שתף קטע נבחר

 

הבהלה לזהב בקיסריה: אוצר מתחת לחול

אביבית פישלר מחיפה הייתה בין ששת הצוללנים שמצאו את מטמון המטבעות בנמל קיסריה. "חששנו שהזרמים יכסו שוב את המקום או שלא נמצא אותו"

"ראיתי ששני חברים מתעכבים, חופרים ומעלים אבק. הם הראו לי שיש שם מטבעות, הרמתי גם חופן חול וראיתי שיש שם עוד מטבעות. עבדנו שם עד שנגמר לנו האוויר". אביבית פישלר מחיפה, אחת הצוללניות בקבוצה שחשפה את אוצר הזהב ליד קיסריה, מספרת שהאוצר התגלה בצלילה שגרתית, בשבת לפני כשבועיים.

אוצר בן אלף שנה  (צילום: צביקה פייר) (צילום: צביקה פייר)
אוצר בן אלף שנה (צילום: צביקה פייר)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הצוללנית אביבית פישלר. "כעסו עלינו שהוצאנו מטבעות מהמים" (צילום: צביקה פייר) (צילום: צביקה פייר)
הצוללנית אביבית פישלר. "כעסו עלינו שהוצאנו מטבעות מהמים"(צילום: צביקה פייר)
 

המטבעות שנמצאו בקיסריה. השתמרו כ-1,000 שנה בים (צילום: AFP, CLARA AMIT   ) (צילום: AFP, CLARA AMIT   )
המטבעות שנמצאו בקיסריה. השתמרו כ-1,000 שנה בים(צילום: AFP, CLARA AMIT )

"אנחנו קבוצה די קבועה של צוללנים והיינו שישה שירדו לצלול בנמל העתיק", מספרת פישלר. "דיברנו על זה שהים עומד לעלות ורצינו לנצל את הזמן. אמרנו שנעשה את המסלול הרגיל שלנו, ואחר כך החלטנו לעבור לכיוון שובר הגלים כדי לראות האם יש משהו חדש שנחשף בעקבות הסערות". אחרי שפישלר וחבריה מצאו את המטבעות, הם יצאו לחוף. "כיסינו בחול את המטבעות ושמתי שם גם איזה כד פלסטיק שמצאתי במים כדי לציין את המיקום. לקחנו שני 'פיקסים' (נקודות ציון) עם המצפן כדי שנמצא את המקום שוב".

 

כאשר הצוללנים הגיעו לחוף הם הזעיקו את רשות העתיקות וסיפרו כי הפקח שהגיע בתוך זמן קצר כעס עליהם שהוציאו כמה מטבעות מהמים. "האמת היא שחששנו שהזרמים יכסו שוב את המקום או שלא נמצא אותו, אז רצינו להראות לו במה מדובר. ברשות העתיקות עבדו מהר מאוד ובתוך שעתיים שוב היינו במקום

והתחלנו לחפור, הפעם עם אנשי הרשות".

 

חוקרי הרשות הגיעו עם מגלה מתכות, וכשיצאו בישרו לקבוצת הצוללנים-הארכיאולוגים החובבים, כי מדובר במטמון המטבעות הגדול ביותר שנמצא אי פעם בישראל. "זה היה מאוד מרגש", מסכמת אביבית. "אני אוהבת את כל מה שיש לים להציע. הרבה פעמים שאלו אותי 'מה יש לך לצלול שם בקיסריה, או בים התיכון בכלל. הרי כל הזמן זה נשאר אותו דבר'. אז הנה, זו התשובה".

 

2,000 מטבעות הזהב שנמצאו בקרקעית הנמל העתיק בקיסריה, מול הגן הלאומי, הן מלפני כ-1,000 שנה. רוברט קול, מומחה למטבעות ברשות העתיקות, אמר כי "מצב ההשתמרות של מטבעות הזהב מצוין, ולמרות שהיו בקרקעית הים כ-1,000 שנים, הם לא נזקקו להתערבות מעבדה לניקוי ושימור, משום שהזהב הוא מתכת אצילית ואינו מושפע מהאוויר או מהמים". קול הוסיף שהמטבעות שנחשפו הן מהתקופה הפאטימית (המאה ה-11 לספירה) והיו במחזור גם לאחר הכיבוש הצלבני, במיוחד בערי הנמל שדרכן התקיים סחר בינלאומי. "כמה מהמטבעות שנמצאו היו עקומים ועליהם סימני נשיכת שיניים, עדות לבדיקה פיזית בשיניים, שעשו בעליהם או הסוחרים", הוסיף קול.

 

המטבע העתיק ביותר שנחשף באוצר הוא של רבע דינר והוטבע במטבעת פלרמו שבסיציליה במחצית השנייה של המאה התשיעית לספירה. רוב המטבעות שייכים לחליף אל-חאכים ולבנו אל-זאהיר, שחיו במאה ה-10 ובמאה ה-11, והם נטבעו במצרים ובצפון אפריקה.

 

רשות העתיקות ערכה היום דיונים בהיערכות למניעת מעשי ביזה של השלל שחלקו עוד שוכב בקרקעית הים. יעקב שרביט, מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, הסביר היום ל-ynet כי מבחינה משפטית, חוק העתיקות מספק מענה בכך שהוא אוסר על כניסה לאתר חפירות ולאתר עתיקות וביצועה של כל פעולה, כולל צילום - עבירה שדינה עד חמש שנות מאסר. "אבל חוק הוא דבר אחד וכולנו חיים בתוך עמנו", אמר שרביט, "והרבה פעמים אנשים מכופפים או מנסים לעקוף את החוקים. לכן אנחנו מגבירים את האכיפה פה ונערכנו עם היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות. זה אומר שיש לנו עיניים בים כל הזמן באמצעות מפקחים שלנו".

 

האוצר התגלה אתמול כמה מאות מטרים מהחוף ובעומק של 12 מטרים. "אלה לא עומקים קשים לצלילה ולכן יש פה באמת היערכות אחרת מבחינת האכיפה", אומר שרביט, "כי כל צולל ספורטיבי יכול לצלול בעומקים האלה. אנחנו משתפים פעולה עם רשות הצלילה כדי להגביר את האכיפה. כרגע אנחנו פחות לחוצים ומוטרדים כי כרגע יש סערה בים והוא מאוד עכור, אז גם למצוא את המקום זה לא קל, ובכלל, לאתר נקודה קטנה בים זו משימה לא קלה. גם אתמול, כשצללנו עם הצוללים שדיווחו לנו על התגלית, הם לא הצליחו למצוא את המקום כל כך מהר, למרות שהיו בטוחים שימצאו".

 

מיד עם שוך הסערה, כשהתנאים יאפשרו, יחזור צוות של רשות העתיקות להמשך החפירה במקום כדי להוציא את האוצר. "אני מניח שאת רובו הוצאנו", אמר שרביט, "אבל אותנו מעניין מאוד למצוא לא רק את יתר מטבעות הזהב, אלא את כל המכלול הארכיאולוגי שקשור לאוצר, למשל, אם יש שרידי ספינה וחפצים נוספים שקשורים, שיחשפו מידע על כל ההקשר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אחד המטבעות שאותרו
צילום: רויטרס
צילום: צביקה פייר
אביבית פישלר בעת צלילה
צילום: צביקה פייר
מומלצים