מדד ניב גלבוע לדיאטה: רזה 14 ק"ג ב-4 חודשים
מבקר מסעדות אוהב אוכל? ברור שכן. אבל כשהעיתונאי ניב גלבוע החליט שהוא רוצה לעשות שינוי, כלום לא הצליח לעצור אותו. באמצעות תפריט מוקפד ותוכנית אימוני כושר, הוא הצליח להשיל מעצמו 14 ק"ג בארבעה חודשים. היום הוא אומר : "אני צריך להתייחס אל הנושא כאל משימה בלתי נגמרת"
בערב ראש השנה, עלעל העיתונאי ניב גלבוע באלבום תמונות נושן. "פתאום נתקלתי בתמונה מגיל שלושים כששקלתי 74 ק"ג. לא זיהיתי את עצמי. הייתי רזה, יפה, מישהו אחר לגמרי", הוא מספר בחיוך.
"בלי לחשוב הרבה, לקחתי את התמונה, סרקתי אותה והעליתי אותה לאינסטגרם ולפייסבוק עם הכיתוב הבא: 'גיל שלושים. לפני יותר מדי זמן... אבל יש לי משאלה לשנה החדשה: לרזות לפחות לממדים של אז'. הפוסט קיבל מאות תגובות, "זו הייתה עבורי דחיפה חזקה להתחיל ולעשות את השינוי".
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
"התחלתי לחשב קלוריות"
בתחילת הדרך שקל גלבוע, כתב ופרשן בערוץ 10 שחצה את קו ה-100 ק"ג - 102 ק"ג ומדד ה- BMI (סולם ההשמנה הרשמי) שלו עמד על 31.48 שמוגדר כ"סובל מהשמנה".
הצעד הראשון בדרך לחיטוב היה לדבריו של גלבוע לסתום את הפה. מתחילים לחשב. "הורדתי אפליקציה לחישוב ערכי המזון והתחלתי לספור נקודות. אז נכון שהיו ימים שחרגתי מהמכסה והיו ימים שהייתי בסדר, אבל תמיד חזרתי לתלם – ולראיה, זה עובד".
במקביל, גלבוע לקח מאמן פרטי שהכשיר אותו לריצה ולמרות בעיות בברך. תוך חצי שנה הוא הגיע למצב שבו הוא רץ ארבע פעמים בשבוע חמישה קילומטר כל פעם.
"התמכרתי לריצות", הוא מעיד, "אני קם ב 6:45 כדי להספיק לרוץ לפני העבודה. אני רץ בטיילת של תל אביב לכיוון נמל יפו או נמל תל אביב. דמיין את מפח הנפש לרוץ עד למסעדת 'מול ים' הנפלאה, להביט בה, לעשות אחורה פנה ולרוץ חזרה הביתה".
ביקורת על ביקורת המסעדות
כדי לחטב את הגוף וגם לשמור על הברכיים הוא מתאמן פעמיים בשבוע במועדון הכושר גו אקטיב בתל אביב עם מאמן הכושר אופיר דינור. "בגלל שהוא מבקר מסעדות אורח חייו התזונתי לקה בחסר", מסביר דינור.
"בראש וראשונה סיכמנו כי הוא יקפיד על ארוחות מסודרות ושהביקור במסעדות יהיה מבוקר ונשלט. במקביל, נבנתה אסטרטגיית אימונים שכללה אימונים אירוביים שהתאפיינו בריצות ארוכות, ואימוני כוח שניב ביצע בחדר הכושר ובאמצעותם העלה את חילוף החומרים שלו בזמן מנוחה.
"השינוי הגדול בהרגלי האכילה של ניב והאימונים המשולבים יצרו אצל ניב מאזן קלורי שלילי שאפשר לו לרדת במשקל".
"חשבתי שאני שונא חדרי כושר, שאתעב את מכשירי האינקוויזיציה למיניהם, אבל איכשהו עם אופיר השעה עוברת בלי שאני שם לב. כשפתאום אופיר אומר לי: 'הגיע הזמן למתיחות', אני בודק אותו בשעון, כי אני מסרב להאמין שכבר חלפה שעה'.
"בתרגילים שאנחנו עושים הוא מתחזק לי את הגוף לקראת הריצות באמצעות שמירה על שרירי הירך והשוק. חוץ מזה, הוא גם נותן לי טיפים לריצה.
אימון אופייני של ניב בחדר הכושר מתחיל בחימום על ההליכון. "אבל מהר מאד אנחנו עושים סדרות של תרגילים. כל פעם אופיר מפתיע אותי עם תרגילים חדשים, אז אף פעם לא משעמם לי. למעשה, בשני אימונים בשבוע אנחנו מכסים את כל קבוצות השרירים בגוף. מאחר ואין לי שום רצון להיות מפלצת מנופחת שרירים פעמיים בשבוע תפור עליי".
יש קוביות?
"הלוואי! בוא נגדיר את זה: עדיין לא".
אימוני כושר ביום - ביקורת מסעדות בלילה
אחד הדברים שגלבוע ידע שיפעלו נגדו היה אהבתו לאוכל. "מאז שאני זוכר את עצמי, אין דבר שאני לא מסוגל לאכול, רוצה לאכול או אוהב לאכול". אין ספק שהוא הצליח לתרגם את תשוקתו לאוכל לאחת הפינות הכי נצפות בערוץ 10: ביקורת המסעדות ב"לילה כלכלי", תוכנית אותה גם מגיש פעם בשבוע.
"הפינה נולדה בתור בדיחה", הוא משחזר. "לפני חמש שנים ישבתי עם מי שהיה סמנכ"ל החדשות דאז, אורי רוזן, לארוחת צהרים בקפה טאטי, מתחת לאולפנים. האוכל היה כל כך מאכזב באותה פעם שטרטרתי את המלצרית האומללה הלוך ושוב למטבח וביקשתי להחליף מנות.
רוזן, שהיה בשוק מוחלט ממני, אמר: 'תשמע, חייבים לעשות מזה תוכנית!'. עשינו פיילוט, שעלה לשידור והפך בן לילה להצלחה". אחת ההוכחות לכך היה החיקוי המצחיק של מריאנו אידלמן בעונה הקודמת של "ארץ נהדרת".
מאז, פעם בשבוע, גלבוע מטיל את חתיתו על שפים ומסעדות ברחבי הארץ. הוא ידוע בסגנונו הציני. באחד מביקוריו במסעדה איטלקית אמר למצלמה בלי כחל ושרק: "איטלקי, שהיה טועם את זה – היה מתאבד".
"רוב הפעמים אני מצלם אפילו יותר ממסעדה אחת ביום צילום. אגלה כאן עוד סוד מקצועי: אני מגיע למסעדה שבע במאה אחוז. אני אוכל ארוחה בריאה ומזינה לפני, כי אם אני בא רעב - הכל טעים לי. וככה אני יכול לזקק את הביקורת שלי. למעשה, אני לא אוכל אלא טועם טעימות קטנות מכל המנות".
בסוף כל אייטם, שנמתח על פני ארבע דקות, הוא נותן ציון שנקרא "מדד גלבוע". הציון הכי גבוה שהואיל בטובו להעניק היה תשע. אף אחד לא קיבל עשר.
אין אף מסעדה בישראל שראויה לכתר?
"לא. עשר זה רק לאלוהים בינתיים. את הציון תשע נתתי למסעדות מול ים, יקימונו, טוטו ורפאל".
"לא זיהיתי את עצמי"
כשגלבוע מגיע לבית קפה קטן ליד ביתו במרכז תל אביב, הוא ממגנט אליו מחמאות רבות. "איך רזית!", אומרים לו אנשים שמזהים אותו מהטלוויזיה, "איך עשית את זה?". הוא מסכים להצטלם עם מעריציו, הפעם בלב שלם.
"ביום שישי האחרון ישבתי עם חבריי במסעדה. אחד החברים צילם אותי ושלח לי את התמונה בווטסאפ. לא זיהיתי את עצמי. מיד שמתי אותה כתמונת הפרופיל בפייסבוק". התגובות לא איחרו להגיע. "קיבלתי סמס מחברה טובה: 'וואוו, איך רזית מהמם. צנחה לי הלסת. אתה נראה כמו שהכרנו לפני 15 שנה'. זה נותן לי מוטיבציה להמשיך".
זו בטח לא הדיאטה הראשונה שלך.
"זה בדיוק מה שמפחיד אותי. לדעתי, זו פעם רביעית בחיי שאני מצליח לרזות. והפעם בניגוד לפעמים הקודמות אני לא מפסיק לחשוב על איך אני משמר את זה. לדעתי, אני צריך להתייחס אל הנושא כאל משימה בלתי נגמרת, שבה אמשיך לרשום נקודות, לרוץ ולהתאמן".
כיום, ארבעה חודשים אחר כך, שוקל גלבוע 88 ק"ג ומדד ה- bmi שלו הוא 27.1, נתון שמציב אותו בתחתית קטגוריית "עודף משקל", 2 נקודות בלבד מקטגוריית "משקל בריא". "נכון להיום" אומר גלבוע, "עוד לא הגעתי למשקל ההוא. אבל במחשבה שנייה, אני לא בטוח שאני רוצה להגיע למשקל הזה. לפי דעתי, הייתי רזה מדי".
עצות הדיאטה של ניב
1. לא להגיע למצב של רעב. כל שלוש שעות לאכול משהו, אפילו קטן.
2. להוריד כמויות בצלחת. הכמות שאני מניח בצלחת היא מה שייכנס לי לבטן באותה ארוחה – בלי נגלה נוספת.
3. כשאני מבשל, אני מכין הכל בסירים קטנים לארוחות חד פעמיות. נגמרו הימים של סיר ענק עם תבשיל מדהים שאמור להחזיק שבוע ומתחסל אחרי יום.
4. לרוץ. בעיניי זה הספורט האולטימטיבי להורדה במשקל. הוא אינטנסיבי, נעים והכי חשוב – בסוף הריצה הסמים הטבעיים שמתפשטים בגוף נוסכים אושר וסיפוק.
5. הורדת צריכת האלכוהול. בתור מי שרגיל לשתות יין בכל ארוחת ערב, בזכות האפליקציה שהראתה לי איך אני מבזבז על זה נקודות, הורדתי בחצי את כמות השתייה.