שתף קטע נבחר

 

נשאר באוהל מחוץ למעון ראש הממשלה על אף השלג והקור: "קרב לחיים ולמוות"

יום נוסף, התשיעי במספר, חלף בקור מקפיא עבור משה עמאר שהתמקם עם אוהל מחוץ לביתו של נתניהו בירושלים במאבקו לקבלת קצבה עבור נכותו. עמאר הוא אחד ממאות אלפים שנמצאים במצב דומה בשל כשלים במדיניות הרווחה הישראלית. "רוצה שהעם יראה שהממשלה פשטה את הרגל"

ירושלים החלה להיצבע אמש (יום ה') בלבן והקור חודר עצמות. גם זה לא עוצר את משה עמאר, בן 52 מקריית שמונה, ששוהה באוהל סיירים מחוץ למעונו של ראש הממשלה ושר הרווחה בנימין נתניהו ברחוב בלפור ומבקש שיתייחסו אליו.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

עמאר מחוץ למעון רה"מ: לא אוותר    (צילום: ג'ורג' גינסברג )

עמאר מחוץ למעון רה"מ: לא אוותר    (צילום: ג'ורג' גינסברג )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אתמול הבאנו את סיפורו של עמאר, נשוי ואב לארבעה ילדים, שנעזר במקל הליכה מאז שעבר תאונה עבודה לפני 12 שנה במהלך התקנת מזגן. המוסד לביטוח לאומי הכיר באירוע כתאונת עבודה, אבל פסק לו 0% נכות עבודה, על אף שני ערעורים שהגיש ועל אף ששירות התעסוקה קבע שהוא אינו יכול לעבוד יותר מארבע שעות בישיבה ללא הרמת משקל.

 

עמאר, ששוהה מחוץ למעון ראש הממשלה זה היום התשיעי, לא מתכוון לוותר. "הלילה האחרון היה קר מאוד ומצפה לי לילה קר יותר", הוא סיפר אמש ל-ynet. "אני נשאר כאן ומתכוון להישאר כי אין לי ברירה. מבחינתי זה קרב על החיים ועל המוות. אני אשאר כאן עד הבחירות בכל מזג אוויר".

עמאר ואוהל הסיירים גם בשלג (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
עמאר ואוהל הסיירים גם בשלג(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

עמאר, פעיל ליכוד לשעבר שהצהיר כי לא יצביע למפלגת השלטון משום שבנושאים החברתיים היא פשטה את הרגל, אמר גם כי "אני רוצה להיות כאן כדי להראות שעם ישראל שהממשלה פשטה את הרגל באופן הטיפול שלה באנשים כמוני שזקוקים לעזרה".

 

סיפורו של עמאר מייצג במידה רבה את הכשלים הרבים של מערכת הרווחה בישראל. הביטוח הלאומי פסק לעמאר נכות כללית בשיעור של 36%, מתוכם 20% על בעיות אורתופדיות. עם זאת, הוא אינו זכאי לקצבה כלשהי משום שהחוק קובע כי אדם שנפסקו לו פחות מ-40% נכות כללית אינו זכאי לקצבה.

 

כמו עמאר ישנם מאות אלפים של נזקקים שאינם מצליחים לממש את זכויותיהם בשל בירוקרטיה ממשלתית, היעדר מידע ובעיקר קריטריונים נוקשים לקבלת קצבאות. גם מצבם של אלו המקבלים את הקצבאות אינו משופר, שכן אלו נחשבות מהנמוכות ביותר בעולם המערבי. מהמחקר של הביטוח הלאומי משנה שעברה נמצא כי קצבאות הקיום בישראל אינן מכסות אפילו מחצית מן הסכום הדרוש למחיה בכבוד.

 

"לשנות את הביטוח הלאומי מהייסוד"

כזכור, גם המלצותיה של ועדת אלאלוף למלחמה בעוני, שעלותם נעמדה בכ-7.8 מיליארד שקלים בשנה, נגנזו על ידי הממשלה היוצאת בלי שהגיעו כלל לדיון וזאת על אף שהוועדה מונתה על ידי שר הרווחה מאיר כהן מיש עתיד לאחר שקיבל את תמיכתו של ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד.

 

הביטוח הלאומי הפנה את עמאר, שלחם במלחמת לבנון הראשונה, לבדוק את זכאותו לקבלת קצבת הבטחת הכנסה, אבל גם זו אינה מגיעה לו על פי החוק, משום שרעייתו עובדת במשרה חלקית בעיריית קריית שמונה, ואף על פי שהכנסת המשפחה בת 6 הנפשות מגיעה ל-5,000 שקל בלבד.

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

ועדת אלאלוף למלחמה בעוני. ההמלצות נגנזו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ועדת אלאלוף למלחמה בעוני. ההמלצות נגנזו(צילום: ירון ברנר)

ביום חמישי שעבר יצא אל עמאר אדם שהציג את עצמו כשי ממשרד ראש הממשלה ואמר לו "עזוב את ראש הממשלה בצד. אני אקח את זה לעורכת דין והיא תבדוק". מאז לא שמע עמאר דבר ואתמול, לאחר הפרסום ב-ynet אתמול, התקשרה אותה עורכת דין. "היא סיפרה שקיבלה את המסמכים מאותו נציג ואמרה שהיא יכולה לעזור. היא ביקשה שאבוא לקריית שמונה היום או מחר, אבל אמרתי לה שאני לא זז מכאן ושאדאג שיעבירו לה מסמכים", סיפר עמאר.

 

אל עמאר פנו אתמול גם אנשי עמותת ידיד העוסקת במיצוי זכויות חברתיות והציעו להעניק לו ליווי משפטי. "המקרה של עמאר מוכיח את הצורך ברפורמה מקיפה בחקיקה החברתית", אומר רן מלמד סמנכ"ל העמותה. "צריך רפורמה בקריטריונים לקבלת קצבאות ובמוסד לביטוח לאומי".

 

"לא מדובר רק על רפורמה של חקיקה אלא שינוי פניו של הביטוח הלאומי מהיסוד. אנו דורשים כי הממשלה החדשה תקים ועדה שתמליץ בתוך זמן קצר על הרפורמה הדרושה, שכולל שינוי מהותי במוסד האחראי יותר מכול במסגרת שירותי הרווחה של מדינת ישראל".

 

על הבירוקרטיה הלא-נגמרת אמר מלמד כי "צריך לעסוק גם בהיבטים של שירות לאזרח, כשלים בפרשנות המשפטית של חוקי הביטוח הלאומי, הוועדות הרפואיות ומימוש זכויות. הממשלה גנזה את מרבית המלצות הוועדה למלחמה בעוני, אבל הממשלה הבאה לא תוכל לזנוח מאות אלפי אנשים החיים בעוני שמגיעה להם חקיקה חברתית צודקת והוגנת יותר".

 

לאחר פרסום הכתבה ב-ynet הגיעו אתמול לאוהלו הקטן של עמאר גם אזרחים שביקשו לארח אותו בביתם, אך הוא סירב בנימוס. "הם הציעו שאבוא לישון אצלם והביאו לי אוכל, אבל הסברתי שעל אף שהקור חודר לעצמות, אני צריך להישאר כאן ולהילחם למען הילדים שלי".


פורסם לראשונה 19/02/2015 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
משה עמאר, אמש
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים