פירוק שותפות הגז: תשובה ימכור את אחזקותיו ב"תמר"?
המדינה הציגה לחברות הגז מתווה ממשלתי לשינוי מבנה הבעלות על מאגרי הגז של ישראל, במסגרתו דלק קידוחים צפויה למכור את אחזקותיה במאגר "תמר", ועל חברת נובל אנרג'י תוטל מגבלה שלא תאפשר לה להיות מעורבת בקביעת התנאים למכירת הגז מהמאגר. נציגי החברות לא השיבו עדיין באופן רשמי למתווה
הממשלה, על זרועותיה השונות, קיבלה החלטה על מתווה לשינוי מבנה הבעלות על מאגרי הגז של ישראל: כל הגורמים הממשלתיים המפקחים על המאגרים - ובהם הממונה על ההגבלים העסקיים, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, משרד האוצר, משרד האנרגיה והיועץ המשפטי לממשלה - הגיעו להסכמה על המתווה שהוצג היום אחר הצהרים לנציגי חברות הקידוח השותפות במאגרים. נציגי החברות לא השיבו עדיין באופן רשמי למתווה אך ידוע כי קיימות אי הסכמות בינן לבין המדינה, אשר עלולים לעורר מאבקים משפטיים.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה :
עסקת הגז: מצרים מאותתת בחיוב לישראל
לוויתן - כל המספרים על הגז הטבעי קבוצת דלק: מחיר הגז הטבעי בישראל הוא מהנמוכים בעולם >>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
על פי המתווה שהציגה הממשלה בפני החברות היום, יוטל פיקוח על מחירי הגז הטבעי בישראל עד למועד שבו ישלימו החברות את הארגון מחדש של מבנה הבעלות על המאגרים. בממשלה שואפים למבנה בעלות שבו חברת דלק קידוחים שבבעלות יצחק תשובה תמכור את אחזקותיה במאגר השני בגודלו, מאגר "תמר" לשחקן חדש וחברת נובל אנרג'י תצמצם את בעלותה במאגר זה עד לרמה שבו כל הגז במאגר שעדיין לא נמכר יהיה בבעלותם של השותף החדש והשותף הקיים של נובל ודלק במאגר – ישראמקו. כך יהפוך "תמר" למאגר שינוהל בידי חברות שלהן אין השפעה על ההתנהלות במאגרי גז אחרים.
כמו כן, דורשת המדינה כי תשובה ימכור את אחזקותיו במאגרים הקטנים יותר, "כריש" ו"תנין", לשחקן נוסף שאינו פעיל כיום בשוק הגז הטבעי. במבנה הבעלות על המאגר הגדול ביותר, "לוויתן", המדינה אינה מבקשת להתערב. עם זאת, מבקשת הממשלה כי החברות השותפות במאגר זה - נובל אנרג'י, דלק ורציו - ישווק בנפרד וללא תיאום את הגז שהן מוכרות ללקוחות בישראל.
בשלב זה מסכים תשובה למכור את אחזקותיו במאגר "תמר", אך מתנגד לדרישה לחייב אותו למכור את "כריש" ו"תנין". כמו כן, תשובה דרש מנציגי המדינה כי בתמורה להסכמתו יעניקו התחייבות כי לא יבוצעו כל שינויים נוספים במדיניות הנוגעת לפיתוח מאגר "לוויתן" - דרישה שבממשלה נוטים להיענות לה. מנגד, בחברת נובל אנרג'י סירבו עד כה להתחייב לשינוי כלשהו במדיניות.
בשלב זה לא ברור עדיין האם הבחירות הקרובות יקשו על אישור ההסדר. יש לציין כי המתווה שהוצג היום מייצג הסכמה בין הזרועות השונות של ממשלת ישראל ונקודת פתיחה במשא ומתן בינן לבין חברות הקידוח - ולא את הנוסח הסופי של ההסדר שאליו יגיעו הצדדים. יתכן בהחלט כי עד שתושג הסכמה, תכהן כבר ממשלה חדשה שתחליט האם לאשר או לא לאשר את ההסכם שאליו יגיעו החברות והמדינה.