שתף קטע נבחר

 

8 ימים באוהל קפוא מול מעון ראש הממשלה: נכה דורש התייחסות משר הרווחה נתניהו

משה עמאר (52) מקריית שמונה לא יכול לעבוד, אבל הביטוח הלאומי לא מאשר לו קצבת נכות. במחאה הוא הגיע לי-ם: "הילדים מתביישים בי, אבל זה למענם. ראש הממשלה לא רואה אותי ממטר, אבל הוא לא יתחמק מאחריות". כמי שלחם כטנקיסט במלחמת לבנון הראשונה הוא חש שהמדינה הפנתה לו עורף

מול מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים עומד בשמונת הימים האחרונים אוהל מחאה קטן ודל. בקור ובגשם, ואוטוטו גם בשלג, מתגורר שם משה עמאר בן ה-52, תושב קריית שמונה ואב לרביעיית בני 17. הוא נעזר במקל הליכה מאז שעבר תאונת עבודה לפני 12 שנה במהלך התקנת מזגן. לדבריו הביטוח הלאומי אמנם הכיר באירוע כתאונת עבודה, אבל פסק לו 0% נכות, למרות שני ערעורים שהגיש ואף על פי ששירות התעסוקה קבע שהוא אינו יכול לעבוד יותר מארבע שעות בישיבה ללא הרמת משקל.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

משה עמאר מבקש סיוע מאוהל המחאה שלו    (צילום: עפר מאיר)

משה עמאר מבקש סיוע מאוהל המחאה שלו    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"בפועל אני לא מוצא עבודה כזו בקריית שמונה", הוא הסביר אתמול (ד') בשיחה עם ynet. משום שרעייתו עובדת, עמאר לא מקבל אפילו קצבת הבטחת הכנסה: "הגעתי לכאן כי ראש הממשלה הוא גם שר הרווחה והאחריות על הביטוח הלאומי היא שלו".

פעם הייתי ליכודניק. משה עמאר, אתמול (צילום: עמרי אפרים) (צילום: עמרי אפרים)
פעם הייתי ליכודניק. משה עמאר, אתמול(צילום: עמרי אפרים)

 (צילום: עמרי אפרים) (צילום: עמרי אפרים)
(צילום: עמרי אפרים)

עמאר הוא ליכודניק לשעבר, אבל בבחירות הקרובות הוא לא יצביע למפלגה. "בנושא הכלכלי ראש הממשלה והליכוד פשטו את הרגל", הוא אומר. "אני לא יודע למי אצביע. אני מוכן להצביע לאחמד טיבי אם הוא יבוא ויעזור לי. איבדתי אמון במערכת. הליכוד וראש הממשלה לא רואים אותי ממטר ולא אכפת להם ממני או מאנשים כמוני. בשבילם אני לא בן אנוש". כמי שלחם כטנקיסט במלחמת לבנון הראשונה, הוא חש שהמדינה הפנתה לו עורף. 

 

ביום חמישי שעבר יצא אל עמאר אדם שהציג את עצמו כשי ממשרד ראש הממשלה. הוא הזמין אותו לארוחת בוקר בבית קפה סמוך, ושם סיפר לו עמאר את קורותיו והציג לו מסמכים על אודות מצבו. "הוא אמר לי 'עזוב את ראש הממשלה בצד. אני לא אערב אותו. אקח את זה לעורכת דין והיא תבדוק'. אבל מאז לא שמעתי ממנו למרות ששאלתי את המאבטחים מה קורה".

 

רעייתו של עמאר עוסקת בעבודות משק בית זמניות ובמשרה חלקית בעיריית קריית שמונה, אבל המשפחה עדיין כורעת תחת הנטל הכלכלי. "הילדים שלי מתביישים במה שאני עושה", הוא מתייחס למחאה שלו בירושלים, "אבל הכול זה למענם. בבית אין כסף לבגדים אפילו ולדברים הכי בסיסיים כמו תשלומי בית ספר".

 

המשפחה מתקיימת מעבודתה של האם, מסיוע של איל"ה (אגודה ישראלית לרווחת הנכה) ו"מעזרה של עמותות ואנשים טובים. אני מיואש. ביהדות יש מושג שנקרא 'עני חשוב כמת'. בכל בוקר אני קם ומתפלל שהילד שלי לא יבקש ממני כמה שקלים בודדים. והם כבר שנים לא מבקשים".

 

- איך אתה מסתדר באוהל עם הקור בירושלים?

"אני מפחד מהסופה שבאה, אבל אין לי ברירה. באתי לכאן כדי להציל את המשפחה שלי וכדי לצעוק את האמת שלי נגד הביטוח הלאומי ונגד ראש הממשלה שהיום לא יכול להתחמק מאחריות".

עמאר. "עני חשוב כמת" (צילום: עמרי אפרים) (צילום: עמרי אפרים)
עמאר. "עני חשוב כמת"(צילום: עמרי אפרים)

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "על פי בדיקתנו, מר עמאר אכן נפגע במהלך עבודתו, אך לאחר שנבדק כמה פעמים על ידי ועדות רפואיות שונות, וכן על ידי ועדת ערעורים, עלה שלא נותרה לו נכות כתוצאה מהפגיעה בעבודה. יחד עם זאת, אם לאיש אין הכנסות הוא יוכל למצות את זכותו במסגרת הבטחת הכנסה או נכות כלכלית".

 

התגובה של הביטוח הלאומי משקפת במידה רבה כמה מהכשלים הקשים של מערכת הרווחה בישראל. כאמור, בעוד בביטוח הלאומי מסרבים לפסוק לעמאר נכות עבודה, מתברר שבעקבות נכותו פסק לו אותו הביטוח הלאומי נכות כללית בשיעור של 36%, מתוכם 20% על בעיות אורתופדיות.

 

למרות אחוזי הנכות הכללית הללו הוא אינו זכאי לקצבה כלשהי מאחר שהחוק קובע כי אדם שנפסקו לו פחות מ-40% נכות כללית אינו זכאי לקצבה. גם קביעתו של רופא תעסוקתי מטעם שירות התעסוקה של מדינת ישראל, שלפיה עמאר אינו יכול לעבוד יותר מארבע שעות ואינו יכול לשאת משקלים בעבודתו, לא הביאה את הביטוח הלאומי לשנות את החלטתו.

 

גם הצעת הביטוח הלאומי בתגובתו, שלפיה עמאר ינסה למצות את זכותו לקבלת קצבת הבטחת הכנסה, אינה רלוונטית בעבורו, שכן רעייתו עובדת. זכאות לקבלת קצבת הבטחת הכנסה תלויה בהכנסותיהם של שני בני הזוג, ומשפחת עמאר, שכל הכנסתה מסתכמת בכ-5,000 שקל, שמגיעים ממשכורתה של אילה, אינה זכאית לקצבה זו.

 

כזכור, המלצותיה של הוועדה למלחמה בעוני, שנגעו בין היתר בשינויי חקיקה בנושאים אלו, נגנזו.

פורסם לראשונה 18/02/2015 20:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמרי אפרים
משה עמאר מול מעון ראש הממשלה
צילום: עמרי אפרים
מומלצים