סירוב היוונים להסכם משפיע על ערך האירו
כישלון השיחות בין יוון לבין נושיה בבריסל גרם לירידה של האירו והמטבע האירופי מוצא את עצמו שוב מתחת לרף 4.4 שקלים. "אם הייתה תקווה בימים האחרונים כי הצדדים יגיעו לפשרה, כרגע נראה כי הפער בין שני הצדדים גדול", אומרים ב-FXCM ישראל. בינתיים נראה כי יוון הולכת לכיוון של פרידה מגוש האירו ולפשיטת רגל
פגישה מכרעת שהתקיימה אתמול (ב') בשעות הערב, בין שרי האוצר של גוש האירו לבין נציגי הממשלה היוונית בראשותו של אלכסיס ציפרס, הסתיימה שוב מוקדם מהצפוי וללא תוצאות. בכך התקדמה יוון צעד נוסף לעבר פרישה מגוש האירו וסיכוי גבוה לפשיטת רגל בתוך מספר שבועות.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון של ynet, הקליקו כאן
סין: "חברות מקומיות יוכלו לייבא נפט גולמי"
לראשונה מ-2006 עודף השקעות זרות בישראל
נציגי היוונים דחו על הסף את ההצעה של אירופה, על- פיה יוון תמשיך למשך תקופת ביניים של שישה חודשים בצעדי הצנע, ובתקופה זו מדינות גוש האירו ימשיכו להעניק לה את הסיוע הפיננסי הנדרש ומזומנים להם זקוקה יוון עד מאוד. "העקשנות של אנשים מסוימים שממשלת יוון תמשיך בתוכנית החילוץ היא פשוט לא מקובלת", אמר בכיר בממשלת יוון שציין כי שר האוצר היווני יאניס ורופאקיס זרק את נוסח ההצעה שהגישו לו שרי האוצר של גוש האירו. לעומתם בנציבות האירופית עדיין לא הרימו ידיים. ואלדיס דומברובסקיס, סגן נשיא הנציבות האירופית, הבהיר כי שרי האוצר מגוש האירו מוכנים לחדש את השיחות עם יוון בהקדם האפשרי, אך רק אם וכאשר, היא תשנה את עמדתה.
חשוב לומר כי המועד מבחינת יוון הולך ואוזל. כל פשרה הנוגעת להיקף החובות של יוון הנאמדים בכ-273 מיליארד דולר, חייבת להתקבל עד יום שישי הקרוב. הפרלמנט של הולנד, גרמניה ופינלנד, זקוקות לזמן סביר כדי לאשר את ההסכם לפני תום חודש פברואר בסוף השבוע הבא.
המשבר מול יוון משפיע גם על האירו
גזרת האירו-שקל ממשיך לרדת ביממה האחרונה. כישלון השיחות בין יוון לבין נושיה בבריסל גרם לירידה ביותר מ-7 אגורות והמטבע האירופי מוצא את עצמו עם סגירת המסחר היום על 4.41 ₪. "אם הייתה בימים האחרונים תקווה כי הצדדים יגיעו לפשרה, כרגע נראה כי הפער בין שני הצדדים גדול, וכי ממשלת יוון לא יכולה להסכים פוליטית להמשך מדיניות הצנע, ומנגד ראשי האיחוד האירופי לא יכולים להתפשר בעניין זה מחשש כי הדבר יוביל להתרופפות פיסקאלית במדינות נוספות", אומרים במחלקת המחקר של FXCM ישראל.
לדבריהם, כל עוד סימני השאלה יוסיפו לאי הוודאות בעניין יוון, האירו-שקל צפוי לעשות את דרכו לעבר השפל האחרון 4.35 ₪. "העצבנות במסחר באירו צפויה להיות גבוהה ככל שנתקרב למועד תשלום החוב הבא של יוון בסוף מרץ".
גם בגזרת הדולר אי הוודאות נמשכת. הדולר-שקל נכשל בניסיון לטפס מעל רף 3.9 והוא נסחר באזור 3.87. לדברי FXCM ישראל, הגורמים המרכזיים להיחלשות הדולר ביממה האחרונה היו המשך העלייה במחירי הנפט ואהבת הסיכון בוול-סטריט. "למעשה, אנו רואים בתקופה האחרונה זיקה בין התאוששות מחירי האנרגיה לבין הסנטימנט החיובי בוול-סטריט. למרות שבטווח הארוך יותר, ציפיות הריבית הגבוהות יותר על הדולר לעומת המטבעות המרכזיים האחרים אמורות לתחזק את מגמת העלייה של הדולר, אך בטווח הקרוב המשך התיקון החיובי של מחירי הנפט צפוי להכביד על הדולר".
מנגד טוען יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות, כי התחזקות הדולר אל מול האירו ומנגד חולשת הדולר בזירה המקומית מעיד יותר מכל כי גורמי הפעילות בטווח הקצר בזירת המטבע המקומית אינם דווקא באים מהזירה הגלובלית אלא נקבעים בעיקר בשל תנועות ההון המקומיות. "פעילות הגופים המוסדיים אשר תרמה לפיחות השקל בחצי השני של שנת 2014 פועלת כעת בכיוון ההפוך ומציפה את השוק המקומי במט"ח". לדבריו, הירידה בביקושים למט"ח נגרמים בין היתר על רקע ירידת מחיר הנפט ומנגד ההיצע הגדול של דולרים מצד הגופים המוסדיים שתורמים לעודפי הצע ולשקל חזק יותר.
בנק ישראל יתקשה להוריד את הריבית במשק
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים מבהיר כי על רקע נתוני הצמיחה החזקים ברבעון הראשון, בנק ישראל יתקשה עכשיו להצדיק הורדת ריבית, לשם טיפול בהורדת ערכו של המטבע הישראלי. "יצוא הסחורות בינואר (בדולרים ללא אניות מטוסים ויהלומים) עלה ב-1% בעיקר בשל העלייה ביצוא ענפי הטכנולוגיה העילית (תרופות מחשבים ומכשירי אלקטרוניקה ואופטיקה).
לעומת זאת יבוא הסחורות ירד בשיעור חד של 12.4 אחוזים, גם בשל המשך ירידה ביבוא חומרי האנרגיה (ירידת מחירי הדלק) שעמד על 630 מיליון דולר בלבד בינואר. הקיטון בגירעון סחר הסחורות מביא ללחץ לתיסוף השקל", מסביר קליין.