שתף קטע נבחר

דאעש בלוב: 'נתחזה לפליטים ונחדור לאירופה'

הג'יהאדיסטים רוצים להשתמש במדינה בתור "שער" ליבשת ולהגיע בספינות לדרומה. באיטליה, שרגילה לשטף פליטים, מודאגים וקוראים לחמש את הצבא. דאעש פרסם תיעוד של מפגן כוח בלוב, שקראה לעזרת מועצת הביטחון

במסמך של דאעש מפורטת התוכנית הג'יהאדיסטית שבאמצעותה יוכל הארגון להשתמש בלוב כ"שער" לאירופה. המסמך שהופץ ברשת שייך לפעיל של הארגון, שלפי "הטלגרף" הבריטי נחשב לאחד מראשי הגיוס לשורות הג'יהאדיסטים בלוב.

 

עוד חדשות בעולם:

מחבק ולוחש: ביידן מביך את אשת שר ההגנה

הנערה "שלא קיימת" מתחננת לעזרה

דן הובא למנוחות בקופנהגן, רה"מ דמעה

 

לפי המסמך, הג'יהאדיסטים מקווים להביא למדינה הצפון אפריקנית לוחמים רבים מסוריה ומעיראק. הלוחמים יתחזו למהגרים וישוטו למדינות בדרום אירופה, כדי לבצע פיגועים על אדמת היבשת ולתקוף ספינות אירופיות בדרך אליה. הפעיל תיאר את לוב כמדינה בעלת "פוטנציאל עצום" עבור הארגון.

 

השיירה בבנגאזי ()
השיירה בבנגאזי

סרטון ההוצאה להורג של המצרים בלוב ()
סרטון ההוצאה להורג של המצרים בלוב

לדבריו, המדינה, הרחוקה רק מאות קילומטרים מאירופה, "מוצפת" בכלי נשק ממלחמת האזרחים שהשתוללה בה. "יש ללוב קו חוף ארוך והיא צופה על המדינות 'הצלבניות' מדרום, שאליהן אפשר להגיע גם בסירה פשוטה". הוא מציין כי ישנם מסעות שידועים כ"הגירה בלתי חוקית" שמספר האנשים שיוצא אליהם עצום. "אם ננצל את זה, אפילו חלקית, אנחנו יכולים ליצור כאוס במדינות דרום אירופה".

 

בסימן נוסף להתפשטותו בלוב התפרסם סרטון תעמולה של דאעש, שככל הנראה צולם ברחובות העיר בנגאזי. בסרטון מופיעות עשרות מכוניות עם סירנות שנושאות את דגל הארגון בשיירה. גברים, נשים וילדים מריעים ומצדיעים ל"ניידות" החולפות. את הסרטון העלו לרשת אנשי אנסאר א-שריעה, ארגון שפועל בלוב ומסונף לדאעש.

 

לוב במועצת הביטחון: "תעזרו לנו להתמודד מול הטרור"

לוב קראה אמש (יום ד') למועצת הביטחון להסיר את אמברגו הנשק שהוטל עליה ב-2011 ולעזור לשקם את הצבא כדי להיאבק באנשי דאעש. "לוב צריכה את עמדתה המכרעת של הקהילה הבינלאומית כדי לעזור לנו לבנות יכולת צבאית, ויש לעשות זאת באמצעות הסרת האמברגו כדי שהצבא שלנו יקבל נשק ויוכל להתמודד עם הטרור המשתולל", אמר שר החוץ מוחמד דיירי.

 

שר החוץ הלובי במועצת הביטחון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ הלובי במועצת הביטחון(צילום: AFP)
 

שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, תמך בקריאתה של לוב להסרת האמברגו, ואמר כי יש לנקוט "צעדים קונקרטיים כדי למנוע השתלטות של ארגונים קיצוניים על כלי נשק באמצעות הטלת מצור ימי על כלי נשק, שמגיעים לאזורים בלוב שנמצאים מחוץ לשליטה של הרשויות הלגיטימיות".

 

איטליה מודאגת: "יש סכנה והזמן אוזל"

בתגובה להתפתחויות האחרונות פרסמה איטליה את האזהרה החמורה ביותר שלה עד כה על סכנת התפשטות דאעש בלוב. בפנייה לפרלמנט הדגיש שר החוץ, פאולו ג'נטילוני, את מוכנותה של איטליה למלא תפקיד מרכזי בחימוש ושיקום מושבתה לשעבר. ג'נטילוני ציין כי יש סכנה משמעותית שלוחמי דאעש יכרתו ברית עם ארגונים קיצוניים מקומיים או עם כנופיות פשע.

