שתף קטע נבחר

סוף המסע: הלך לעולמו אחד מתאומי מנגלה

מנחם בודנר החל לפני שנתיים לחפש אחר אחיו התאום. הוא גילה את שמו האמיתי, פגש קרובי משפחה לראשונה, גילה את זהות הוריו והשתתף בטקס לציון 70 שנה לשחרור אושוויץ. אתמול הוא נפטר מבלי שהצליח למצוא את אחיו

בגיל 74, אחר מסע אישי יוצא דופן שבמהלכו הספיק לגלות את שמו האמיתי, את קרובי משפחתו שאותם לא פגש מעולם ואת זהות הוריו, אמש (ד') הלך לעולמו ניצול השואה מנחם בודנר, שהיה מוכר יותר כאחד מתאומי מנגלה.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

סיפורו האישי של בודנר, אסיר אושוויץ A7733, החל להירקם לפני שנתיים כשפתח בחיפושים אחר אחיו התאום יינו (יולי). למסע, שפורסם בהרחבה ב-ynet בשנתיים האחרונות, הייתה שותפה הגנאולוגית עיינה קימרון, שלקחה על עצמה את המשימה לאתר את שורשיו האבודים של בודנר.

 

בודנר כשהיה ילד ()
בודנר כשהיה ילד

במהלך החיפושים התבררו גילויים מרעישים על חייו האישיים של בודנר, ששמו המקורי היה אליאס גוטסמן מהעיירה מונקץ' שבהרי הקרפטים בהונגריה. לפני שלושה שבועות הגיע מסעו של בודנר לשיאו כשביקר לראשונה במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו בטקס לציון 70 שנה לשחרור המחנה על-ידי הצבא האדום, אז היה בן 4 בלבד. מאז שחזר מהמסע המטלטל לקה בודנר באירוע מוחי קשה ואמש הוא נפטר בבית החולים.

 

מסעו של בודנר לגילוי שורשיו החל בעמוד פייסבוק תחת השם "ניצול אושוויץ מחפש את אחיו התאום יינו, A7734", שעלה לרשת באפריל 2013. קימרון, שנתקלה במודעה, יצרה קשר עם בודנר ובאמצעות חיפוש אינטנסיבי במסמכים והצלבת המידע, הגיעה לפרטים ממשיים על אודות זהותו.

בודנר עם קימרון בחודש שעבר באושוויץ בטקס לציון 70 שנה לשחרור המחנה ()
בודנר עם קימרון בחודש שעבר באושוויץ בטקס לציון 70 שנה לשחרור המחנה

על האי-וודאות בחייו סיפר בודנר בראיון ל-ynet באפריל 2013: "זכרתי שקראו לי מנדל'ה וידעתי שאחי התאום גם שרד. בת זוגי דחפה אותי כל הזמן לחפש אחריו, אבל לא ידעתי מאיפה להתחיל. אמרתי לה שאין לי קצה חוט, שאני אפילו לא יודע מי אני".

 

בראיון סיפר ניצול השואה כי הפרטים שידע על עברו היו מועטים ומבלבלים, שברירי זיכרונות ילדות וסיוטי לילה. ביום חתונתו, גילה בודנר בראיון, סיפר לו אביו כי הוא ילד מאומץ. "הוא סיפר שפגש בי ביום שבו הנאצים עזבו את המחנה. אני יצאתי מהמחבוא בצריף ושאלתי אותו אם הוא מוכן להיות אבא שלי והאיש הזר, שאיבד את כל עולמו, החליט לקחת אותי איתו. הוא הרים אותי בידיו. אני זוכר מכת אור בהירה בעיניים ויצאתי לאור. אני זוכר קרשים בוערים בחוץ וקיר אבנים הרוס בחלקו".

המסמכים מאושוויץ שמעידים על קיום האחים התאומים ()
המסמכים מאושוויץ שמעידים על קיום האחים התאומים

תמונת הוריו של מנחם בודנר ()
תמונת הוריו של מנחם בודנר
  

בזכות עבודת השורשים של קימרון, מצא בודנר קרובי משפחה שחיים בישראל. סיפורו התפרסם אז בתקשורת והוביל לפנייה מצד חברה אמריקנית שעוסקת בבדיקות DNA שהציעה את שירותיה. ממצאיה הובילו לגילוי נוסף של בנות דודות שלו בארצות הברית ודרכן - לתמונה של הוריו, שפניהם נמחקו מזיכרונו באושוויץ. "לגלות שיש לך פתאום עוד 70 איש, אולי יותר, שהם משפחה גורם לי אושר", אמר בודנר ל-ynet לפני שנתיים. "אנשים שואלים בשלומי, אני שואל בשלומם, ונפגשים בשמחות".

 

קימרון, שותפתו למסע של בודנר, סיפרה היום בכאב על לכתו של ניצול השואה. "איבדתי שותף למסע ואיש יקר, שיחד עברנו דרך ארוכה והגענו להישגים", דברי קימרון. "כואב לי מאוד שלא הצלחנו למצוא את האח האבוד, שמנחם האמין שהוא עדיין חי".

 

הגנאולוגית סיפרה כי לבודנר יש קרובי משפחה חרדים, שבזכות הגילויים יוכלו לומר עליו קדיש. "אם יש משהו להתנחם בו ביום העצוב הזה זו הידיעה שעשינו כל מה שיכולנו בשביל זה", סיכמה קימרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר לוי
מנחם בודנר
צילום: אמיר לוי
מומלצים