שתף קטע נבחר

השביתה בכיל נמשכת - הפגנות בערי הדרום

עובדי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח ממשיכים בשביתה במחאה על כוונת הנהלת כיל לפטר מעל 700 עובדים בשנתיים הקרובות; מחר גם יחל סבב שיבושים בערי הדרום עם חסימות צירים בדימונה

ההסתדרות תנסה מחר להחריף את צעדי המחאה נגד הפיטורים שמתכננת כיל בתרכובות ברום ומפעלי ים המלח. במקביל לשביתה בשני המפעלים, שנכנסת ליומה ה-21 והרביעי, בהתאמה, יחסמו העובדים, עובדי עיריית דימונה וחברי ועדים של מפעלים מהאזור, חלק מהכבישים בעיר ויערכו הפגנות. פעילות שירותי העירייה תצומצם בשעות אלו, למעט פעילות מערכת החינוך, והמוקד העירוני יטפל רק במקרים דחופים. בהסתדרות מתכננים צעדים דומים בערים נוספות בדרום.

 

הנהלת כיל מעוניינת לפטר או לכפות פרישה לפנסיה מוקדמת בשנתיים הקרובות על כ-450 עובדים במפעלי ים המלח ועל כ-270 עובדים בתרכובות ברום. הסיבה הרשמית היא ירידה בביקוש למוצרי החברות.

 

בנוסף, הנהלת כיל מעוניינת בשנתיים הקרובות לאחד חלק גדול מיחידות המטה של המפעלים השונים. בשלב הראשון נשלחו מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים לכ-140 עובדים בתרכובות ברום, מתוכם מעל 50 כבר קיבלו מכתבי פיטורים לאחר שבהוראות הועד לא הופיעו לשימוע. המכתב הראשון ייכנס לתוקף ב-8 במרץ, ולא מן הנמנע שהמו"מ בין הצדדים יימשך עד אז.

 

במקביל, בים המלח ההנהלה כבר שלחה בינואר מכתבי זימון לשימוע ל-135 עובדים אך אלו הוקפאו בהוראת בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע. לאחר שמו"מ בין הוועד להנהלת ים המלח נכשל לפני כשבוע וחצי, הודיע הוועד כי הוא פותח בעיצומים.

 

ועדי שני המפעלים מוכנים לדבר על פרישה של עובדים אך רק מרצון, כאשר בתרכובות ברום העובדים מוכנים גם לקיצוץ שכר של 5% להם ולמנהלים. כמו כן, ישנה מחלוקת גם לגבי ההטבות שיקבלו העובדים שיפרשו. כיל הציעה לעובדי ים המלח תנאי פרישה לפנסיה מוקדמת לעובדים מעל גיל 55 ועם 20 שנות ותק. אלו יקבלו מענק חודשי, מענק חד פעמי והמשך הפרשות לקרן הפנסיה, כך שזכויותיהם לקצבת הפנסיה לא ייפגעו אם הם שייכים למעמד דור א' של העובדים או שזכויותיהם ייפגעו חלקית אם הם שייכים לדור ב'. המענק יכול להגיע לכ-500 אלף שקל חד פעמי בנוסף לכ-19 אלף שקל מענק חודשי.

 

עם זאת, מכיוון שמדובר בעובדים ששכרם החודשי יכול להגיע לכ-50 אלף שקל, עדיין לא מדובר בתנאי פרישה אטרקטיביים מספיק, לדברי אנשי הוועד. שם היו רוצים לראות תנאים דומים יותר לאלו של עובדי רותם אמפרט שתכנית פרישה מרצון כזו פעלה במפעל בשנה שעברה, שם המענק החד פעמי עמד על כ-700 אלף שקל והמענקים החודשיים היו גדולים יותר גם כן.

 

החזית האחידה של ועדי מפעלי כיל בדרום נסדקה מעט בשבוע שעבר, לאחר שעובדי ים המלח סגרו את המתקן בסדום. המתקן הכרחי לקליטת הכלור והברום המגיעים ממפעל אחר של החברה, מפעל המגנזיום, וללא יכולת של המתקן בסדום לקלוט את מוצריו הוא עומד בפני סגירה בשל סכנה בטיחותית לסביבה. ההחלטה בהסתדרות להשבית את המתקן בסדום באישון ליל חמישי, נעשתה תוך הבנה שלאחר 72 שעות של סגירת המתקן, מפעל המגנזיום עשוי להיסגר, ובשל ייחודיותו חידוש העבודה בו למעשה פירושה הקמת מפעל חדש בסך של מאות מיליוני שקלים.

  

למרות זאת החליטו בהסתדרות לסגור את המתקן בסדום, אולי מתוך הנחה שהנהלת כיל תפנה לבית הדין לעבודה בבקשה שזה יוציא צו שיורה לעובדי סדום לחזור לעבודה, כפי שאכן קרה ביום חמישי. אבי בן שושן, יו"ר ועד עובדי מפעל המגנזיום, אמר ל"כלכליסט" כי לא היה שותף להחלטה של ועד מפעלי ים המלח ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לסגור את המתקן בסדום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים