ערפאת - הסרט: לא מה שחשבתם
גאזי אלבוליווי, קומיקאי ובמאי אמריקני ממוצא פלסטיני, מנסה לדון בסכסוך הערבי ישראלי מנקודת מבט חדשה - באמצעות קומדיה רומנטית. את סרטו החדש יצלם בישראל, למרות הסכנה שיוחרם בעולם הערבי וגם בקרב משפחתו. "זה יעזור לי לצאת עם ישראליות", הוא אומר בחיוך בראיון
במאי פלסטיני שמצלם סרט המתרחש בירושלים, בשיתוף אנשי צוות ישראלים ובמימון כספי ציבור - נשמע כמו סיטואציה בלתי אפשרית במזרח התיכון הלוהט. ובכל זאת, גאזי אלבוליווי, קומיקאי אמריקני ממוצא פלסטיני המתגורר בניו יורק, עמל בימים אלה על הפקת סרטו החדש בבירת ישראל ובסיוע קרן הקולנוע ירושלים - והוא ייקרא בישראל "ערפאת" - כך נודע ל-ynet. לא מדובר בביוגרפיה קולנועית על מנהיג הפלסטינית יאסר ערפאת, אלא בקומדיה רומנטית שמשלבת גבר ערבי ואישה ישראלית.
בשבוע האחרון ביקר אלבוליווי בישראל לרגל סבב שיחות נוסף עם אנשי מקצוע מקומיים, והוא מנהל מגעים עם שחקנים ישראלים - יהודים וערבים - שאותם הוא מעוניין ללהק לפרויקט. בין השמות שהוזכרו: מנשה נוי, רונה ליפז-מיכאל, סלים דאו, מכרם חורי וחליפה נאטור. עוד תשתלב בקאסט השחקנית היאם עבאס, שכבר הופיעה בסרטו האחרון של אלבוליווי "Peace After Marriage", שהוקרן השבוע בירושלים במסגרת פסטיבל הקולנוע האמריקאי העצמאי "States of Minds", שייפתח באופן רשמי מחר (ד') בסינמטק תל אביב.
"ערפאת" הוא מעין סרט המשך ל"Peace After Marriage" מ-2013, שבו מגלם אלבוליווי עצמו את ערפאת - בחור ניו יורק יורקי בטלן ובעיקר חרמן, שגר בבית הוריו הפלסטינים. בניסיון להרוויח קצת כסף מהצד הוא מנדב את עצמו לנישואים פיקטיביים לטובת גרין קארד. לתדהמתו הוא מגלה כי בת זוגו המיועדת היא בחורה ישראלית ומזועזעת לא פחות (בגילומה של עינת טובי). הנסיבות מכתיבות להם זוגיות מזויפת שהופכת למערכת יחסים רומנטית כנגד כל הסיכויים. לצד אלבוליווי, עבאס וטובי כיכבו בסרט עומר ברנע ואסף כהן הישראלים.
הטריילר של "Peace After Marriage"
ב"ערפאת" העלילה לוקחת את הדמויות מניו יורק לירושלים, וכאן בבירת ישראל נדרשים ערפאת ובת זוגו היהודייה לשרוד כזוג אוהבים את הלחצים האישיים, הפוליטיים והדתיים שמופעלים עליהם מצד המשפחות והתרבויות השונות. בראיון ל-ynet אלבוליווי מציין כי רוב רובו של הסרט יצולם בישראל ובגדה המערבית. בין אתרי הצילומים המתוכננים אפשר למנות את העיר העתיקה בירושלים, הר הזיתים ושכונות מזרח העיר, וכן טול כרם, שם מתגוררים רבים מבני משפחתו. הוא מספר אף כי כמה סצנות אמורות להיות מצולמות בהתנחלויות.
"זה סיפור על איך זוגיות טובה יכולה להתקלקל בגלל שינוי בלוקיישן. הסרט הוא במובן מסוים ניסוי חברתי על איך פוליטיקה משפיעה על אנשים", מסביר אלבוליווי, שכאמור יביים, יכתוב את התסריט וגם יגלם את ערפאת. "הקומדיה תוצג מנקודת מבטם של שתי המשפחות - היהודית, הערבית והדרך שלהם לגרום לפרידת הזוג", הוא אומר.
זוהי לא הפעם הראשונה שאלבוליווי בן ה-38 - יליד עמאן שבירדן, שגדל והתחנך בברוקלין שבניו יורק - נוגע בסכסוך הישראלי-פלסטיני בתיווך ניו יורק. ב"West Bank Brooklyn" מ-2002 סיפר את סיפורם של ארבעה צעירים פלסטינים אמריקנים שמייצגים גישות שונות לקונפליקט המתרחש מעבר לים במזרח התיכון הבוער. "אני חוזר לנושא הזה כי הוא מרתק אותי, ממש כמו לצפות בתאונת דרכים ולתהות מדוע היא קרתה", הוא מתאר את העניין שלו.
מתוך "West Bank Brooklyn"
"זה לא ייאמן בעיניי שיש פה שתי דתות, שתי תרבויות, שדומות כל כך, ולמרות זאת לא מצליחות לשכון בשלום זו לצד זו. בדרכי הצנועה אני מנסה למצוא היגיון בקונפליקט הזה באמצעות קומדיה. אני מקווה שהצחוק שייצא מזה יגרום לאנשים משני הצדדים לעצור רגע ולחשוב. אני לא שוגה באשליות וחושב שאצליח לשנות את דעות הצופים, אבל אני בטוח שהבדיחות יגרמו להם לצחוק על עצמם, ואחר כך לכעוס. ראיתי את זה קורה אצל קהל יהודי וערבי". ואכן, "Peace After Marriage" הוצג בארצות הברית, טורקיה וגם בירושלים - שם נוצר הקשר עם ראשי קרן הקולנוע העירונית.
מאיפה באה המוטיבציה שלך?
"המוטיבציה שלי נובעת מחיבתי לתרבות הערבית והיהודית. יש לי משפחה פלסטינית וחברים ישראלים, אבל חוויתי בעצמי איך זה מרגיש להיות פלסטיני שחי תחת שלטון ישראלי. למשל כשהגעתי לנמל התעופה בן גוריון, נעצרתי לחקירה במשך כחמש שעות. בנוסף לכך נעצרתי במחסום על ידי חיילי צה"ל, שלא איפשרו לי להגיע לירושלים אחרי שביקרתי את משפחתי בטול כרם. החוויות האלה הניעו אותי לנסות ולהבין את הסכסוך, ולבדוק האם אי פעם יהיה שינוי".
זוגיות בין ערבי ליהודיה היא סוגיה שנויה במחלוקת בישראל, במיוחד בימים אלה כשארגון גזעני קיצוני כמו להבה פועל במקומותינו. עם זאת, אלבוליווי אומר כי הוא אינו חושש מהמצב הנוכחי. "תמיד היה ותמיד יהיה מתח פוליטי באזור הזה", הוא מבהיר, "הדבר היחיד שמטריד אותי הוא אפשרות של התערבות פוליטית, הפגנות או פיגוע טרור שיגרמו לסגירת הצילומים באתר כלשהו. למעשה אני נלהב לצלם את הסרט בעיצומה של סערה פוליטית. זה מעמד היסטורי חשוב במובן מסוים, ואני רוצה להיות חלק ממנו".
אתה שואף אולי לשנות משהו במציאות עם הסרטים שלך?
"אני רוצה שלקומדיה שלי יהיה בסיס מציאותי שיגרום למישהו שצופה להעריך את מה שאני מנסה לומר, ואולי להתחבר לזה. המטרה היחידה שלי היא לגרום לאנשים לצפות בסרט ביחד בבית הקולנוע ולגרום להם לצחוק, לשתף רגשות כנים בלי העוינות הפוליטית או הדתית, ולו רק לשעה וחצי. אי אפשר לשנות את המציאות הפוליטית. אני בחור ריאליסטי כשמדובר בנושא הזה, כי חוויתי אותו מקרוב משני צדי הסכסוך. אני רק מנסה לנתח את הבעיה באמצעות הומור כקומדיה רומנטית - את זה אף אחד לא עשה לפניי".
לצד המציאות הפוליטית, אלבוליווי מביא איתו גם חלקים מהמציאות האישית שלו לסרטיו. כמו ערפאת, גם הוא מתגורר עדיין ביחידת דיור בבית הוריו בניו יורק. כמוהו, הוא עדיין רווק, וגם מחפש לעצמו בת זוג שאינה בהכרח ערבייה - לבטח לא מסורתית. זוגיות עם יהודייה בהחלט באה בחשבון מבחינתו, פחות מבחינת משפחתו. הוא מספר כי קרוביו בטול כרם התקשו לקבל את סרטו, ולצערו הוא מכיר בכך ש"ערפאת" יוחרם ככל הנראה במדינות ערב - כורח המציאות.
"אני בטוח שהסרט הזה יוחרם בבתי הקולנוע בכל מדינות ערב, כולל בסלון ביתה של משפחתי בטול כרם", הוא מודה, "אני גם מבין למה הסרט יוחרם בהתחשב במצב הפוליטי, והשימוש שלי בשחקנים ואנשי צוות ישראלי. אבל במידה מסוימת אני מקווה לכך שהסרט יוחרם בעולם הערבי. זאת תהייה מכת מוות לתקווה של הוריי, שמתעקשים שאנשא לאשה ערבייה. אם יחרימו אותי, אני בטוח שאף משפחה ערבייה לא תהיה מוכנה לשדך את הבת שלה לכופר כמוני. אז זהו מהלך של שחמט נגד הוריי. חוץ מזה, אני מאמין שחרם כזה יעזור לי לצאת עם נשים ישראליות, שאני חושב שהן יפהפיות", הוא מתלוצץ.
כקומיקאי, אלבוליווי מרשה לעצמו להתבדח כמעט על הכל - גם כשמדובר בנושאים נפיצים, כמו למשל שם הסרט החדש. אם ב"West Bank Brooklyn" כינה את דמותו סדאם (מה שמחזיר אותנו באופן טבעי לרודן העיראקי סדאם חוסיין), הרי שבמקרה זה הגיבור על שמו קרוי הסרט, מזכיר לנו את יו"ר הרשות הפלסטינית המנוח, יאסר ערפאת - שנוא נפשם של רבים בינינו.
"בחרתי את השם ערפאת כי רציתי שהדמות תייצג את כל הערבים, וגם בגלל שאני באמת חושב שהשם הזה מצחיק", הוא מסביר את הבחירה, "זה משעשע אותי שאישה ישראלית מתחתנת עם בחור בשם ערפאת, ואז צריכה לספר על זה למשפחתה הציונית. אין לי ספקות כשזה מגיע לסרטים שלי. אני תמיד בטוח במה שאני עושה, וחושב על מה שאני מנסה לומר לקהל שלי. אני בטוח שהעובדה שאני כפלסטיני מגלם דמות ששמה ערפאת תרגיז גם ישראלים וגם פלסטינים - וזה בסדר מצדי. אני מעוניין בתגובה כנה מהצופים, והקומדיות שלי מאפשרות גם לי להתבטא בחופשיות".