איזנקוט מונה לרמטכ"ל: "אחריות גדולה בתקופה מאתגרת, אפקד על הצבא בתבונה"
בטקס רשמי נכנס הבוקר הרמטכ"ל ה-21 לתפקידו והחליף את רב-אלוף בני גנץ שיצא לאזרחות. "תשנה, תיגע, תטביע חותמך", הוא ייעץ למחליפו וייחל "שנדע להושיט ידינו לבעלי ברית". נתניהו לאיזנקוט: "גדי, אני סומך עליך"
הרמטכ"ל ה-21 של צה"ל, אלוף גדי איזנקוט, קיבל הבוקר (יום ב') את דרגות הרב-אלוף החדשות בטקס רשמי בבית ראש הממשלה, בנוכחות פורום מטכ"ל. רב-אלוף בני גנץ, הרמטכ"ל היוצא, סיים את תפקידו באופן פורמלי ויצא לאזרחות אחרי 37 שנות שירות בצבא. בהמשך התקבל איזנקוט על ידי משמר כבוד בטקס רשמי בקריה בתל אביב. ynet העביר את הטקס בשידור חי.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
בדברי הפרידה שלו הודה גנץ לחברי המטכ"ל, לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרי הביטחון שעבד עמם. "קיבלתי את צה"ל כפיקדון לפני ארבע שנים לעבדו ולשמרו. ביצרנו היטב את גבולותינו. התאמנו מענה בכל הגדרות והבטחנו את המוכנות לכל תרחיש בכל עת. פעלנו בעוצמה ככל שנדרשנו והמוכנות הוכיחה את עצמה שוב ושוב בזירות השונות". הוא הזכיר עוד: "בשעה שנדרש לשאת עינינו אל אתגרים רחוקים יותר, חשוב שנדע במקביל להושיט ידינו לבעלי ברית, ליצור מרחבי אינטרסים מקדמי פתרון ולהבטיח כי עמנו לא לבדד ישכון".
"אני מוסר לך גדי, גדי חברי, את הפיקדון הזה, שהוא חזק ועוצמתי. היום כשתחלוף אתה, הרמטכ"ל ה-21 של מדינת ישראל, על פני משמר הכבוד, דע כי מאחוריו עומד צבא מקצועי, מיומן, גמיש ומוכן למשימתו". הרמטכ"ל היוצא סיים את דבריו בעצה: "גדי, היית ותמשיך להיות חלק מהמסע שלי בצה"ל, זה גם המסע שלך. מכאן קח אותו לאן שתבחר. תשנה, תיגע, תטביע חותמך באהבה האופיינית לך לצבא הזה ובאחריות הנדרשת לצה"ל, לעם ולארץ. אשרי העם שאתה עומד בראש כוחות ההגנה שלו. אשרי העונים לקריאתך 'אחריי', תמיד בוטחת ותמיד ראויה".
"גדי, לא יהיה לך יום אחד של חסד"
"בני, בכל שנותיך בצה"ל עמד ביטחון ישראל לנגד עיניך", בירך אותו הרמטכ"ל הנכנס איזנקוט. "בכל תפקיד שביצעת פעלת באחריות מעוררת הערכה ומתוך אמונה חסרת פשרות בצדקת דרכנו. תודה לך על שותפות הדרך והדרך שבה הנהגת את צה"ל". הוא המשיך והצהיר: "אנו בעיצומה של תקופה מתוחה ומרובת אתגרים. המזרח התיכון משנה פניו לבלי הכר ומתאפיין בנפיצות ובחוסר יציבות".
"צה"ל בפיקודי יעמיד את המוכנות, את היכולת המבצעית ואת החוסן הערכי בראש סדר העדיפויות", הוסיף איזנקוט, "כדי שנוכל בכל עת להפעיל את העוצמה הנדרשת ולהבטיח את שלומם וביטחונם של אזרחי מדינת ישראל. אני מתחייב לפקד על צבא ההגנה לישראל בנחישות ובתבונה, מתוך יראת קודש ומחויבות עליונה לביטחון המדינה ולשלום אזרחיה ותושביה".
נתניהו נפרד מגנץ וסיפר: "עבדנו יחד במשך אינספור שעות בארבע השנים האחרונות. התמודדנו עם אתגרים שמאיימים לא רק על ביטחוננו אלא גם על קיומנו. ראיתי אותך כקצין וג'נטלמן, כלוחם וכבן אדם. כמעט ארבעה עשורים שאתה נמצא בלב העשייה הביטחונית, וכבן לניצולי שואה הבנת שתפקידך אינו של מפקד אחר בצבא אחר, וכי אנחנו נושאים על כתפינו את האחריות ל'לא עוד' ואת האחריות הישירה לשמור על חומת הברזל שמקיימת את מדינת ישראל".
