שתף קטע נבחר

 

לא לנתניהו: יהודי דנמרק נאמנים לארצם

בניגוד לקהילה בצרפת, שמדווחת על מאות תקריות אנטישמיות בשנה, היהודים הדנים לא ממהרים לעלות לארץ. "לא מפחיד להיות יהודי כאן", אמר הרב הראשי בדנמרק. "האנטישמיות לא מסוכנת - בעיקר קללות ויריקות"

קריאותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ליהודים לעלות לארץ לאחר הפיגועים בפריז ובקופנהגן אולי נוגעת ללבם של אלפים מיהודי צרפת, אך כנראה ייפלו על אוזניהם הערלות של היהודים בדנמרק. בעוד יהודים צרפתים עולים לישראל בקצב חסר תקדים, היהודים הדנים דווקא מחבקים את מדינתם.

 

עוד חדשות בעולם :

הושלכה לנהר. רצח האישה שריגש את ארדואן

"ראש ממשלת צרפת מושפע מאשתו היהודייה"

האפיפיור הנדיב: נתן מקלחות חינם להומלסים

 

לדנמרק מערכת רווחה נדיבה וכלכלה בריאה, ושני הפיגועים שאירעו במדינה ביום ראשון, שבהם נרצחו שני בני אדם ובהם מאבטח יהודי, כנראה ישפיעו מעט מאוד על נאמנותם של היהודים הדנים. פיגועי הירי התרחשו רק חודש לאחר ש-17 בני אדם נרצחו בפריז בשני פיגועים איסלאמיסטיים – האחד במשרדי המגזין "שארלי הבדו" והשני במרכול היהודי "היפר כשר".

30 אלף משתתפים בעצרת זיכרון לקורבנות הפיגועים בדנמרק, אמש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
30 אלף משתתפים בעצרת זיכרון לקורבנות הפיגועים בדנמרק, אמש(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הסוכנות היהודית דיווחה כי 12 יהודים דנים עלו לארץ בשנת 2014, ובשנה שלפני כן עלו 17, וזאת למרות החשש מפני אנטישמיות גוברת באירופה. במקביל, יותר מ-7,000 יהודים מצרפת עשו עלייה ב-2014, עלייה חדה מ-3,000 עולים חדשים ב-2013.

 

מנהיגי הקהילה הצרפתית אמרו שהסיבות לעלייה ההמונית נעות מקשיים כלכליים ועד חשש מתקיפות והטרדות ברחובות. ראשי הקהילה מדווחים על מאות תקריות אנטישמיות, החל מחילול קברים וכלה בתקיפות פיזיות. מנהיגי הקהילה בדנמרק אומרים כי בקיץ האחרון, במהלך מבצע "צוק איתן", הורגשו יותר תקריות אנטישמיות, אך לא מספיק כדי לגרום להם לעזוב.

 

"זו לא אנטישמיות מסוכנת. זה דברים כמו יריקות או קללות", אמר הרב הראשי של קופנהגן, יאיר מלכיאור.

 

דנמרק קיבלה יהודים בברכה במשך מאות שנים, ומרבית מהקהילה היהודית במדינה שרדה את השואה למרות הכיבוש הנאצי, שכן דנים סייעו ליהודים רבים לברוח למקום מבטחים בשבדיה השכנה – לעתים קרובות לאחר שקיבלו מקלט בבתים דניים למרות הסיכונים הברורים.

 

"לדנמרק היסטוריה טובה מאוד של טיפול בקהילה היהודית, גם בימי מלחמת העולם השנייה, שבה התנהלות הדנים אף הייתה בולטת במיוחד בקנה מידה אירופי", אמר במסיבת עיתונאים דן רוזנברג אסמוסן, יו"ר הקהילה היהודית בדנמרק. "אז אנחנו רוצים להישאר בדנמרק".

 

"לא מפחד להיות יהודי בדנמרק"

ישנם כ-7,000 יהודים שחיים כיום דנמרק. אפילו המעטים שעזבו לישראל עדיין חשים נוסטלגיה לנוחות של דנמרק, מדינה שבה נהנים האזרחים מחופשת לידה ופנסיה שהן קנאתם של העולם כולו. "דנמרק היא חברה מאוד נדיבה", אמרה דבורה חסון, ראש ארגון יוצאי דנמרק בישראל. "יש להם הכול שם. אני מבינה למה אנשים לא רוצים לעזוב". חסון חיה בירושלים משנת 1986, והפנסיה הדנית שלה היא עדיין גבוהה מזו שהיא מקבלת בארץ.

