שתף קטע נבחר
 

איך שער המט"ח משפיע על רווח קרנות חו"ל?

שמתם את כספכם בקרן נאמנות שהשקיעה באג"ח של ממשלת ארה"ב והשיגה תשואה של 5% בשנה האחרונה, לא בטוח שזה הרווח הסופי שלכם. הדבר תלוי בשינוי שער הדולר באותה התקופה. אז למי כדאי ללכת על קרנות נקובות בשקלים ולמי עדיף קרנות נקובות מט"ח?

התחזקות שער הדולר מול השקל בשנת 2014, בשיעור של כ-12.5% , הזכירה כי מרכיב חשוב בהשקעה בחו"ל הוא השפעת שערי החליפין בין מטבעות. בתקופות בהן חלים שינויים משמעותיים בשערי החליפין, גובר העניין במכשירי השקעה המאפשרים לשלוט בחשיפה לשינויים אלו.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

לכתבות נוספות בשוק ההון הקליקו כאן

לראשונה מ-2006 עודף השקעות זרות בישראל

תשואת המניות צפויה לעלות לאחר הבחירות

 

למה למשקיע מקומי עדיף קרנות חו"ל במטבע שקלי?

למשקיע המעוניין לפזר השקעתו לחו"ל באמצעות קרנות נאמנות, קיימות מספר אפשרויות שיכולות להתאים לצרכיו:

      א. קרנות המשקיעות בחו"ל ששערן נקוב בש"ח, אך קיימת בהן חשיפה לשינויים בשער החליפין.

      ב. קרנות המשקיעות בחו"ל ששערן נקוב בש"ח, אשר מבצעות הגנות מטבע ולכן לא קיימת בהן חשיפה לשינויים בשער החליפין.

      ג. קרנות המשקיעות בחו"ל ששערן נקוב במטבע זר (מבין כ-1300 קרנות נאמנות הקיימות בשוק המקומי, ישנן 41 קרנות ששערן נקוב בדולרים).

 

מרבית המשקיעים המקומיים מנהלים את הכנסותיהם והוצאותיהם בשקלים, מטרות החיסכון שלהם שקליות וכך גם התחייבויותיהם. מסיבה זו תתאים להם בדרך כלל השקעה בחו"ל דרך קרנות נקובות בש"ח.

הקרנות הנקובות במט"ח מתאימות בדרך כלל למשקיעים המחזיקים ביתרות מט"ח ושאינם מעוניינים בהמרתן לשקלים, או לתושבי חוץ.

 

קרנות המשקיעות בחו"ל ששערן נקוב בש"ח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קרנות המשקיעות בחו"ל ששערן נקוב בש"ח(צילום: shutterstock)

בחלוקה המקובלת לקטגוריות ההתמחות של קרנות הנאמנות, אין הפרדה בין קרנות נקובות מט"ח לקרנות נקובות בש"ח. בכדי שניתן יהיה לבצע השוואה בין קרנות מאותה קטגוריה עם גישות השקעה שונות ו/או אשר נקובות במטבעות שונים, נקבע בחוק (תקנות השקעות משותפות בנאמנות (חישובי תשואה), התשנ"ה-1995, כי מנהל קרן רשאי לפרסם תשואה במונחים דולריים, רק אם פרסם אותה יחד עם התשואה במונחים שקליים.

 

הרווח כולל בתוכו גם את השינוי בשער החליפין

מאחר ומרבית קרנות חו"ל בשוק המקומי נקובות בש"ח, ובהתאם להוראות החוק, מערכות תומכות ייעוץ הנמצאות בשימוש היועצים בבנקים, מציגות את נתוני התשואה במונחים שקליים כברירת מחדל. כלומר, תשואת קרן נקובה במט"ח לתקופה מסוימת תיגזר מהתשואה שהשיגה על הנכסים (בחו"ל) וגם מהשינוי בשער החליפין שחל באותה תקופה.

 

לדוגמא: קרן נאמנות שהשקיעה באג"ח של ממשלת ארה"ב והשיגה תשואה של 5% על הנכס, בזמן ששער החליפין של הדולר מול השקל ירד ב-2%. כאמור, השינוי בשער החליפין גורע מהתשואה ולכן התשואה במונחים שקליים שתוצג עבור הקרן היא 2.9%.

 

היבט נוסף שחשוב לשקול בעת בחירה בין קרנות המשקיעות בנכסים בחו"ל הינו בסיס ההצמדה של הקרן. ככלל, אופן הצמדת מחיר הרכישה של קרן נאמנות לצורכי מס הינו על בסיס שיעור עליית מדד המחירים לצרכן. אולם, ישנן קרנות שבסיס ההצמדה שלהן הינו שער המטבע בעצמו. המשמעות היא שהרווח שנוצר בגין עליית שער המטבע איננו חייב במס.

 

הכותב הוא אנליסט במערך הייעוץ של לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשיפה לשינויים בשער החליפין
צילום: shutterstock
מומלצים