטים המורדים מקבלים אספקה מירדן – כולם פועלים בצורה מלאה במגבלות מזג האוויר.
אם יצליחו המשטר הסורי וכוחות חיזבאללה האיראנים המסייעים לו להשתלט על רמת הגולן הסורית כולה או על חלקים גדולים ממנה, השלב האסטרטגי הבא שלו הוא לבנות תשתית לחזית נוספת נגד ישראל. כרגע אנחנו עוד לא שם.