 

היחסים של יהודי צרפת עם מדינתם הם קצת יותר רופפים. בצרפת ישנה הקהילה הגדולה ביותר באירופה, והיא צמחה מאז מלחמת העולם השנייה ל-550 אלף בני אדם. רבים בקהילה, במיוחד יוצאי צפון אפריקה, אומרים כי הם מרגישים זרים למיינסטרים הצרפתי.

הפגנה שקטה בפריז לזכר קורבנות הפיגועים בדנמרק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הפגנה שקטה בפריז לזכר קורבנות הפיגועים בדנמרק(צילום: MCT)
 

דנמרק אמנם סבלה כמה תקריות אנטישמיות, ורבים עדיין זוכרים את האירוע שבו נפגע בית הכנסת בקופנהגן בשנת 1985 בידי חמושים פלסטינים, שהפעילו פצצות ברחבי העיר. אך זה עדיין מחוויר בהשוואה לצרפת.

 

אירועים אלימים כמו רצח שלושת הילדים היהודים ורב בידי חמוש איסלאמיסטי ב-2012 או הפיגוע בסופרמרקט כשר באותה השנה זעזעו את הקהילה היהודית. ארגונים יהודיים מדווחים כי ישנן מאות תקריות אנטישמיות קטנות יותר בכל שנה. רק לאחרונה ניזוקו מאות קברים יהודיים בבית קברות בסמוך לשטרסבורג.

 

"בעוד 10 שנים לא יהיו יותר יהודים בצרפת", אמר נחמן, שרברב בן 31 שביקש שלא להזדהות בשמו המלא. "אנשים נרצחים בגלל שהם יהודים, אבל זה לא העניין העיקרי – זה גם המבטים המלוכלכים, ההעלבות וההטרדות ברחובות אם אנחנו מזדהים כיהודים". נחמן הוסיף כי הוא מתכנן לעלות לארץ בעוד שמונה חודשים ולעבור לנתניה.

מתאבלים בקופנהגן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מתאבלים בקופנהגן(צילום: MCT)
 

אך נחמן עדיין במיעוט. ברונו סמייה, נשיא הקהילה היהודית בשכונת סאן-מאנדה שבפריז, אמר שהרבה יהודים אמנם חושבים על האפשרות לעזוב, אך מעטים באמת עושים זאת. "רבים באים אליי ושואלים על עלייה", הוא סיפר, "אבל אני לא רואה רבים שעוזבים".

 

בדנמרק, מעטים אלו שבכלל ישאלו על האפשרות. "חזרנו חזרה לשגרה כבר הבוקר עם תפילת שחרית רגילה", אמר הרב מלכיאור. "אני לא מפחד להיות יהודי בדנמרק".

 

בפתח ישיבת הממשלה השבוע אמר נתניהו כי "שוב נרצחו יהודים על אדמת אירופה רק בגלל היותם יהודים, וגל הפיגועים הזה צפוי להימשך, ובכללו גם התקפות אנטישמיות רצחניות". הוא הוסיף: "אנחנו אומרים ליהודים, לאחינו ואחיותינו - ישראל היא הבית שלכם. אנחנו נערכים וקוראים לקליטת עלייה המונית מאירופה. אני מבקש לומר לכל יהודי אירופה, ויהודים באשר הם - ישראל היא הבית של כל יהודי".

 

מנהיגי צרפת דחו את קריאתו של ראש הממשלה ובהתייחסות ראשונה לדברי נתניהו אמר אתמול הנשיא פרנסואה הולנד: "ליהודים מקום באירופה, ובייחוד בצרפת". גם ראש הממשלה מנואל ואלס קרא ליהודים בארצו להישאר בצרפת והבטיח מענה חזק ביותר במסגרת החוק. "המסר שלי ליהודי צרפת: צרפת כואבת בדיוק כמוכם וצרפת לא מעוניינת שתעזבו", אמר ואלס. "אני מצר על אמירותיו של נתניהו. מקומם של יהודי צרפת בצרפת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עצרת זיכרון לקורבנות הפיגועים בדנמרק, אמש
צילום: רויטרס
מומלצים