"אני מקווה, בני, שתוכל עכשיו להקדיש את עצמך למשפחתך ולתחביביך", המשיך ראש הממשלה, "תעשה את כל אותם דברים שלא יכולת להספיק לעשותם כמפקד בכיר, בוודאי כרמטכ"ל, אבל אני בטוח שתמשיך לאחר ההפוגה הזו להעמיד את כישוריך ואת כישרונותיך ואת הניסיון שצברת לטובת העם והמדינה. אני מאחל לך הצלחה בכל אשר תפנה".
נתניהו בירך את הרמטכ"ל הנכנס: "אתה נכנס לתפקיד עם ניסיון רב ועם כל הידע הדרוש למצביא גדול בעת הזו. אני נותן לך הבטחה גדי, צ'ק חתום - לא יהיה לך יום אחד של חסד. לא אחד. אנחנו נזדקק לכל כלי, לכל אדם, כי במזרח התיכון סביבנו אין רחמים לחלשים. רק החזקים שורדים. אין לי ספק שהאחריות, הנחישות והניסיון שמאפיינים אותך ישרתו אותך ואותנו בהתמודדות עם האתגרים הגדולים שלפנינו. עם ישראל סומך עליך, ממשלת ישראל סומכת עליך וגדי, אני סומך עליך".
טקס רשמי נוסף התקיים בקריה בתל אביב בהשתתפות אלופי המטה הכללי ובני המשפחה של גנץ ואיזנקוט. האלופים עברו על פני מסדר הכבוד, והרימו כוסית בלשכת הרמטכ"ל. חיילים רבים צפו בטקס ממשרדיהם בבניין.
איזנקוט, בן 54, מתגורר בהרצליה, נשוי ואב לחמישה. ב-1978 התגייס לצה"ל. במלחמת לבנון הראשונה שירת כקצין בגדוד 51 של חטיבת גולני ובהמשך מונה למפקד החטיבה. הוא שירת כמח"ט אפרים, ובתקופת נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000 שימש כמזכיר הצבאי לראש הממשלה דאז אהוד ברק.
ב-2003 מונה למפקד אוגדת יהודה ושומרון במהלך האינתיפאדה השנייה. במלחמת לבנון השנייה כיהן כראש אגף המבצעים במטכ"ל. משם המשיך לתפקיד מפקד פיקוד צפון, ושימש בתפקידו האחרון סגן הרמטכ"ל. איזנקוט מחזיק גם בתואר למדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה והוא בוגר המכללה של צבא ארצות הברית.
מעורבותו בפרשת הרפז זכתה לביקורת בדו"ח מבקר המדינה. בדו"ח נכתב כי איזנקוט היה אחד מאותם אנשים שהחזיקו את המסמך המזויף והעבירו לחברו גבי סיבוני, ומשם הודלף הנייר לחדשות ערוץ 2. אך הוא נוקה בפרשה זו מכל חשד פלילי.
גנץ, בן 54, שירת בחמישה תפקידי אלוף, בהם סגן הרמטכ"ל. ב-1977 התגייס לצנחנים. מסלול הקידום שלו היה מהיר: ב-1987, בגיל 28 בלבד, התמנה למפקד גדוד 890 של חטיבת הצנחנים, ושנתיים לאחר מכן פיקד על יחידת שלדג, יחידת הקומנדו של חיל האוויר. ב-1995 מונה למפקד חטיבת הצנחנים, וב-1999 מונה למפקד היק"ל (יחידת הקישור ללבנון) לאחר נפילתו של תא"ל ארז גרשטיין, והיה למפקדה האחרון של היחידה לפני נסיגת צה"ל מלבנון במאי 2000.
בפרוץ אינתיפאדת אל-אקצה בספטמבר 2000 קודם למפקד אוגדת יהודה ושומרון. תחת פיקודו התרחש אירוע קבר יוסף והלינץ' ברמאללה. ב-2001 קיבל דרגות אלוף, ובשנת 2002 מונה למפקד פיקוד צפון. ב-2005 התמנה למפקד זרוע היבשה, ובתפקיד זה כיהן במהלך במלחמת לבנון השנייה (יולי 2006). לאחר המלחמה העיד בפני ועדת וינוגרד שהוקמה לבדוק את מוכנותם של כוחות הביטחון, את ניהול הלחימה ואת תהליך קבלת ההחלטות לקראת הלחימה ובמהלכה. גנץ ספג ביקורת על הליקויים שהתגלו בכוחות היבשה בתקופה שקדמה למלחמה. ב-2007 מונה לנספח צה"ל בארה"ב, וב-2009 מונה לסגן רמטכ"ל.