ב"ש מציגה: יריד עסקים שנפגעו בצוק איתן
מבצע "צוק איתן" הנחיל מכה קשה לעסקים רבים בדרום, וחלקם לא התאוששו עד היום. יריד "ביזבנגב", שיתקיים היום בבאר שבע, יאפשר לעסקים שנפגעו למכור את מרכולתם. בין המשתתפים: שף פרטי המעביר סדנאות בישול ומפעל שמייצר סכו"ם. "לא חייבים לנסוע לתל אביב, כך נשאיר את הקונים פה בדרום"
עסקים בדרום שנפגעו בשנה האחרונה ישתתפו תמורת מחיר סמלי ביריד העסקים "ביזבנגב", שייערך היום (ב') באולמי "הורדוס" בבאר שבע. ורד גושן, סמנכ"לית הרשות לפיתוח הנגב שיזמה את היריד, אמרה כי בחלק מהמקרים מדובר בעסקים שיריד זה הוא עבורם קרש הצלה אחרון.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה :
- באר שבע: הקלה בארנונה לפאבים ולמוזיאונים
- בבאר שבע מחזירים את העסקים לעיר העתיקה
- נתיבות: מתחמי מסחר לצד שכונות שנראות כמעברה
>>>רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
היריד יכיל כ-60 דוכנים של בעלי עסק. בין העסקים המשתתפים: שף פרטי המעביר סדנאות בישול, כפר אירוח שמשקף את ההיסטוריה הבדואית בין ערד למצדה, עמותה שמייצרת מארזי מתנות ערכיות, סדנאות צחוק, מפעל שוקולד המעסיק פגועי נפש, טיולי אופניים ושטח ועוד.
אחת מבעלות העסק המשתתפות ביריד היא טל זכרין, תושבת שדרות, שהקימה את "משחקים שבלב". זכרין עברה לעיר לפני כ-14 שנה בעקבות בקשה של הג'וינט הישראלי, שלקח על עצמו את הטיפול בילדי שדרות בתחילת ההסלמה הביטחונית. זכרין החלה לטפל בילדים באמצעות משחק, ולאחר שנחלה הצלחה החלה לפתח משחקים נוספים. כיום היא מעסיקה 4 עובדים, כולם תושבי שדרות.
"הפגיעה הראשונה שחוויתי היא פשוטה: פוסט טראומה", מספרת זכרין. "יש לי 4 עובדים, ורק עכשיו הם מתחילים לחזור לתפקוד מלא. כל אחד מהעובדים מאוד משמעותי. המלחמה הזו הגיעה להרבה מאוד מקומות בארץ, ועלה הצורך להתמקד בעבודה רגשית עם הילדים.
כך, בהיבט העסקי דווקא הדרישה למשחקים עלתה, אך מצד שני העסק שלי לא עבד חודשיים במלחמה. הפגיעה הכלכלית הייתה קשה, כי משכורות המשכתי לשלם. חודשיים לא היו הכנסות, והמדינה כמובן לא החזירה את כל ההפסדים. זה חור תקציבי שעוד לא הצלחנו לסגור. הלוואי והיריד יסייע. אני בטוחה שבשאר המקומות זה גם ככה".
משתתף נוסף הוא השף רודד עטיה, המעביר סדנאות בישול בביתו שבמושב שרשרת. "לא עבדתי בכלל במלחמה", הוא מגלה, "פשוט מחקתי את כל היומן. בחודשי הקיץ, שאמורים להיות הדובדבן שבקצפת - לא היה לי כלום. לאף אחד לא היה מצב רוח לחגוג. אפילו נפל לי אהיל בבית בגלל הפיצוצים החזקים. מי היה מגיע אליי?
"לצערי הפיצויים שקיבלתי היו מזעריים, והם חושבו לפי חודשי החורף, שהם החודשים החלשים בשנה", הוא ממשיך, "אבל זה מה שיש ועם זה שורדים. כולם סבלו, אבל אותי זה שיתק. אני מקווה שהיריד הזה ייתן לי חשיפה". עטיה למד בבית הספר תדמור, ומתגאה בכך שכמעט כל המרכיבים בהם הוא משתמש הם טבעיים, וכוללים עשבי תיבול מהגינה ויין בייצור עצמי.
פגיעה ישירה בסכין ובמזלג
עוד משתתף ביריד הוא מפעל מכסף, השייך לקיבוץ ניר עם, ונמצא כבר 14 שנים בלב שטח האש הדרומי. "אנחנו מייצרים למעלה מ-50 שנה סכו"ם וכלי בית ומטבח", מספר אסף דולב, מנהל השיווק של המפעל וחבר קיבוץ. "במלחמה הייתה פגיעה ישירה באחד המחסנים. המחסן ניזוק קשות והיה נזק גדול לסחורה.
"בגלל שהיה גג אסבסט, חיכינו חודשיים עד שיכולנו להתקרב למקום, לפני שפחנינו את ההריסות לפי הנחיות המשרד להגנת הסביבה. בחלק גדול מהזמן לא יכלו העובדים להגיע לעבודה בכלל.
"משפחות עזבו את האזור. אימהות עם ילדים קטנים נסעו לתקופה ארוכה למקומות אחרים - ובצדק. נאלצנו להתמודד עם זה, ובקושי יכולנו לתפקד כאן. לפעמים היינו באים צוות מצומצם לשעה-שעתיים לארגן סחורה ללקוחות, כדי לצמצם את הפגיעה למינימום.
"פיצויים על הפגיעה הישירה במחסן, קיבלנו מיידית. פיצויים עקיפים - קיבלנו איזה משהו. אנחנו בשוק מאוד תחרותי. אתה לא מציע? ישר מישהו אחר מציע. המאבק על השוק והלקוחות הוא מאבק קשה. כל עזרה שאנחנו יכולים לקבל, דוגמת היריד - ניקח בשמחה. אנחנו נמשיך בעבודה הקשה שלנו".
השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, קרא לבעלי העסקים להשתתף ביריד: "אנו ממשיכים ללוות ולסייע לעסקים המקומיים שנפגעו, ונוביל יוזמות מעין אלה תוך חיבור העסקים המקומיים בדרום אל מוסדות העוגן". מאיר בביוף, יו"ר ההסתדרות מרחב דרום, סיכם: "אין חובה לנסוע לתל אביב על כל דבר, זו דוגמא טובה לפעולה שמשאירה את הקונים פה בדרום".