עזה חיה בהריסות, חמאס מכין את המלחמה הבאה
אלפים ישנים על הרצפה, ילדים קופאים למוות והסיוע לא מגיע. בעזה מעריכים כי השיקום ייקח עשרות שנים ובמקביל, חמאס ממשיך להתחמש ולבנות מנהרות לקראת סבב נוסף. תחקיר AP: תשעים אחוזים מההרוגים - אזרחים
באוגוסט האחרון תם מבצע "צוק איתן" שסיים עוד סבב של לחימה בין ישראל לחמאס. כמעט חצי שנה חלפה מאז ונראה שתמונות היגון של תושבי הרצועה רק מעידות על ההרס הרב שהותירה הלחימה. חלק מתושבי עזה מעריכים וחוששים כי הרצועה עלולה להתפרק. כל זאת כשברקע חמאס ממשיך בהתחמשות שלו, בונה מחדש את המנהרות ומבצע ניסויי טילים. שר החוץ אביגדור ליברמן בעצמו אמר היום (שבת) באירוע שבתרבות בבאר שבע כי המערכה הבאה מול חמאס היא עניין של זמן.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
כתב "וושינגטון פוסט" ויליאם בות' יצאה בתקופה האחרונה לעזה כדי לראות את מימדי ההרס ולגלות איך מתקדם הליך השיקום. עם זאת, נראה שהשיקום מתנהל בעצלתיים ובעזה מאשימים את האו"ם באי-העברת הכספים ואת ישראל שמונעת לטענתם את הכנסת החומרים. על רקע הדברים, אתמול (ו') פרסמה סוכנות הידיעות AP תחקיר, שלפיו 90 אחוזים מההרוגים ברצועה מהפצצות חיל האוויר הישראלי במהלך המבצע היו אזרחים.
הסוכנות בדקה 247 תקיפות שבוצעו וראיינה אזרחים. לפי הממצאים, 847 אזרחים נהרגו בתקיפות, מתוכם 508 שהיו ילדים, נשים או קשישים. בתחקיר נמצא עוד כי שליש מההרוגים האזרחים היו מתחת לגיל 16 (280 הרוגים) ורק 96 מההרוגים היו פעילי חמאס שלקחו חלק בלחימה.
התחקיר של סוכנות AP מתפרסם שבועות ספורים לפני פרסום מסקנות ועדת החקירה של האו"ם, שמונתה כדי לבדוק אם ישראל ביצעה במבצע בעזה פשעי מלחמה. לפי דו"ח ראשוני של האו"ם, 1,483 אזרחים נהרגו במבצע, שהם 66 אחוזים מסך כל ההרוגים בעזה.
"הגלידה תחכה"
מלבד זאת, בעזה מחפשים כל דרך לשיקום. עם זאת, הכלכלה במיתון עמוק, חמאס לא מרפה מאחיזתו ולתושבים אין תקווה. "אחרי כל מלחמה אנחנו אומרים שלא יכול להיות יותר גרוע, אבל עכשיו אנחנו במצב הכי גרוע שיכולנו להיות. זה רק יילך ויחמיר", אמר עומר שעבאן המתגורר ברצועה. "אין שום סימן חיים: אין סחר, אין ייבוא, אין ייצוא. עזה עלולה להתרסק".
כ-10,000 תושבי עזה ישנים על הרצפה במוסדות האו"ם ברצועה, כך לדברי כתב ה"וושינגטון פוסט". רבים אחרים חיים בקרוואנים ובאוהלים. כ-100 אלף עזתים בסך הכול נעקרו מבתיהם. "הנכד שלי קפא למוות מקור", סיפר מועין חקאסי, סב לתינוק שהיה בן חמישה חודשים בלבד שמת בשנתו בגלל הטמפרטורות הנמוכות.
בעזה מאשימים גם את הקהילה הבינלאומית בהפסקת העברת התקציבים שנועדו לשיקום עזה. בחודש אוקטובר במהלך ועידת התורמים הבינלאומית בקהיר גויסו 5.4 מיליארד דולר לפלסטינים. עם זאת, לדברי אנשי האו"ם בעזה, הכספים לא עברו.
גם מרבית המפעלים נפגעו ואינם פעילים מאז צוק איתן. אחד המפעלים הגדולים ברצועה הוא מפעל אל-וואדה לייצור גלידות, צ'יפס ועוגיות. "לא קיבלנו אגורה מהאו"ם, מארגוני הסיוע, מהרשות הפלסטינית או מחמאס", האשים מנהל המפעל מניל חסן.
החברה המחזיקה בבעלות המפעל העריכה כי הנזקים מוערכים בשווי של 24 מיליון דולרים. הם ניסו לתבוע את ישראל, אך נדחו. חסן אמר כי אפשר יהיה לפתוח מחדש את המפעל אם ישראל תאפשר להכניס חומרים ומומחים מאיטליה ודנמרק.
"אנחנו צריכים שהמומחים יראו לנו איך לתקן את הציוד. בינתיים, הגלידה לתושבים תחכה", אמר המנהל.