שתף קטע נבחר

 

מחקר: מחצית מילדי ישראל דואגים לכסף

45 אלף ילדים מ-15 מדינות, ובכללם 3,000 ישראלים בני 12-7, נשאלו בנוגע לרווחתם במגוון תחומי חיים. 43.8% דיווחו כי הוכו במוסד חינוכי לפחות פעם אחת. כמה אוהבים ללכת לבית הספר? וכמה מרוצים מהמורים שלהם?

מחצית מהילדים בני 12-7 בישראל דואגים בכל הקשור לנושא הכסף. כך עולה ממחקר בינלאומי חדש שמתפרסם הערב (יום א') לקראת "כנס באר שבע לשלום הילד". המחקר רחב ההיקף, שנערך במקביל ב-15 מדינות, כלל 3,000 מרואיינים ישראלים בכיתות ב', ד', ו-ו'. עוד נמצא במחקר כי 11.4% מהילדים בישראל דיווחו כי הם תמיד דואגים לגבי כסף, 27.8% דואגים לכסף מדי פעם ו-9.3% דואגים לכסף לפעמים. ילדים ערבים דיווחו על יותר דאגה בנושא בהשוואה לילדים יהודים.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

במחקר, שמטרתו הייתה לבחון תפישות של ילדים לגבי הרווחה האישית שלהם במגוון תחומי חיים ואת שביעות הרצון שלהם מחייהם, השתתפו בסך הכול 45 אלף ילדים. את המחקר ערך צוות חוקרים בינלאומי בראשות של פרופ' אשר בן-אריה מהאוניברסיטה העברית המכהן גם כמנכ"ל מכון חרוב ומשמש יו"ר עמית של "כנס באר שבע לשלום הילד". בארץ ערך את המחקר פרופ' בן-אריה עם ד"ר אביטל קאי-צדוק.

 

קצת יותר ממחצית מהילדים (כ-55%) דיווחו כי הם אוהבים ללכת לבית הספר. עם זאת, רוב התלמידים בישראל מרוצים מהמורים ומבית הספר שלהם. כ-70% מהילדים דיווחו שהם מסכימים מאוד או מסכימים לחלוטין להיגד "המורים שלי מקשיבים לי ולוקחים את מה שיש לי לומר בחשבון". כשני שלישים מהילדים דיווחו כי הם מרגישים בטוח ללכת לבית הספר.

 

43.8% מהילדים דיווחו כי הוכו על ידי ילדים אחרים בבית הספר לפחות פעם אחת ו-26.4% דיווחו כי חוו הם סבלו מדחייה חברתית. ילדים צעירים גם דיווחו יותר על דחייה חברתית (נדחו לפחות פעם אחרת): 34% מילדי כיתה ב' לעומת 28% מילדי כיתה ד' ו-17% מילדי כיתה ו'. כמו כן נמצא קשר בין המצב הכלכלי של הילד לבין חשיפה לבריונות: ילדים מרקע סוציו-אקונומי נמוך דיווחו יותר על אלימות פיזית שחוו מצד ילדים אחרים בבית הספר.

 

מרוצים מחיי המשפחה

רוב הילדים (75%) הביעו שביעות רצון גבוהה מהיבטים שונים בחיי המשפחה שלהם ובכלל זה: הבית שבו הם גרים, האנשים שאיתם הם חיים, בני המשפחה שלהם, וחיי המשפחה שלהם באופן כללי. בכל הגילים נמצא כי ילדים ערבים מרגישים בטוחים יותר, שיש להם מקום שקט בבית בכדי ללמוד ושהם מבלים יותר זמן איכות עם משפחתם, בהשוואה לילדים יהודים (חוץ מאשר ילדים בכיתה ב').

 

בהשוואה בין לאומית - מתוך 15 המדינות שהשתתפו במחקר (אלג'יריה, קולומביה, אנגליה, אסטוניה, אתיופיה, גרמניה, ישראל, נפאל, נורבגיה, פולין, רומניה, דרום אפריקה, דרום קוריאה, ספרד וטורקיה). - ישראל מדורגת במקום הראשון בדירוג הרגשת הילד כי הוריו מקשיבים לו ומתייחסים לדבריו. מבין כלל המדינות בסקר, מדינת ישראל נמצאת במקום השני בדירוג תחושת הביטחון של הילד בבית. ישראל נמצאת במקום השני בדירוג הרגשת הילד מכמה הוא מרוצה מכל הדברים שיש ברשותו.

 

מקום חמישי בצפייה בטלוויזיה 

מההשוואה עולה עוד כי ישראל ממוקמת במקום השני בדירוג תחושת הביטחון של הילד להסתובב בסביבת מגוריו ובמקום השני בדירוג הרגשת הילד כי אף פעם לא הרגיש דחייה חברתית. עם זאת, ישראל נמצאת במקום החמישי במשך הזמן שילדים צופים בטלוויזיה, וידיאו או שמיעת מוזיקה כל יום או כמעט כל יום.

 

ישראל נמצאת במקום התשיעי בדירוג של אלימות בבית הספר ובמקום ה-11 בלבד בדירוג של תחושת אהבה ללכת לבית הספר. עוד עלה כי ישראל במקום ה-11 בדירוג של תחושת הביטחון בבית הספר בקרב ילדים בני 8. בנוסף עלה מההשוואה כי ישראל במקום ה-13 בדירוג התשובה לשאלה "עד כמה אתה מרוצה מחוויית בית הספר?".

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר בעקבות הנתונים כי יש לא מעט נקודות אור בהתייחסות החיובית של ילדי ישראל למצבם ולסביבתם. עם זאת הוא הדגיש כי "אסור להתעלם מאותם היבטים לא מחמיאים המתגלים במחקר ובמיוחד אסור להתעלם מקבוצות של ילדים (גם אם הן מיעוט) שבכל היבטי המחקר מצביעים על קשיים לא מבוטלים, בחייהם וברווחתם".

 

פרופ' בן אריה הסביר כי חשיבותו של המחקר כפולה: "ראשית, בעצם איסוף המידע ישירות מילדים ולא באמצעות 'שליח' ושנית בכך שהוא נותן לנו פרספקטיבה מרתקת על מה חשוב לילדים, היכן הם מרגישים בטוחים, באלו פעילויות הם נוטלים חלק וכדומה, ויותר מכל מה צריך לעשות על מנת לשפר את חייהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
אילוסטרציה
צילום: index open
צילום: גיל יוחנן
ד"ר קדמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים