שתף קטע נבחר

 

תפרחת חיתולים: למה זה קורה - ואיך לטפל

כמעט כל ההורים הצעירים מכירים את התופעה בה העור העדין של תינוקם הרך נעשה אדום ומגורה. איך לזהות כי אכן מדובר בתפרחת החיתולים, מהם הטיפולים היעילים ואיך אפשר למנוע?

מסתבר שהפתגם הפופולארי "חלק כמו טוסיק של תינוק" לא ממש תואם את המציאות. כך שלא מעט מהתינוקות סובלים בתדירות זו או אחרת מגירוי, תפרחת ואדמומיות בישבן. למעשה תפרחת חיתולים נחשבת לבעיית העור השכיחה ביותר בקרב תינוקות.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

מזג האוויר החורפי לא עוזר, ולכן חשוב כל כך לשמור על עור התינוק, במיוחד בעונה הקרה בה החימום, הלבוש הארוך ובמספר שכבות יוצרים "אטימות" דבר שמשפיע על עורם העדין של התינוקות.

   

קראו עוד בערוץ פארם נט

יתר לחץ דם: הסיבות, האבחון - והטיפול

בחילות והקאות בהריון: מה יעזור להקל על התופעה?

תרופות ללא מרשם: איך להימנע משילובים מזיקים?

 

איך מזהים כי אכן מדובר בתפרחת חיתולים?

מיטל אלנקוה, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי עור אדום ומגורה, מלווה לעתים בקילוף וחתכים. בדרך זה כלל מתחיל באזור הפרינאום ועלול להתפשט לאזורים נוספים כגון איברי המין והבטן. חשוב לדעת שישנם מקרים שבהם לתפרחת מתלווה זיהום משני על רקע חיידקי או פטרייתי.

 

את הזיהום הפטרייתי מזהים לפי מראה של אדמומיות מפושטת על הישבן, לכיוון איברי המין ולאיזור הקפלים בחיבור שבין הרגליים לישבן. במידה שמבחינים בשלפוחיות, קשקשת או הפרשות- מומלץ לפנות לרופא להמשך טיפול.

 

מהן הסיבות להופעת התפרחת?

ישנן סיבות רבות שגורמות לתופעות הללו. בין השאר, הפרשות התינוק שיחד עם ההזעה גורמים ללחות מוגברת ולעלייה ב PH של העור וכך תפקידו של העור בהגנה על הגוף, לא נעשה כראוי.

 

גורמים נוספים העלולים להחמיר את המצב הם חומרים המגרים את העור או גורמים לו לתגובה אלרגית.

 

גם החלפת חיתולים בתדירות לא מספיקה יכולה לגרום להופעת תפרחת החיתולים. כדאי להשתדל להחליף כמה שיותר או אפילו להחזיק את התינוק ללא חיתול, אם זה אפשרי.

 

גורם נוסף שיכול לגרום להופעת הגירוי היא פטריה עורית בשם "קנדידה אלביקנס", הקיימת באופן טבעי בגוף. שילוב של זיעה, רטיבות והפרשות עלול לגרום לה להתלקח ולגרום לזיהום ולהופעת הגירוי. 

 

נם מזונות (בעיקר מזונות חומציים) שעלולים לגרום להפרשות שורפות וגורמות לגירוי חריף. בין השאר, כדאי להימנע מלתת לתינוק מפירות הדר, מזונות חומציים, וחמוצים למיניהם. לעתים, תזונה לא מתאימה יכולה לגרום להפרשות נוזליות יותר מהרגיל, והשילוב שלהן עם חיתול סגור במשך זמן רב גורם אף הוא להתפתחות התפרחת.

 

מעבר למזון מוצק יכול גם הוא להשפיע על הרכב היציאות של התינוק, ולגרום לתפרחת. גם בתקופות של בקיעת השיניים, מופיעה פעמים רבות תפרחת חיתולים, בגלל שינוי ותכיפות היציאות של התינוקות.

 

התכשירים שיועילו  להקל על הכאב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התכשירים שיועילו להקל על הכאב(צילום: shutterstock)

 

הטיפולים היעילים

אלנקוה מפרטת את הטיפולים שיעזרו: ניתן להשתמש במשחות או פסטות המכילות זינק אוקסיד כגון: אינוטיאול, זינקוד וכדומה. זינק אוקסיד משמש כחומר חוסם בין החיתול לעור של התינוק ובכך מונע רטיבות ושפשופים. חשוב לזכור שאלו משחות טיפוליות ואינן מיועדות לשימוש יומיומי שוטף. מורחים 3 פעמים ביום ובשאר ההחתלות משתמשים במשחות החתלה לשימוש יומיומי.

 

"ישנם סטרואידים טופיקליים שאלו משחות הניתנות במרשם רופא להקלה על אדמומיות, גירוי וגרד בעור. חשוב לדעת שגם אם יש לכם בבית משחה כזו מתפרחת קודמת, לא כדאי להשתמש בה ללא התייעצות עם הרופא מאחר ואם מדובר בתפרחת שמלווה בזיהום פטרייתי, שימוש בקורטיקוסטרואידים עלול רק להחמיר אותה.

 

"כמו כן השימוש במשחה מסוג זה מוגבל לפעמיים ביום ולא יותר מ5-7 ימים מאחר ולסטרואידים בשימוש ממושך יש תופעות לוואי.

 

"מבחינת משחות החתלה לשימוש יומיומי ישנו מגוון רחב מבייבי פסטה ועדינול הקלאסיים ועד למשחות המכילות חומרים המסייעים בהרגעת העור כגון: שיבולת שועל, אלנטואין ,שמן זית ושמן דגים".

 

היא מוסיפה כי לתינוקות עם רגישות בעור ונטייה לתפרחות חיתולים אנחנו מציעים משחות המכילות דקספנטנול- פרו ויטמין B5 למשל בפנטן או טריפלדרם המזרזות את תהליכי הריפוי וההתחדשות של העור ושומרת על גמישותו.

 

לחילופין משחות המכילות קלנדולה כגון: משחת החתלה של וולדה או של מעבדות פרופשיונל. צמח הקלנדולה הינו צמח אנטי דלקתי, מרגיע אדמומיות ומסייע בריפוי של העור.

 

לנסות למנוע את התפרחת

הקפידו להחליף את החיתול בתדירות מספקת, לפחות כל 4 שעות.

 

בכל הזדמנות, במידה ולא קר מדי, השאירו את התינוק על משטח החתלה ללא החיתול ואפשרו לישבן קצת התאווררות.

 

כשאתם בבית, במקום להשתמש במגבונים, שטפו את איזור החיתול במים חמימים וסבון , ייבשו היטב אך בעדינות ומרחו שכבה עבה של משחת החתלה לשימוש יומיומי לבחירתכם.

 

לתינוקות בעלי עור רגיש, מומלץ להשתמש במגבונים וסבונים שאינם מכילים בישום ואלכוהול שכן הם עלולים לייבש ולגרות את העור העדין של התינוק





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"חלק כמו טוסיק של תינוק". האמנם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים