המנהג שעובר מדור לדור
למרות העיסוקים והריצות, בבית של כוכב הילדים טל מוסרי מקפידים לשבת יחד לשולחן בכל ערב. "ארוחת הערב מלכדת את בני המשפחה וחשוב להקפיד לקיים אותה מגיל צעיר מאוד, גם כשהילדים גדלים. כך זה בבית הוריי וכך גם אני מקווה שזה יישמר לדורות גם אצלנו בבית"
"ארוחת הערב אצלנו היא החלק החשוב והמשמח של היום. אנחנו עורכים אותה כל יום (אלא אם כן יש פעמים שבהם אני לא יכול לצערי לשבת עם כולם סביב השולחן כי אני בצילומים או הופעות), אבל כל ערב בשעה קבועה, כמו טקס של שנים, כולנו יושבים יחד סביב השולחן לארוחת הערב ולמפגש המשפחתי. בשישי יש לארוחה משמעות כפולה והכל יותר חגיגי ומרגש. אז אנחנו מארחים או מתארחים אצל המשפחה הרחבה יותר, ואז סבא, סבתא והדודים ובני דודים מצטרפים לחגיגה."
מדוע מדובר בזמן חשוב כל כך בעיניך?
"ארוחת הערב בסופו של יום ארוך, שבו כולנו למדנו, עבדנו והיינו עסוקים בדברים חיצוניים, היא סיטואציה שמלכדת את בני המשפחה בכל גיל וחשוב להקפיד לעשות זאת מגיל צעיר מאוד ולאורך כל החיים, גם כשהילדים גדלים. כך זה בבית הוריי וכך גם אני מקווה שזה יישמר לדורות גם אצלנו בבית."
אתם מספיקים לבשל בכל יום?
"בעבר היינו נוהגים לאכול במסעדות עם כל המשפחה, אבל הבנו שהרבה יותר נעים, חגיגי ואינטימי לשבת כולם יחד בבית. אנחנו גם נהנים מההכנה של הארוחה ומכך שכל הבית מתמלא בריחות נפלאים של הבישולים שלנו, ומעדיפים תמיד לאכול את הארוחות שלנו יחד בבית. ביום שבת לפעמים אנחנו הולכים למסעדה, אבל מרגישים שאין כמו בבית."
מה תמיד מוגש לשולחן?
"באמצע השבוע תמיד יהיו על השולחן סלטים, גבינות ולחם טוב."
האם יש מקומות ישיבה קבועים סביב השולחן?
"אין לנו מקומות ישיבה קבועים ובכל פעם כיף לנו שבת ליד מישהו אחר. אנחנו גם לא מתחילים לאכול לפני שכולם יושבים יחד. לפני שמ - תחילים לאכול קצת משוחחים על היום שהיה לכל אחד מאיתנו או על משהו מיוחד שמתרחש אצלנו במש - פחה וכמובן לא קמים מהשולחן לפני שכולם סיימו לאכול. כיף לנו ונעים לנו לשבת יחד וזה לא בא ממקום של כפייה או אילוץ. בארוחות המשפחתיות הגדולות כל הילדים מכל המשפחה נהנים לשבת יחד האחד ליד השני וכיף להם להיות בחברת עצמם."
מה אתם אוכלים בדרך כלל בארוחת הערב המשפחתית?
"אוכלים את האוכל הנפלא של נועם אשתי וזה משתנה מפעם לפעם. פסטה, עוף, אורז, סלט. לשמחתי אנחנו אוהבים הכל ואוכלים הכל ותמיד יש על השולחן המון אופציות שמתוכן כולם יכולים לבחור."
ומה כולם הכי אוהבים?
"הילדים לא מפונקים ואוכלים מה שיש על השולחן. אבל אין ספק שהעוגה של נועם אשתי מנצחת את כל המנות האחרות. כשנועם אופה אין לזה תחרות, שלא לדבר על הריח שמתפשט בכל הבית."
האם יש חלוקת תפקידים קבועה לקראת הכנת הארוחה?
"כל אחד עושה מה שהוא יכול. הילדים שלי אוהבים לבשל ולאפות, אז הם הרבה פעמים עוזרים להכין את הארוחה וכך גם נהנים לאכול את מה שהכינו. אני לרוב מסדר את השולחן ומפנה את הכלים למדיח."
על מה אתם מדברים בזמן ארוחת הערב המשפחתית?
"בדרך כלל אנחנו נוהגים לשתף אחד את השני במה שעבר עלינו במשך היום ומקפידים להקשיב לקטנים והם מקשיבים לנו, ההורים. זה מקסים." למרות העיסוק הפומבי של טל, המש - פחה לא נוהגת להעלות את התמונות לרשת וגם לא לצלם את המנות בזמן האוכל. "אנחנו גם מנתקים טלפונים וטלוויזיות. ארוחת הערב היא הזמן שלנו לבד. אנחנו אוהבים לדבר, לצ - חוק, לספר את סיפורי היום. אנחנו שומרים את זמן ארוחת הערב כזמן משפחתי שבו אנחנו נהנים אחד מהשני ואין לנו צורך בגירויים נוספים כמו טלוויזיה או טלפונים."
מה תזכרו מארוחות הערב המשותפות?
