זה בדוק: השיטה שתפחית כאב לתינוק בזמן חיסון
כואב יותר וטראומתי יותר: דקירת מחט עבור תינוקות גורמת להם לכאב עז, שיש לו לעתים השלכות גם לטווח הארוך. חוקרים מצאו כיצד ניתן להפחית אותו בצורה משמעותית בזמן החיסונים, בדיקות הדם והפרוצדורות הרפואיות
כואב - אבל יכול לכאוב הרבה פחות: המחט הננעצת בעור ובשריר בזמן חיסונים ובדיקות דם גורמת לכאב רב עוצמה בילודים ותינוקות, העוברים לעתים פרוצדורות רפואיות רבות במהלך החודשים הראשונים לחיים. כעת מגלים חוקרים כיצד ניתן להקל משמעותית על עוצמת הכאב בדרך פשוטה. הממצאים יפורסמו בקרוב בכתב העת לרפואת ילדים Pediatrics.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
עדיין לא ברור מתי מתפתחת תחושת הכאב אצל העובר. ההשערה היא כי נתיבי הכאב במערכת העצבים של העובר מתחילים להתפתח בין שבוע 23 ל-30 להריון. הרגישות לכאב הולכת וגוברת, ככל שהעובר גדל ברחם.
כידוע, תינוקות בריאים עוברים פעולות מכאיבות, כמו בדיקות דם דרך העקב, חיסונים ועירויים.
מנגנוני ויסות הכאב הקיימים אצל ילדים ומבוגרים עדיין אינם מפותחים אצלם, מה שהופך אותם לרגישים הרבה יותר לכאב.
לטווח קצר גורם הכאב לבכי או עווית בפנים, הפרעות שינה, קושי בנשימה ואף עלייה בחומציות הקיבה. לטווח הארוך מצאו מחקרים כי לכאב עלולות להיות גם השלכות על התפתחות המוח ומערכת העצבים.
במחקר הנוכחי, שנערך על ידי רופאי אוניברסיטת שיקגו, נבדקו ילודים בריאים שחולקו למספר קבוצות. האחת קיבלה דרך הפה תמיסת 1 מ"ל של סוכרוז שתי דקות לפני החיסון וקבוצה נוספת של ילודים חוממה לפני הפרוצדורה. קבוצה שלישית שימשה קבוצת בקרה. החוקרים העריכו את הבדלי הכאב באמצעות תגובת הבכי, עווית הפנים והשינוי בקצב הלב.
מהמחקר עלה כי השילוב של סוכר וחימום הביא להפחתת הכאב, יותר ממתן סוכר לבדו. החוקרים סיכמו כי הקפדה על מתן סוכר וחימום התינוק לפני פרוצדורה רפואית, עשויה להביא להפחתה משמעותית במידת הכאב.
"סף הכאב בפגים ותינוקות נמוך הרבה יותר מאשר במבוגרים יותר", מסבירה ד"ר איריס מורג, מומחית לרפואת פגים וילודים מהמרכז הרפואי שיבא. "חשיפה חוזרת לפעולות מכאיבות מורידה את סף הכאב, כך שהם חשים אותו מהר וחזק יותר ולמשך זמן רב יותר. מחקרים הראו גם שכאב עלול לפגוע גם בתאי עצב ואפילו להפחית את נפח המוח".
לדברי ד"ר מורג, עדיין לא ברור לחלוטין כיצד תמיסת סוכרוז מפחיתה את עוצמת הכאב
ובין ההשערות שהועלו נמצאו עדויות לשחרור של הורמונים אנדורפיניים או המעבירים העצביים דופאמין ואצטילכולין מפחיתי כאב. מחקרים אחרים הראו כי הסוכרוז עצמו אינו משפיע על הפעילות המוחית, והוא מדכא רק את התגובה ההתנהגותית של התינוק לכאב, המתבטאת בפחות בכי, עיוות הפנים או התמתחות.
"אף שאין הוכחה חד משמעית להשפעת הסוכרוז על דיכוי התגובה המוחית לכאב הילוד, כל האיגודים בעולם ממליצים על כך", מסבירה ד"ר מורג. "גם בישראל אנו ממליצים בזמן חיסון או דקירה להקפיד שלתינוק יינתן טיפול מונע כאב וסטרס הכולל מגע מותאם מנח עוברי ומכורבל בזרועות האם או על כרית, להפחית את הסינוור על עיניו, ולתת לו תמיסה ממותקת על הלשון בשילוב עם מוצץ או תוך כדי הנקה. היום כולם כבר מסכימים, כי כל פעולת דקירה בתינוק בלי נסיונות להפחית את הכאב, איננה מוסרית אתית".