עבריין לאומני ומסית למרי. יחד עם ישי בדרך לכנסת
ההכשר שנתן בית המשפט לכניסתו של ברוך מרזל למגרש הפוליטי ולמפלגת יחד מאפשר לסמנה בקצה הימני של המפה. כיצד המלחמה על אחוז החסימה אילצה את אלי ישי, שהוכיח פרגמטיות בעבר, לשבור את ההגה בחדות?
שותפות עם אנשי כהנא , סגנון ימני מתלהם, כינוסי בחירות ביהודה ושומרון: מעט יותר מחודשיים לאחר שהוקמה כאלטרנטיבה חברתית לש"ס, דוהרת יחד - העם איתנו בכיוון אחר לגמרי - אל הימין הקיצוני. יו"ר המפלגה, אלי ישי, הכריז כי כשמה כן היא - ביטוי לאחדות נדירה בין מגזרים שונים, אבל בדרך לאחוז החסימה שבר את ההגה הכי ימינה שאפשר. התוצאה: מימינו רק קיר, איתו ברוך מרזל שקיבל הכשר להתמודד מבית המשפט העליון, ומשמאלו אורית סטרוק. רק בשבוע שעבר הוגש כתב אישום נגד פעיל של מרזל, לאחר שתקף ושפך מיץ על חברת הכנסת חנין זועבי מהרשימה המשותפת, והיום הוא עצמו הואשם בתקיפת פלסטיני שישב בחצר ביתו בחברון.
במשך 14 שנה מיתג ישי את ש"ס כמפלגה חרדית מובהקת, העתק מזרחי מושלם של יהדות התורה. לאחר פרישתו ממנה, בעקבות סירובו לקבל את מנהיגותו של אריה דרעי, קיווה למשוך אליו את מאוכזבי שתי המפלגות ולהקים להם בית פוליטי של חרדיות אחרת - מתונה ופרגמטית.
אלא שמלחמת ההישרדות מול אחוז החסימה אילצה אותו לצרף ליחד תנועות נוספות, ולאחר שכשלו המגעים עם אנשי תקומה מהבית היהודי - פנה לימין הקיצוני. בנוסף, הגיע ישי להבנות שקטות עם ש"ס כי לא ינסה לנגוס באלקטורט שלה אלא יפנה לקהלים חדשים. מאז הוא מתמקד במאוכזבי הבית היהודי מימין.
ישי עצמו בלט כל השנים בעמדות שמרניות מאוד, לעתים שנויות במחלוקת, בנושאים לאומיים ודתיים. על ההומואים אמר פעם כי נטייתם המינית היא "מחלה" ואיחל להם "רפואה שלמה", וכשר הפנים התבטא נגד העובדים הזרים מאפריקה, שלטענתו מביאים איתם מחלות כגון איידס ותרבות של שימוש בסמים.
בשבועות האחרונים, ברוח השותפות עם תנועת "עוצמה יהודית", חרג ישי השקט והמאופק ממנהגו והיה מהדוברים המתלהמים בעד פסילת מועמדותה של ח"כ חנין זועבי מהתמודדות לכנסת ה-20. יו"ר יחד קם ממקומו באולם והתפרץ לעברה: "מקומך בפרלמנט של עזה".ישי הוא מראשי המפלגות היחידים שהכריזו מבעוד מועד כי בכל מקרה ימליצו לנשיא המדינה להטיל על בנימין נתניהו את הרכבת הממשלה הבאה. בשבוע שעבר הצהיר: "נפרוש מכל ממשלה שתעלה אפשרות של גירוש יהודים מבתיהם".
גיבוי אוטומטי לנתניהו
מפלגתו מרבה לקיים כינוסי בחירות במעוזי הימין וביהודה ושומרון. אחד הראשונים והמוצלחים שבהם היה בקהילת "תורת החיים" ביד-בנימין, שמנהיגה הגיב בקיצוניות לפינוי גוש קטיף והחליט להתנתקות מהמדינה ולאמץ תפיסת עולם חרדית.
