בקרוב בסופר: תפוח עץ מהונדס גנטית
בארה"ב אושר רגולטורית תפוח שתוכו לא יושחר, גם לאחר שייחתך או ייפרס. המבקרים: "זה ניסוי בבני אדם". אתם תאכלו אותו?
הוא תמיד יישאר בצבעו המקורי, אבל את המבקרים זה לא מרשים: בשבוע האחרון אישר הרגולטור האמריקני את מה שאמור להיות התפוח המהונדס גנטית הראשון שמיועד לצריכה. האישור נעשה על אף ניסיונות לעצור זאת מצד התעשייה האורגנית ומבקרים אחרים של ההנדסה הגנטית. שירות הבקרה על בריאות החי והצומח (APHIS) במחלקת החקלאות בארצות הברית (USDA) אישר שני זני תפוחי עץ שעברו הנדסה גנטית. הזנים, שיוצרו באופן כזה שלא יושחרו גם לאחר חיתוך חלק מהתפוח, פותחו על ידי החברה הקנדית אוקנגן.
החברה מתכוונת לשווק את הזנים תחת השמות "ארקטיק גראני" ו"ארקטיק גולדן", ואומרת כי הם זהים למקבילה הקונבנציונלית שלהם, פרט לדבר אחד – תוכו של הפרי יוסיף להיראות טרי ובצבעו המקורי, גם לאחר שחלק מהתפוח נאכל או נחתך. "זה רגע מונומנטלי", אמר נשיא אוקנגן ניל קרטר על האישור הרגולטורי. "זו נקודת הציון החשובה ביותר שלנו עד כה, ואנחנו כבר לא יכולים לחכות לרגע שבו התפוחים יהיו זמינים לצרכנים". לדברי קרטר, תפוחי ארקטיק מעטים יחלו להימכר בסוף השנה הבאה, אבל ייקח עוד שנים רבות עד תחילת הפצה נרחבת שלהם.
עוד בעולם
דיווח בעיראק: דאעש שרף למוות 45 בני אדם
תינוק נולד בשירותי רכבת, נפל לפסים - ושרד
פיתוח התפוחים החדשים לא עבר בשקט. איגוד הצרכנים האורגניים (OCA) טען כי השינויים הגנטיים שמטרתם למנוח השחמה עלולים להיות מסוכנים לבריאות, ורמת ההדברה בתפוחים עלולה להיות גבוהה מדי. הארגון כבר הבהיר כי יפעל למנוע מחברות המזון ומרשתות השיווק לרכוש את התפוחים. "הדבר הזה הוא רק עוד ניסוי גדול בבני אדם, ללא שום סיבה נראית לעין", אמר ראש הארגון, רוני קאמינס.
ב-USDA אמרו כי הם בדקו ומצאו כי "לא נראה שהתפוחים מציבים סכנה של מזיקים עבור החקלאות" וכן ש"לא נראה שישפיעו באופן משמעותי על הסביבה האנושית". החוק קובע כי אלו התחומים היחידים שהסוכנות יכולה להתייחס אליהם בהחלטתה. מנגד, אין חובה שמינהל המזון והתרופות יבחן מזונות מהונדסים גנטית. עם זאת, החברה הקנדית פנתה אליו מרצונה, כדי לבדוק את תפוחי העץ.
כמה ארגונים צרכניים וכן ארגוני סביבה ומדע אמרו כי הם חוששים שהשינויים הגנטיים עלולים להוביל להשלכות שלא נחזו מראש על חרקים, בעלי חיים ובני אדם. "לדעתי יש כמה סיכונים אפשריים שלא נבחנו באופן הולם", אמר המדען דאג גוריאן שרמן. אוקנגן, מנגד, טענה בהודעתה כי התפוחים עברו "בדיקות מחמירות", והם "כנראה יהיו התפוחים שנבדקו יותר מכל תפוחים אחרים בעולם".