אזהרה לעיריית ירושלים: הסירו שילוט מפלה נשים - או שתיתבעו
אחרי בית שמש - ירושלים על הכוונת: "המרכז הרפורמי לדת ומדינה" פנה לעיריית ירושלים בדרישה להסיר את "שלטי הצניעות" המגבילים את חופש התנועה של נשים במרחב הציבורי, ולהעמיד לדין את האחראים: "אי הסרתם של שלטי הצניעות מקנה לנפגעות עילה לתביעה נזיקית נגד העירייה"
התנועה הרפורמית דורשת מעיריית ירושלים להסיר לאלתר "שלטי צניעות" התלויים מזה שנים בשכונות החרדיות. במכתב לראש העיר, ניר ברקת, טענו כי מודעות המבקשות להגביל את חופש התנועה ואופן הלבוש של נשים במרחב הציבורי, מהוות פגיעה בזכויותיהן הבסיסיות ועבירה על החוק.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
בעקבות תקדים בית שמש, שם פסק בית המשפט פיצוי כספי לקבוצת נשים במקרה דומה, פנה "המרכז הרפורמי לדת ומדינה" לעיריית ירושלים, בדרישה להסיר את השלטים השנויים במחלוקת, זאת מאחר שהם כוללים "מסרים פוגעניים ביותר עבור נשים", כדבריהם.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- תלמידי הישיבות שוחררו מהכלא הצבאי: "אתם חייבים לעבור את זה"
- אוסטרליה סוערת, הרבנים התנצלו: "סליחה שלא עשינו מספיק"
- רבני אירופה: "אנחנו במלחמה על הבית"
לטענת באת-כוח המרכז, עו"ד אורלי ארז-לחובסקי, "שלטי הצניעות" רומסים ערכים חשובים של שוויון וכבוד, חירות אישית ואוטונומיה, המעוגנים בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לדבריה, סמכות ראש העירייה לפקח על השילוט בעיר טומנת בחובה גם חובה להפעילה, ובמיוחד במקרים מעין אלה של פגיעה בנשים.
"באחריות העירייה"
ארז-לחובסקי מסתייעת בדו"ח הצוות לבחינת תופעת הדרת הנשים במרחב הציבורי, שאומץ על ידי היועץ המשפטי לממשלה לפני כשנתיים, ולפיו "שלטים אלה מבטאים מסר פסול מיסודו ולפיו נשים אינן חופשיות להשתמש בכל חלק מן המרחב הציבורי בו יבחרו, או כי הליכתן בדרך מותנית בהקפדה על לבוש מסוים".
"על הרשות המקומית, ככלל, להימנע מלאפשר תלייתו של שילוט כזה בתחומה, בוודאי כזה המוצב
במרחב הציבורי עצמו", מוסיפה ארז-לחובסקי. "גם בהפעילה את סמכויות האכיפה המסורות לה, על הרשויות המקומיות לתת משקל נכבד לפגיעה החמורה הנגרמת עקב תלייתם של שלטים מסוג זה, ולפעול לפיכך לאלתר ובנחישות - לא רק להסרתם מהמרחב הציבורי, אלא גם להעמדה לדין של האחראים על הצבתו שלא כדין".
פניית "המרכז הרפורמי לדת ומדינה" נחתמת באזהרה: "סמכות הרישוי והפיקוח על השילוט הנתונה לעירייה ולראש העירייה מקימה חובה להפעיל סמכות זו ולהסיר כל שילוט בלתי חוקי ומפלה. אי הסרתם של שלטי הצניעות מקנה לנשים הנפגעות משלטים אלו עילה לתביעה נזיקית נגד העירייה ונגד ראש העירייה".
יש תקדים
לפני כשלושה שבועות פסק בית המשפט פיצוי בסך 60 אלף שקלים לארבע מתושבות העיר בית שמש, שתבעו את העירייה - גם אז באמצעות "המרכז הרפורמי לדת ומדינה" - לאחר שהתרשלה בהסרת שילוט מפלה ובלתי חוקי בשכונות החרדיות.
השופט דוד גדעוני קבע בנימוקיו כי סירוב העירייה להסיר את שלטי הצניעות, מביא "לפגיעה חריפה וקשה בזכותן
של נשים לשוויון ולכבוד, ויש בהם גם משום השפלה", כתב. "המסר העולה מן השלטים מפלה ופוגעני. השלטים נועדו להביא להגבלת השימוש של נשים – באשר הן נשים, ובשל היותן נשים בלבד – במרחב הציבורי".
אף כי בשכונות החרדיות עומדים כבר שנים "שלטי צניעות" קבועים, עיריית ירושלים התעקשה בתגובה שמסרה כי היא "מסירה באופן קבוע שלטים לא חוקיים אלה, עוד לפני פסק הדין נגד עיריית בית שמש". לטענתה, "הפיקוח העירוני פועל מדי יום, והסיר עד היום עשרות שלטים לא חוקיים, והעירייה תמשיך כך".