יחד - העם איתנו מיהרה לגבות את ראש הממשלה על החלטתו לנאום בפני הקונגרס האמריקני ערב הבחירות, למרות העימות הפומבי שהתגלע עם הממשל בוושינגטון, וכן על התערבות נתניהו בקביעת הרכב חברי ועדת פרס ישראל. "תם העידן שהשמאל הקיצוני והגזעני במדינת ישראל מחלק פרסים לחבריו 'מהצד הנכון' של המפה הפוליטית", הסביר.
ח"כ יוני שטבון, מספר 2 ברשימה, היה חבר הקואליציה היחיד שהצביע נגד חוק הגיוס. כמה ימים קודם לכן הגן עליו בלהט ואמר כי הנוסח הסופי שלו טוב ומאוזן, אך ברגע האחרון טען כי נודף ממנו שיח של שנאת חרדים.
עוד קודם לכן היה שטבון מסוכסך עם יו"ר מפלגתו, נפתלי בנט, ובעיני רבים בציונות הדתית נחשב לנטע זר, שמרני מדי בבית היהודי. אך הפרת המשמעת הקואליציונית בנושא השוויון בנטל, בהצבעה על חוק שהמפלגה (באמצעות ועדת שקד) מילאה תפקיד חשוב בגיבושו, היה הקש ששבר את בנט. היו"ר היה נחוש לחסל את סיכוייו של שטבון להיבחר שוב לרשימת המועמדים לכנסת, והוא פרש עוד קודם הפריימריז.
במקום השלישי ברשימתו של אלי ישי מועמד אלמוני יחסית, מיכאל עייש, וברביעי - פעיל הימין הקיצוני ברוך מרזל מחברון. הוא מייצג במפלגה את תנועת "עוצמה יהודית" המזוהה עם "כך" של הרב מאיר כהנא. כמו זועבי, גם מרזל נפסל על ידי ועדת הבחירות מהתמודדות לכנסת, אך בית המשפט העליון קיבל את ערעורו והוא יוכל להיבחר.
בשנות פעילותו הורשע מרזל בפלילים בשורה של מקרים על רקע לאומני כפגיעה בערבים ותמיכה בטרוריסטים יהודים. רק לפני כשנה הקים "מוקד תפילות" על קברו של מבצע הטבח במערת המכפלה ב-1994, ד"ר ברוך גולדשטיין, בקריית ארבע, והבטיח "ישועות" לפונים בבקשה לרפואה, זיווג, פרנסה והצלחה במשפט.
מרזל הוא מהפעילים המרכזיים בארגון להב"ה למניעת "התבוללות". ב-2011 היה ממובילי "מצעד הבהמות" במחאה על מצעד הגאווה שנערך בירושלים.
מספר 3 עייש (50) מתגורר בצפת והוא מייסד ומנהל רשת של מוסדות חינוכיים-תורניים בעיר, "יתד התשובה". הרשת מזוהה עם ש"ס, וראשה, הרב רפאל כהן, כיהן כסגן ראש העיר מטעמה ואף שובץ ברשימתה לכנסת (במקום לא ריאלי). עם זאת, על רקע היותו בן העדה התוניסאית - כמו מנהיגה הרוחני של "יחד – העם איתנו", הרב מאיר מאזוז – והקשר שלו לאנשי עסקים יהודים-צרפתיים המקורבים לאלי ישי, הוא מיוצג ברשימת המפלגה על ידי ה"ביצועיסט" שלו. גם למועמד עייש עצמו עבר ש"סניקי, ובני משפחה קרובים שלו הם פעילים מוכרים במפלגה.
מספר 5 ברשימה - ששון טרבלסי (42), תושב בכפר סבא, ראש המועצה הדתית בעיר. נציגו של ה"מרן" של אלי ישי, ראש "מועצת חכמי ישראל", הרב מאיר מאזוז, במפלגה החדשה. למד בישיבת "כסא רחמים שבראשותו, ונחשב לאחד מאנשי סודו של הרב ומהקרובים אליו ביותר, ובחודשים האחרונים, מאז הפרישה מש"ס, משמש כדוברו של הרב. בעל הסמכה לרבנות והשכלה משפטית, מוכר בחוגי הרב מאזוז כעסקן שייסד כמה מוסדות תורה.