"נזכור את הביחד. נזכור את ההקשבה האחד לשני. מגיל קטן ילד לומד לכבד את בני המשפחה מסביב לשולחן וזה בעיניי מפתח לחיים. וכמובן נזכור את העוגה של נועם, שהטעם שלה נחקק בזיכרונו של כל מי שטועם אותה."
מה אומר צוות "חיים בריאים" של אסם
הדיאטנית אורלי פיינה: טל ונועם מיישמים את כל ההמלצות החשובות - אוכלים בזמן ובמקום קבועים סביב שולחן, כאשר כל המסכים סגורים והמשפחה ממוקדת לגמרי בארוחה. הם מציעים מגוון מזונות, והכי חשוב - משתפים את הילדים בהכנת הארוחות, אפיית העוגות ועוד.
שיתוף הילדים בהכנת המנות הוא פעילות מומלצת מאוד, חווייתית, מעשירה ומהווה דרך מעניינת ללמד את הילדים גם על תזונה. נראה שכל המשפחה נהנית הן מתהליך ההכנה והן מהארוחות המשותפות. כפי שציינתי בעבר, ההנאה מאוכל ומאכילה חשובה מאוד. כשהחוויה מאכילה היא נעימה, יש רצון לחזור עליה ולהתנסות במאכלים חדשים, וזו הדרך הנכונה ללמד את הילדים לאכול מזונות מגוונים ובריאים ולגדל משפחה בריאה".
השף ישראל אהרוני: הופה, טל! אני רוצה להתפעל ולהתחיל בציטוט שלך: "אני לרוב מסדר את השולחן ומפנה את הכלים למדיח." אהבתי. סידור שולחן אוכל נאה חשוב לא פחות מהארוחה עצמה. יש במקרה שלכם דוגמה קלאסית ליצירת מיתוס משפחתי: למשל, העוגה של נועם רעייתך מוזכרת כמה פעמים במהלך הראיון, כולל אזכור של הריחות שעוטפים את הבית.
אני מניח שכשילדיכם יהיו כבר בעלי משפחות משלהם, הם עוד ידברו בגעגוע ויספרו לילדיהם על "העוגה הנהדרת של סבתא נועם," ואולי זה אפילו יהיה מסוג המתכונים שעוברים לילדים. אני גם אוהב שילדיכם משתתפים במידה כזו או אחרת בהכנת הארוחה, דבר שמפתח גם את כישורי הבישול שלהם וגם את הכישורים החברתיים והמשפחתיים.
העובדה שאתם מתעקשים לתת לארוחות המשפחתיות תוקף יומיומי, בלי ויתורים, גם בימים שאתה יוצא להופעות או לצילומים, נהדרת בעיניי. שמרו על העניין כל עוד הדבר אפשרי. שמע ממני: מגיע היום והילדים עוזבים את הבית, הארוחות המשפחתיות היומימיות הופכות בהדרגה לארוחות משפחתיות שבועיות, ואז מה שנשאר הוא בעיקר הזיכרון והגעגוע.
כרמית חוטינר, יועצת משפחתית: בית משפחת מוסרי הוא דוגמה מצוינת לכך שחינוך הוא קודם כל דוגמה אישית. בבית שבו אוהבים לבשל ולהתנסות במאכלים, ומשתפים בכך גם את הילדים, הגישה והדוגמה האישית עוברות אל הילדים ועוזרות להם לפתח הרגלים טובים של אכילה מגוונת.
עבור טל, ארוחת הערב היא החלק המשמח של היום וארוחות משפחתיות בכלל הן חגיגה. זהו זמן שבו נהנים מאינטימיות משפחתית ובני הזוג משקיעים על מנת ליצור את ה"ביחד" המשפחתי הזה דרך ההכנות במטבח ועד לתקשורת שהם יוצרים במהלך הארוחה. זמן ארוחת הערב הוא זמן שבו ילדי משפחת מוסרי לומדים מהי הקשבה אמיתית ומלאה. בני המשפחה - גדולים וקטנים - מתנתקים מכל ההסחות האחרות, מתמקדים אחד בשני, מקשיבים זה לזה ויוצרים זיכרונות מתוקים של זמן משפחתי משותף.
פיצות אישיות של טל מוסרי
המרכיבים:
1 ק"ג קמח (אפשר חצי מלא)
3/4 כוס שמן
מעט סוכר
1 ביצה
1 כף מלח
2 וחצי כוסות מים פושרים
2 כפות שמרים יבשים
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים היבשים, מוסיפים נוזלים ומערבבים.
- נותנים לבצק לתפוח.
- יוצרים עיגולי בצק קטנים, מרדדים אותם לפיצה אישית.
- מורחים קטשופ, מפזרים מעל גבינת מוצרלה מגוררת בנדיבות ותוספות לפי מה שכל אחד אוהב.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות.
לארוחת הערב המשפחתית יש חשיבות מכרעת בחיזוק הביטחון העצמי של הילדים ובסיוע למעבר לאכילה בריאה יותר. ברביעי משפחתי נחזור מוקדם יותר הביתה ונשב יחד לארוחת ערב משפחתית.
עוד מתכונים בעמוד שולחן משפחתי