יועמ"ש במבחן: האם וינשטיין יורה על חקירה פלילית?
מבקר המדינה קבע כי עולה חשש לפלילים נגד נתניהו בשלוש פרשות שונות: החשמלאי, הבקבוקים וריהוט הגן. כעת ייאלץ היועץ המשפטי לממשלה לקבל החלטה אם לפתוח בחקירה פלילית, כאשר ברקע ביקורת חריפה שנמתחה עליו על גישה מקלה כלפי נתניהו. גם פרקליט המדינה ייאלץ להביע דעה
חבית חומר הנפץ שגלגל מבקר המדינה לעבר היועץ המשפטי לממשלה קבעה כי משלוש פרשיות שונות עולה "חשש לפלילים" בהתנהלות ראש הממשלה. הממצאים מעמידים את היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין במבחן הגדול ביותר בקדנציה שלו.
המבקר קבע, שחור על גבי לבן, כי בפרשת הבקבוקים ובפרשת ריהוט הגן עולה חשש לפלילים. גם את פרשת החשמלאי - חברם של בנימין ושרה נתניהו שהועסק ביום כיפור - "תוך מצג מטעה", כפי שצוין בדו"ח, העביר מבקר המדינה לפרקליטות המדינה לאחר שקבע כי מהפרשה עולה חשש לפלילים.
כעת, יידרש היועץ המשפטי לממשלה לקבל החלטה. בעבר נמתחה נגדו ביקורת על עיכוב בקבלת החלטות ועל קבלת החלטות שהיטיבו עם בנימין נתניהו. וינשטיין היה סנגורו של נתניהו בעבר, וכיועץ משפטי לממשלה החליט לסגור את תיק "ביביטורס". אחד מנימוקי סגירת תיק "ביביטורס" היה הזמן שחלף מהאירועים המדוברים - עיכוב שוינשטיין עצמו היה אחראי לחלק גדול ממנו.
בסוגיה המשפטית שחקן חשוב נוסף: פרקליט המדינה שי ניצן, שעליו יהיה לגבש חוות דעת בנושא. לאחרונה ספג ניצן ביקורת כאשר הפרקליטות בראשותו פנתה לבית המשפט וביקשה לדחות את המשפט האזרחי של אב הבית לשעבר מני נפתלי נגד נתניהו בשל הבחירות. כך או כך, השניים יצטרכו לקבל כעת החלטה מהירה. פרשן חדשות ערוץ 2, אמנון אברמוביץ', אמר אמש: "על דבר אחד אין מחלוקת: משרד המשפטים, הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה חייבים לקבל החלטה עוד השבוע לפני הבחירות אם לחקור או לא".
יחסי וינשטיין-נתניהו - החלטות לנוחות ראש הממשלה:
היועמ"ש: אין מקום לחקירה בפרשת ביביטורס
מערכת המשפט מודה בבג"ץ "ביביטורס": הוחלט לנקוט בזהירות יתרה בעניין נתניהו
וינשטיין לצד נתניהו: הנאום בקונגרס מותר לשידור
עוד על דו"ח המבקר המיוחד:
החשמלאי-החבר שהועסק תוך "מצג מטעה" והוזמן ביום כיפור
נתניהו התערב, והמדינה שילמה מס בצורת על הבית בקיסריה
יועץ במבחן: חומרי המבקר בידיי וינשטיין
נתניהו: ההוצאות גדלו בתקופת מני נפתלי. יש ניסיון להפיל אותי
הדו"ח והתגובות: "מני נפתלי הוא האיום האיראני החדש"
אב הבית לשעבר: "אדון וגברת נתניהו - תתביישו לכם"
עובדים שילמו מכיסם על נתניהו - ולא קיבלו החזר
פרשת הבקבוקים והפיקדון שמבקר המדינה הזכיר בדו"ח והעביר ליועמ"ש נוגעת לאשת ראש הממשלה שרה נתניהו, ששפירא נמנע מבדיקתה והסביר שהיא אדם פרטי שלא נתון תחת סמכות המבקר. פרשה נוספת היא פרשת ריהוט הגן, שבמסגרתה נטען כי משפחת נתניהו רכשה ריהוט גן הזהה לריהוט שבביתה הפרטי בקיסריה, ואז העבירה את הריהוט הישן למעון הרשמי והריהוט החדש נלקח לבית הפרטי.
לצד שתי פרשות אלה העביר שפירא לבדיקת היועץ עניינים נוספים, בהם ככל הנראה טענות להעסקת עובדי מדינה לצרכים פרטיים לכאורה מצד משפחת נתניהו. כמו כן, נבדקות על ידי היועץ טענות שונות שמעלה אב הבית לשעבר במעון ראש הממשלה מני נפתלי בתביעתו האזרחית, וייתכן שיש בהן נגיעה פלילית. בן היתר טוען נפתלי להתעמרות בעובדים, העסקתם באופן לא חוקי מבחינת תנאיהם והוצאות כספים ציבוריים לשימוש אישי מופרז.
פרשה שלישית היא פרשת החשמלאי, חברם של הזוג נתניהו שהועסק למרות איסור מפורש.
נדבך נוסף שנבדק הוא טענותיו של נפתלי שהושמעו לאחרונה בפני היחידה הארצית לחקירות הונאה. נפתלי עדיין לא פירט את דבריו לנוכח דרישתו לחסינות מהעמדה לדין, אך ככל הנראה מדובר בטענות לשימוש מופרז לצרכים פרטיים בכספים ציבוריים ועניינים נוספים.
