שתף קטע נבחר
 

למה השיניים נהרסות בהריון - והאם מותר לטפל?

מה קורה לשיניה של אישה בהריון והאם הן נוטות להיהרס? איזה טיפולים מותר לבצע במהלך תשעת החודשים ואיך להצליח לשמור על שיניים שלמות? רופא שיניים מסביר

אחד המיתוסים הנפוצים גורס שהיריון הורס את השיניים וש"העובר לוקח לאם ההרה את הסידן מתוך השיניים". למעשה, מדובר במיתוס בלבד. העובר אמנם ניזון מהאם ההרה על מנת להתפתח, אולם המקום היחיד ממנו הוא דווקא אינו נוטל דבר, הן השיניים.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

למה בכל זאת עלולה להתרחש הרעה במצב השיניים במהלך היריון? - בשל הפעילות ההורמונאלית המוגברת החניכיים רגישים יותר, הצחצוח פחות נעים ויותר כואב ואף לעיתים מעורר הקאה, ועל כן נשים הרות נמנעות לעתים מלצחצח את שיניהן.

 

מאידך, הגוף מגיב כעת ביתר דרמטיות לרובד החיידקי וככל שהאם ההרה ממתינה שהרגישות בחניכיים תעבור ונמנעת מלצחצח – כך הנפיחות והאודם מתגברים וההיגיינה יורדת. התוצאה: מעגל קסמים שעלול להסתיים בעששת ובמחלת חניכיים חריפה, ברגישות גוברת ובהידרדרות מצב השיניים והחניכיים.

 

קראו עוד

ראש בראש: מה משתלם יותר - שתלים או תותבות?

מה השיניים יכולות לגלות על החיים שלכם?

הקשר בין בריאות הפה להשמנת יתר

 

לכן גם אם זה פחות נעים, נפוח ומעט כואב - מומלץ כי נשים הרות לא יוותרו לעצמן ויצחצחו את שיניהן באופן קבוע כדי להסיר את רובד החיידקים ולא להרע את המצב, ואף יעקבו במהלך ההיריון אחר מצב שיניהן אצל רופא שיניים ושיננית.

 

חשוב לזכור: ככלל, כדאי להתחיל היריון עם פחות בעיות שיניים או לאחר שסיימנו טיפולים, בשל אותה רגישות יתרה בחניכיים וכיוון שבהיריון עדיף להמעיט בצילומי רנטגן ולא מומלץ לבצע עקירות או טיפולים מורכבים. מאידך, בעת הצורך –חשוב מאוד לטפל בכל מקרה, ולא להניח לזיהום להתפשט ולגרום לחום, דלקות ובעיה גדולה בהרבה.

 

מחקרים מצאו כי היגיינת פה ירודה עלולה לאפשר את חדירתם של חיידקים ומזהמים שונים למערכת הדם ולגרום ללידה מוקדמת ולמשקל ולד נמוך. על כן, רצוי לא לוותר על טיפול בכל בעיה שנוצרת בפה – דלקת חניכיים, עששת, וכדומה.

 

אסור ומותר בהריון?

בחילות והקאות: מאפיינות בעיקר את הטרימסטר (השליש) הראשון בהיריון ומעלות את רמת החומציות בפה. האם ההרה נמנעת מצחצוח בגלל הרגישות והבחילות והחומציות הנותרת בפה מזרזת את התפתחות העששת. אל תוותרו – צחצחו! הקפידו לשטוף את הפה בשטיפות פה המכילות פלואוריד.

 

צילומי רנטגן: בשליש הראשון להיריון משתדלים להימנע עד כמה שאפשר מצילומי רנטגן אולם במקרי חירום כמו זיהום שעלול לגרור חום ודלקת חריפה, אפשר בשליש הראשון להיריון להניח שכבת מגן ואפילו כפולה על בטנה של האם ההרה – ולבצע צילום ללא חשש. בשלישים הבאים – אין כל מניעה לצלם בעזרת המיגון השגרתי.

 

מתי הכי נוח ומומלץ לטפל:

השליש הראשון להיריון הוא הרגיש מכולם כיוון שבו "מתבסס" ההיריון ומתפתח. אם אין בעיה דחופה, התקופה הנוחה ביותר לטיפול היא בשליש השני – בין החודשים 4-7 – האישה ההרה עדיין קלילה יחסית, נוח לה לשכב על הכסא ולעבור טיפול. בשליש השלישי להיריון יותר מסובך ופחות נעים לשכב על כסא הטיפולים. מעבר לכך – אפשר לטפל ללא חשש.

 

אבנית: בניגוד למיתוסים – אין יותר אבנית בהיריון מאשר בכל תקופת חיים אחרת אולם דווקא בשל הרגישות והפעילות ההורמונאלית הרבה התגובה לאבנית המצטברת בצמוד לחניכיים עלולה להיות סוערת הרבה יותר, מומלץ להגיע למעקב אצל השיננית, ובעת הצורך לבצע ניקוי להסרת אבנית.

 

טיפולים מיוחדים: טיפולים מורכבים כגון כתרים, שתלים וכירורגיית פה ולסת – עדיף לעשות לפני או אחרי ההיריון בשל הרגישות הרבה בה הם כרוכים והשימוש המאסיבי בחומרים מאלחשים. אולם טיפולי שיניים משמרים כמו טיפול שורש, סתימה או סילוק אבנית, אפשר לעבור גם במהלך ההיריון ללא חשש.

 

כאמור לעיל, עדיף לעבור טיפולי חניכיים משמעותיים מאשר להמתין ולגרום לזיהום להתפתח ולאיים על בריאות האם ההרה והעובר ואם נדרשת התערבות כירורגית עדיף לעבור את הטיפול מהשליש השני להיריון, אז אפשר לצלם ביתר קלות ולטפל בנינוחות.

 

פלואוריד ושטיפות פה: אין מניעה להשתמש במשחות שיניים או שטיפות פה עם פלואוריד. כמובן שלא מומלץ ללגום פלואוריד אולם הכמות המצויה בשטיפה במינון רגיל בהחלט מותרת לשימוש.

 

נטילת תרופות: טיפול מונע הכי יעיל ובריא – פשוט כי הוא מונע טיפול תרופתי בשלב מאוחר יותר. אם בכל זאת על האישה ההרה לעבור טיפול אינטנסיבי הכולל נטילת אנטיביוטיקה – יש להיוועץ ברופא הנשים וברופא השיניים והם ימליצו על התרופות המתאימות להיריון.

 

רגישות בחניכיים: ההורמונים הגורמים לרגישות בחניכיים, עלולים ללוות את האישה ההרה לאורך כל ההיריון. לנשים הרות בכלל ולאלה הסובלות מעודף רגישות בפרט, מומלץ לשמור על תזונה בריאה, להימנע מסוכרים שנדבקים לשיניים ולהקפיד על צחצוח שיניים ולשטוף את הפה אחרי כל ארוחה.


הכותב הוא הרופא הראשי של כללית סמייל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה לשיניים בהריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים