שתף קטע נבחר

 

אחרי הכיבוש השיעי: מי יציל את יהודי תימן?

המורדים החות'ים, שבמשך שנים התנכלו ליהודים ושרפו את בתיהם, כבשו את הבירה צנעא. הממשלה התמוטטה, שגרירויות המערב נסגרו וכעת עשרות היהודים שנותרו שם חיים בתוך גטו. הרב הראשי יחיא יוסף: "לא אבוא לישראל, בנות מורדות שם בהורים שלהן"

כמה משפחות מודאגות - זה כל מה שנשאר מהקהילה היהודית העתיקה של תימן, וייתכן מאוד שבקרוב גם הם יימלטו מהמדינה, אחרי שהמורדים השיעים החות'ים השתלטו עליה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

התנכלויות מצד החות'ים, שהמוטו המופיע בסמלם הוא "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה ליהודים, ניצחון לאיסלאם", גרמו בשנים האחרונות לרוב היהודים לעזוב את הרי הצפון שבהם חיו לצד השיעים בתימן במשך כאלף שנים. כעת, האיום מלווה אותם גם לאזורים אחרים במדינה: התסיסה הפוליטית בתימן, שבה לא מילאו היהודים שום תפקיד, הסלימה בספטמבר האחרון והפכה לעימות מזוין שבמהלכו כבשו החות'ים את הבירה צנעא, המפלט העיקרי של הקהילה היהודית, שכעת גם אותו יש ביניהם מי ששוקלים לעזוב סופית.

תומכי החות'ים נושאים כרזה נגד ברק אובמה ומניפים כרזות עם סיסמת התנועה, כולל "מוות לישראל" (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי החות'ים נושאים כרזה נגד ברק אובמה ומניפים כרזות עם סיסמת התנועה, כולל "מוות לישראל"(צילום: AP)

הרב יחיא יוסף מוסא. "בישראל הבנות מורדות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרב יחיא יוסף מוסא. "בישראל הבנות מורדות"(צילום: רויטרס)

יהודים בצנעא ב-2009 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יהודים בצנעא ב-2009(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כשישה יהודים מתימן, בני אותה משפחה, הגיעו לישראל ביום שישי, סיפרו חברים בקהילה לסוכנות הידיעות רויטרס. "מאז ספטמבר אשתקד התנועה שלנו הפכה מאוד מוגבלת כי אנחנו חוששים מהמצב הביטחוני ויש חברים בקהילה שהעדיפו לעזוב את תימן", נאנח הרב הראשי של תימן, יחיא יוסף, בביתו ליד משרד ההגנה בצנעא. "אנחנו לא רוצים לעזוב", אומר רבי יחיא, שלבוש בבגדים תימניים מסורתיים ומדבר עברית וערבית. "אם היינו רוצים לעזוב היינו עושים זאת לפני זמן רב".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יהודים פונו ממעוז החות'ים במחוז סעדה בשנת 2009 והועברו למתחם בצנעא שזכה להגנה מטעם ממשלת תימן. מאז הידלדל מספרם מ-76 ל-45. קבוצה של 26 יהודים אחרים גרה בעיר מצפון לבירה. מספרם הכולל של יהודי תימן פחת מ-200-300 לפני שנים אחדות, והם מהווים כעת מיעוט זעום עוד יותר בתימן, מדינה בת 19 מיליון תושבים.

 

הקהילה היהודית בתימן כללה כ-40 אלף איש עד לשנת 1949, כשישראל העלתה המונים מהם. כעת חיים היהודים במעין גטו מבודד ליד שגרירות ארה"ב, שפונתה בשבוע שעבר. הם נושלו מעבודות הנגרות ועיבוד המתכות שהיו מזוהים איתן במשך שנים, וכעת הם הם מתקיימים מקצבאות קטנות שנותנת להם הממשלה, ושלדבריהם בקושי מכסות את עלויות המחייה שלהם. צעירים שמרהיבים עוז ויוצאים לשוק, תוחבים לעתים קרובות את התלתלים המזוהים איתם לתוך כיסוי הראש, מחשש להתנכלויות. הגברים אינם רוצים עוד לגדל פאות מלכתחילה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גורם רשמי מטעם החות'ים, האחראי כעת על השכונה שבה ממוקמים היהודים ביקר את רבי יחיא ביום חמישי ונתן לו ערבויות לשלום היהודים. "היהודים בטוחים שאיש לא יפגע בהם", אמר אבו אל-פאדל, נציג החות'ים, "הבעיה של החות'ים אינה עם יהודי תימן אלא עם ישראל, שכובשת את פלסטין". ובכל זאת,

הזיכרונות מאיומי הרצח ושריפת בתים יהודים על ידי לוחמים חות'ים במהלך העימות בין החות'ים לצבא תימן לא ייעלמו בקרוב.

 

כתבי סוכנות הידיעות רויטרס סיפרו כי בישראל לא ששים להתבטא בנוגע להעלאת יהודי תימן, גם מחשש לביטחונם. כך או כך, סוגיית הביטחון אינה בהכרח הדאגה המרכזית עבור הקהילה היהודית השמרנית של תימן, החוששת שבישראל ובמקומות אחרים היא תתקשה לשמור על ערכיה המסורתיים. "בישראל, בנות מורדות נגד האבות שלהן, ואנחנו חוששים לבנות שלנו. לא אוכל לקבל מצב שבו הבת שלי תבוא אליי יום אחד ותגיד לי שהיא התחתנה עם החבר שלה", אומר רבי יחיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בקושי יוצאים מהבית. החות'ים מחכים ליהודים ברחובות
צילום: AFP
מומלצים