החומרים שהועברו ליועץ המשפטי כוללים צ'ק פרטי על איסוף בקבוקים בסך 4,000 שקלים של משפחת נתניהו לפקודת משרד ראש הממשלה, תצהירים הנוגעים לפרשות השונות, הן מצד מעלי הטענות והן מצד ראש הממשלה, לרבות התצהיר של נפתלי, חשבוניות ותעודות משלוח של ריהוט הגן ועוד.
צוות במחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה מונה תחת ידו של וינשטיין לבדוק את הממצאים השונים. הצוות לומד את כל חומרי הגלם שהגיעו לידי המבקר וכן שהועברו על ידי נפתלי במסגרת תביעתו. במשרד המשפטים לא נוקבים בתאריך יעד לקבלת החלטה.
ברקע הפרשות: יחסי היועץ וראש הממשלה
במקביל נושפות בעורפו של וינשטיין בשנה האחרונה לתפקידו הטענות שיחסו כלפי ראש הממשלה רך מדי. לצד התנהלותו בפרשה הנוכחית וגלגול האחריות בינו לבין המבקר, מבקרים רבים קמו גם להחלטתו שלא לפתוח בחקירה פלילית בעניין נסיעותיו של ראש הממשלה בתיק "ביביטורס", במיוחד לנוכח נימוקיו, בהם ההסבר שהתיק נסגר בשל הזמן שחלף (חלק מהעיכוב נגרם בשל השתהות היועמ"ש עצמו). רבים האמינו שלכל הפחות היה ראוי שתתקיים בדיקה מעמיקה יותר בדרך של חקירה.
בנוסף היו שביקרו את בקשת הפרקליטות, על דעתו של וינשטיין, בפני בית המשפט לדיני עבודה לדחות את עדותה של שרה נתניהו ועדים נוספים במסגרת תביעתו של נפתלי עד לאחר הבחירות.
החלטה נוספת שניתן לראות בה הליכה של וינשטיין לקראת הזוג נתניהו נחשפה בדו"ח האחרון וקשורה לעניין ההוצאות על האיפור. בחלק העוסק בהוצאות על ביגוד ובהוצאות לצורך הופעה ייצוגית של ראש הממשלה ורעייתו, מצא המבקר כי "מיוני 2009 ועד יוני 2011 מימן משרד ראש הממשלה את הוצאות האיפור ועיצוב השיער משני מקורות תקציב: הוצאות האיפור ועיצוב השיער של ראש הממשלה מומנו מתקציב התפעול של המשרד, ואלה של רעייתו - מתקציב דמי הייצוג".
ההוצאות להופעה ייצוגית לא היו אמורות לעלות על 53,674 שקלים בשנה. הוצאות האיפור ועיצוב השיער של ראש הממשלה שמומנו מתקציב התפעול ומתקציב דמי הייצוג הגיעו בשנת 2010 ל-143,977 שקלים וב-2011 ל-121,744 שקלים.
ביוני 2011, עו"ד מייק בלס, מי שהיה אז המשנה ליועמ"ש אמר כי את הוצאות האיפור והתספורת של נתניהו יש לממן מדמי הייצוג בלבד. עם זאת, בהמשך ביקש משרד ראש הממשלה לקיים בחינה נוספת של הנושא בעקבות חוות דעתה של היועץ המשפטי של משרד רה"מ כי בכל זאת ניתן להשתמש בשני מקורות התקציב לצורכי האיפור והתספורת. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין קיבל את העמדה הזו בשנת 2012.
בדו"ח ציין שפירא כי דעתו אינו נחה מההתנהלות: "לדעת משרד מבקר המדינה, הדרך שנוקט משרד רה"מ באישור היועץ המשפטי לממשלה - מימון תחום פעילות אחד משני מקורות תקציב נפרדים - מאפשרת את הגדלת ההוצאות על דמי הייצוג מעבר לתקציב שנקבע, שלא על דעת ועדת הכספים".
כמו כן, ישנה ביקורת על החלטות "קטנות" יותר מצדו של וינשטיין שאינן נוגעות לענייני חוק, אך מצטרפות לטענות המבקרים המדברים על גישה רכה כלפי ראש הממשלה. כך למשל קביעתו של וינשטיין לאחר פניית ראש הממשלה ושר הביטחון משה יעלון אליו כי לא קיימת חובה בדין להצביע בקבינט על הפסקת האש במבצע "צוק איתן". וינשטיין הוסיף אמנם התייחסות ל"שיקולים נוספים" שמצויים בתחום שיקול דעתם, ושכדאי לקחתם בחשבון, אך אישר את הבקשה. עוד בעניין המלחמה בקיץ, טרם נענתה הדרישה לפתוח בחקירה על הדלפת "תרחיש האימים" שהציג צה"ל בקבינט למקרה של כיבוש רצועת עזה.
כל אלו מצטרפים לביקורת על מסמוס החלטות נוספות הנוגעות לבכירי השלטון, בראשן ההחלטה לסגור את פרשת החברות בעניינו של שר החוץ אביגדור ליברמן לאחר שנים כה רבות.
היועץ אמנם סבור שיחסיו הקרובים עם ראש הממשלה מביאים אותו פעמים רבות למנוע מנתניהו לבצע צעדים שנויים במחלוקת מראש, אך כעת תעמוד לעין כול ההכרעה בדבר בדיקה או חקירה פלילית. כל החלטה שתתקבל תיבדק תחת זכוכית מגדלת, וכך גם לוח הזמנים.