המועמד שעודד סירוב פקודה
מספר 6 ברשימה - עמיטל בראלי (39), תושב באר שבע. התפרסם לפני כמעט עשור, כששימש כרב הצבאי של החטיבה הצפונית ברצועת עזה, קצין בדרגת סגן, ועודד חיילים לסרב פקודה בהתנתקות. בית הדין הצבאי של פיקוד דרום אישר הסדר טיעון במשפטו, והרשיע אותו בהסתה למרי והטיל עליו עונש של הורדה לדרגת טוראי וארבעה חודשי מאסר בפועל.
ב-24 ביולי הגיע הרב בראלי למחסום כיסופים לבוש מדים ועונד דרגות קצונה ולעיני מצלמות העיתונאים שהיו במקום קרא לעבר החיילים להתעלם מהפקודה שניתנה להם ולאפשר לאזרחים לחצות את המחסום ולהיכנס לתחומי גוש קטיף. "אני לא מבין מה קורה פה בכלל, איך אפשר לבצע דבר כזה. אנחנו צבא ההגנה לישראל, צבא שהמטרה שלו היא להגן על מדינת ישראל, להגן על עם ישראל, לא לגרש אחים מהבית. לא בשביל זה התגייסנו לצה"ל. אסור לבצע פקודה בלתי חוקית בעליל, אני לא אתן לחיילים שלי פקודה שמנוגדת לערכי צה"ל, שנוגדת את המסורת היהודית ונוגדת את הציונות. אסור לבצע פקודה שמנוגדת לכל הדברים האלה", אמר בראלי.
לאחר המקרה הביע חרטה על המעשה וטען כי לא הזמין את אמצעי התקשורת למקום, אך יחד עם זאת הסכים לקבל בטקס חגיגי תעודת "גיבור ישראל" מהארגון הימני-קיצוני "המטה העולמי להצלת העם והארץ". בראיון לעלון "ארץ ישראל שלנו", המחולק בבתי הכנסת, ב-2009, הזכיר לחיוב את דברי סבו כי "חובה לסרב פקודה לעקירה של יהודים מארץ ישראל", ושיחזר את המקרה שלו: "הייתי רב החטיבה הצפונית בעזה. התבקשתי לסייע בהכנת תוכניות הגירוש ולסייע בעקירת היהודים בצורה עקיפה.
"הודעתי למפקדים שלי מראש שאין לי כוונה לסייע בשום דבר שקשור לגירוש יהודים מביתם. מאוחר יותר, כאשר עמדתי במבחן המעשי, כאשר מנעו מיהודים לעבור במחסום כיסופים, אמרתי לחיילים שעמדו שם שאני לא התגייסתי לגרש יהודים מביתם ואני לא הולך לבצע פקודה שנוגדת את המוסר והתורה ולכן אין בכוונתי לסייע לכך. נעצרתי על האמירה הזאת. שפטו אותי לארבעה חודשים וחצי בכלא. ישבתי כמעט שלושה חודשים, והורידו אותי לדרגת טוראי. התקופה הזאת עברה עליי עם שלמות נפשית ושמחה על שעמדתי בניסיון הקשה... אשריי שלא
נטלתי חלק בפשע הזה של הגירוש". על הרבנים האוסרים סירוב פקודה אמר: "בענייני כלל ישראל פוסקים גדולי ישראל, ולא כל מיני רבנים מוזרים למיניהם".
בשנים האחרונות עסק בראלי בחינוך, ייעוץ ארגוני ומחקר בעיקר בנושאי דת ומדינה. הוא נכדו של הרב משה צבי נריה ז"ל, מבחירי רבני הציונות הדתית, שנודע כ"אבי דור הכיפות הסרוגות".
מספר 7 ברשימה - דודי שוומנפלד (52), תושב מגדל העמק, איש תקשורת ופובליציסט שמשדר זה למעשה מעשור תוכניות אקטואליה בתחנות הרדיו החרדיות, ונחשב ל"זהבי עצבני" של המגזר. שוומנפלד מרבה לקדם במסגרת תפקידו נושאים חברתיים ונאבק לשינוי יחס החרדים לנוער הנושר ולצעירים במגזר שהתגייסו לצה"ל וכן נגד האפליה העדתית במוסדות החינוך.