עובד שלכם נפגע? יש לכם אחריות פלילית
הקפדה על כללי הבטיחות, בחירת קבלן מנוסה ואחראי והעסקת מנהל בטיחות - חקירות פליליות נגד בעלי עסקים בעקבות תאונות עבודה של עובדים הן תופעה מתרחבת בשנים האחרונות, אשר מחייבת את כל בעלי העסקים לנקוט באמצעי זהירות שיגנו גם על יציבות העסק. על מה חשוב להקפיד? מדריך
ההכרה באחריותו הפלילית והאזרחית של המנהל לבטיחות עובדיו הולכת וגוברת בשנים האחרונות - במטרה לצמצם את מספר ההרוגים והפצועים בתאונות עבודה. מה כוללת האחריות הזו מצידם של המנהלים?
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
בניגוד למקובל במשפט הפלילי - לפיו המדינה נושאת בנטל ההוכחה מעבר לכל ספק סביר על אשמתו של הנאשם - בתחום הבטיחות בעבודה מוטל על המנהל להוכיח כי נקט באמצעי זהירות סבירים למנוע את העבירה - כלומר שלא התרשל. בנוסף עליו להוכיח כי העבירה נעברה שלא בידיעתו ולא מתוך כך שעצם את עיניו לסיכון.
באוגוסט 2010 הוקמה במשרד הכלכלה יחידת חקירות פליליות באגף הפיקוח על העבודה. בין המטרות של יחידה זו, כפי שמתפרסם באתרם, כלולה השאיפה "להגדיל את מספר התיקים בהם ממוצה הדין עם מפרי החוק, על מנת שתיווצר בציבור זיקה ברורה בין הענישה לבין העבירה לצורך הרתעת העבריינים". אותם "העבריינים" שיש צורך להרתיע - הם המנהלים.
לפני כחצי שנה נכנסו לתוקף תקנות ארגון הפיקוח על העובדה (תכנית לניהול הבטיחות), החלות על מגוון רחב של מקומות עבודה. תקנות אלו מחייבות את המנהלים לדאוג להכנת תכנית שנתית, המאופיינת בנקיטת יוזמה ובצמצום הסיכונים במקום העבודה, עד לרמה המוגדרת כסיכון קביל.
רוח התקנות ויישומן עתיד להשפיע גם על האחריות של מנהל, שלא מחוייב להכין תוכנית בטיחות. על פי הפסיקה, אחריותו של המנהל כבדה יותר מאחריות העובד, שכן עליו לקבל עובדים ראויים ולהתאימם לעבודה ולתפקיד אותו הם אמורים לבצע - תוך קביעת שיטות עבודה נכונות ובטוחות. אז על מה חשוב לשים דגש בבטיחות העובדים?
הדרכת עובדים
על המעביד לדאוג לסביבת עבודה בטיחותית. לעובדים מתחילים יש לספק עם תחילת עובדתם הדרכה בדבר מניעת סיכונים והגנה מפניהם באמצעות בעל מקצוע מתאים. יש לחזור על הדרכה זו בהתאם לצורך לפחות פעם בשנה ולוודא כי העובדים הבינו את ההוראות ופועלים על פיהם. יש לתעד את ההדרכות בפנקס הדרכה.
בנוסף, יש למסור תמצית בכתב של המידע בדבר הסיכונים בעבודה, שהעובד עלול להיחשף להם עקב ביצוע תפקידו. תמצית בכתב אמורה להיות בשפות עברית, ערבית ושפה נוספת המובנת לרוב העובדים במקום העבודה.
עבודה מול קבלנים
במקרים של עבודה עם קבלן והעסקת עובדי קבלן, חובת הזהירות הנדרשת כוללת פרטים קצת שונים. במקרים בהם עובדי הקבלן מועסקים בפועל במקום שבבעלות המעסיק, עליו לפקח פיקוח סביר על קיומם של כללי הבטיחות. בנוסף, לפני ההתקשרות עם הקבלן, בעל העסק צריך לוודא שמדובר בקבלן ראוי ומנוסה.
חשוב להדגיש ולפרט בפני הקבלן מהם הסיכונים המיוחדים הקיימים בסביבת העבודה, ולנקוט במקביל באמצעים שינטרלו סיכונים שלעיתים הקבלן כלל לא מודע להם. בנוסף יש לוודא עם עובד הקבלן כי קיבל הדרכה נאותה ממעבידו הקבלן. מומלץ לקבל על כך תצהיר כתוב מהעובד או ממעבידו ואף לכלול זאת כתנאי בהתקשרות בין המחזיק במקום העבודה לקבלן.
חשוב גם לקבוע לוחות זמנים ריאליים לביצוע העבודה, קביעת לוח זמנים שאינו ראלי לסיום העבודה גורר אילוצי תכנון לקויים ועבודה שהקשר בינה לבין הבטיחות מקרי בהחלט.
מומלץ למעסיקים שלא לקבל על עצמם אחריות בלתי מתחייבת, כלומר להתערב בעבודת הקבלן ללא צורך. כך למשל על ידי סיפוק כלים כמו פטיש, סולם ומקדחה, השאלת עובדים קבועים שיסייעו לקבלן בעבודה, או לאשר לקבלן לבצע טריקים שיוזילו את עבודתו או יקלו עליה. בכל המקרים הללו, מנהלים עלולים לשלם ביוקר במידה שתקרה תאונה לעובד הקבלן.
המאמר לא מתיימר למצות את כל הסיכונים הרובצים לפתחו של המנהל, ולא כולל גם את הנהלים במקרים של העסקת בני נוער, או את האחריות המוטלת על המנהל במקרים של מבקרים במקום העבודה.
מעביד חייב לדעת לנהל את הסיכונים במקום העבודה - כלומר, עליו לברר מראש מהם הסיכונים הקיימים במקום העבודה שבאחריותו הן מבחינת מהותם והן מבחינת רמת הסיכון הטמונה בהם. בהמשך על המעביד לקבוע את האמצעים שבכוחם להוריד את הסיכון עד לרמה הנמוכה ביותר הניתנת ליישום. לצורך כך הוא אמור להנהיג הסדרי עבודה בטוחים, ולהיעזר בבעלי תפקידים דוגמת ממונה בטיחות, ועדת בטיחות ונאמני בטיחות וליישם המלצותיהם.
בעתיד הקרוב, ייתכן ונהיה עדים להחמרה בעבירות המיוחסות למנהלים מלכתחילה וזאת בכל אותם מקרים בהם יתברר, כי המנהל פעל בניגוד לתכנית לניהול הבטיחות עליה הוא חתום. הסיכונים המפורטים בתכנית והדרכים להתמודד עם הסיכוים לא יאפשרו למנהל לטעון, כי התאונה נעברה "שלא בידיעתו" וכך הוא עלול למצוא עצמו מואשם בעבירות פליליות חמורות של מחשבה פלילית - דוגמת עבירת הריגה שהעונש הקבוע לצידה הוא עד עשרים שנות מאסר.
הכותב ינאם במסגרת תערוכת "ישראכם", שתיערך בגני התערוכה בתל אביב החל מהיום ועד ה-26.2.15