 

"יש סכנה ברורה מבריתות בין דאעש לארגונים מקומיים בלוב, וצריך לעקוב אחרי המצב הזה בתשומת לב מרבית", אמר שר החוץ. ללוב אין ממשלה מתפקדת והיא בדרכה לפשיטת רגל בגלל קריסת ייצור הנפט שלה כתוצאה מהקרבות. באיטליה חוששים משטף מהגרים שיגיעו מלוב, בקצב שיתגבר לאור כיבושי דאעש באזור. מתחילת 2015 הגיעו לאיטליה מלוב 5,302 מהגרים, עלייה של 59% בהשוואה לאשתקד.

 

רק בשבוע שעבר טבעו למוות יותר מ-300 אפריקנים שניסו להגיע לאיטליה. "אנחנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם מדינה בעלת שטח רב ומוסדות כושלים, שיש בה פוטנציאל להשלכות חמורות לא רק עבורנו אלא עבור היציבות של המדינות האפריקניות השכנות", הוסיף השר. "הזמן שעומד לרשותנו הוא לא אינסופי, ויש סכנה שייגמר בקרוב".

מהגרים מלוב ליד חופי איטליה (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים מלוב ליד חופי איטליה(צילום: AP)
 

שר החוץ הדגיש שאיטליה לא שוקלת פעולה צבאית, לעומת מצרים, שתקפה השבוע בלוב לאחר הוצאתם להורג של 21 נוצרים קופטים מצריים. "מה שאנחנו עושים כחלק מהקואליציה נגד דאעש בעיראק ובסוריה היא הדרך שבה מדינה דמוקרטית מגיבה לברבריות, ואנחנו עושים זאת בחברות עם הרוב המכריע של הקהילה האיסלאמית, שמסרבת לראות את אמונתה נחטפת", אמר השר.

 

בינתיים, בסעודיה החלו מפקדי צבא מ-26 מדינות ששותפות לקואליציה שמובילה ארה"ב כנס בן יומיים על המשך הלחימה. סוכנות הידיעות הסעודית דיווחה כי הדיונים נועדו להעניק למנהיגי הצבא הזדמנות לבטא את השקפותיהם על הלחימה בג'יהאדיסטים של דאעש.

 

דיווחים: פעולה מצרית נגד דאעש בעומק לוב

אחרי גל שמועות ברשתות החברתיות במצרים, אמש דיווחה רשת "סקיי ניוז" בערבית כי כוחות צבא מיוחדים, יחד עם צבא לוב של הגנרל חפתר, ביצעו ביממה האחרונה פעולה בעומק לוב נגד ארגון דאעש במחנה שלו בעיר דרנה, אחד ממעוזיו במדינה. נכון לשעה זו אין אישור רשמי לדיווחים הלא מאומתים הללו, וגם ברשת סקיי התבססו על "גורמים בתוך לוב ומחוץ לה". לפי הפרסומים, בפעולה נהרגו ונשבו עשרות אנשי דאעש.

 

בעיתון אל-יום א-סאבע שמרו על ממלכתיות, ופרסמו אתמול בבוקר הודעה חריגה שבה טענו כי החליטו שלא לפרסם דיווחים של עיתונאים ברשתות החברתיות, כנראה בשל הפרסומים הלא מאומתים שנפוצו משעות הבוקר. בניגוד לתקיפות האוויריות שהצבא המצרי ושלטון א-סיסי מיהרו לדווח עליהן, במקרה הזה לא פורסמה הודעה רשמית בנושא.

נשיא מצרים בביקור בבסיס בגבול לוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא מצרים בביקור בבסיס בגבול לוב(צילום: רויטרס)

במקביל הגיע נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, לסיור בבסיס חיל האוויר בקרבת הגבול עם לוב, שמתוגבר באינטנסיביות מהיבשה ומהאוויר על ידי צבא מצרים

מאז ההוצאה להורג של 21 הנוצרים הקופטים המצריים. א-סיסי גם נפגש עם ראשי השבטים בעיר מטרוח, שנמצאת לא הרחק מהגבול.

 

הממשלה בטריפולי, המהווה קונטרה לכוחותיו של הגנרל חפתר בטוברוק, הנחוש להיאבק באיסלאמיסטים הקיצוניים במדינה, ביקרה את התקיפות האוויריות של מצרים וטענה כי מדובר ב"תוקפנות אכזרית". אחד הבכירים באותה ממשלה, שלא מתואמת עם שלטון א-סיסי בניגוד לגנרל חפתר, הטיל דופי במהימנות ההוצאות להורג וטען כי הסרטון המחריד צולם מחוץ ללוב.

 

יש לציין כי ההתפתחויות האחרונות בלוב מציתות מחדש את היריבות בין קטאר למצרים, מה שנראה היטב בניסיונות לגבש הצעת החלטה ערבית במועצת הביטחון. בעוד מצרים רוצה הצעת החלטה תקיפה, שקוראת להתערבות צבאית זרה בלוב ולהסרת אמברגו החימוש של צבא הגנרל חפתר, בקטאר, התומכת בממשל בטריפולי, מסתייגים מההצעה המצרית.


פורסם לראשונה 18/02/2015 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים