כולם עובדים בשביל כולם
הדבר הכי חשוב ומלכד בארוחת הערב המשפחתית הוא למצוא תפקיד לכל אחד: למנוע בטלה של המשתתפים בזמן שרק אחד ההורים עושה הכל. במשפחת פלג מראשון־לציון מבינים את זה היטב: אמא ליד הכיריים, הילדים מכינים טוסטים ועורכים את השולחן ואבא מפנה ואחראי לשתייה החמה. "זה מחזק את הקשר בין הילדים להורים"
במשפחת פלג מראשון-לציון יודעים מה חשוב בחיים. למשל, זמן עם המשפחה והקפדה על ארוחת ערב משפחתית באמצע השבוע. אמא רינת, בת ,35 היא מטפלת המלווה נשים לשינוי בחיים בעזרת מדיטציה ודמיון מודרך; אבא יוסי, בן ,38 משרת כקצין בצבא קבע, ולהם שלושה בנים: שקד בן 11-ה וחצי, יהב בן העשר וסהר בן החמש.
"ארוחת הערב חשובה לנו מאוד כיוון שהיא מחזקת את הקשר החברי בין האחים ואת הקשר בין הילדים להורים," אומרת אמא רינת. "אני חושבת שזה חשוב מאוד גם כזמן משפחתי וגם כדוגמה אישית, שהילדים יראו שגם ההורים אוכלים ולא כל היום רצים ומתרוצצים. שיראו שגם הורים חווים חוויות ומשתפים בהן, ויגדלו להיות בוגרים חברתיים וחברותיים ולא מכונסים בעצמם."
מה אומר צוות "חיים בריאים" של אסם?
אורלי פיינה, דיאטנית: "אין ספק שרינת ויוסי מייחסים לארוחה חשיבות רבה ומיישמים את כל ההמלצות החשובות- אוכלים במקום קבוע סביב שולחן, כל
המסכים סגורים כך שתשומת הלב המלאה היא למפגש המשפחתי, מציעים מגוון מזונות, וחשוב מאוד: משתפים את הילדים בהחלטה על הרכב הארוחה ומאפשרים להם לעזור בהכנת הארוחה, בעריכה ובפינוי השולחן.
"שיתוף הילדים בהכנת האוכל היא פעילות חווייתית מעשירה ומייצרת הזדמנות להקניית הרגלי תזונה נכונים, במיוחד
בגילאים צעירים שבהם הרגלי התזונה נרכשים ומתבססים. נהדר שרינת מקפידה לקיים את הארוחה גם כשיוסי לא מצליח להצטרף - כך נשמרת שגרת יומיום, החשובה מאוד במיוחד בגילאים צעירים.
"לסיכום, משפחת פלג, נראה כי הארוחות המשפחתיות תורמות לקשר המשפחתי ומהוות בסופו של יום חוויה נעימה. וכשחוויית הארוחה המשותפת נעימה, יש רצון לחזור עליה ולהתנסות במאכלים חדשים. זו גם הדרך הנכונה ללמד את הילדים לאכול מזונות מגוונים ובריאים, המשיכו כך".
ישראל אהרוני, שף: "'ארוחת הערב חשובה לנו מאוד כיוון שהיא מחזקת את הקשר החברי בין האחים ואת הקשר בין הילדים להורים', אומרת אמא רינת, ואני אומר: מילים בסלע, וטוב להתחיל להחדיר את ההרגל החשוב הזה בילדי המשפחה כבר מגיל צעיר, כדי שיתקבע בתודעה שלהם ויהפוך להרגל טבעי, לא רק מכוח אילוץ הורי ותחושת חובה, אלא מהבנת חשיבות העניין. הרי ארוחה משפחתית היא הדרך ליצירת והידוק קשרים משפחתיים וחברתיים, וגם ללמוד בהזדמנות זו להכין אוכל ולייצר ארוחה, גם אם לא מדובר בבישולים מורכבים.
"לדעת להכין אוכל, ולו הפשוט ביותר, זה בעיניי "כישורי חיים" בסיסיים, בלי שום קשר לאהבת בישול. יפה לראות שלכל אחד מבני המשפחה יש תפקידים מוגדרים, מה שלא רק מסיר את העול מבן משפחה אחד או שניים בהכנת הארוחה ומחלק את הנטל בין כל בני
המשפחה, אלא שלעשייה המשותפת יש ערכים חשובים נוספים. מניסיוני, חוויות הזיכרונות שיש לך מהארוחות המשפחתיות בבית הוריך יהיו גם מנת חלקם של ילדיך בבוא הזמן".
כרמית חוטינר, יועצת משפחתית: "רינת פלג מתייחסת לארוחה המשותפת כמענה לצורך משמעותי בסיסי של הורים: יצירת תקשורת אישית ישירה. תקשורת פשוטה, שבה מסתכלים בעיניים, מעורבים ומקשיבים זה לזה. לצערנו, בעידן המסכים, אם לא שיתפנו נדמה לנו שזה לא קרה, ורינת מצליחה לדלג מעל התחושה הזו ולהעביר סביב השולחן את החשיבות של תקשורת משפחתית ישירה. כולם יושבים יחד, מתנסים, מתרגלים ורוכשים שפה.
"חינוך הוא, קודם כל, דוגמה אישית והילדים לומדים על ידי חיקוי המעשים של ההורים. לכן טוב שיודעים במשפחת פלג לשמור על סדרי עדיפויות ולתת מקום לאנשים החשובים בחיינו, ולאפשר מקום לתקשורת שתיצור מעורבות אמיתית בחייהם. בארוחות המשפחתיות במשפחת פלג, ההורים יוזמים ומאפשרים אווירה של שיתוף ומעורבות משפחתית ורגישים לגבולות ההכלה של הילדים. גישה זו מומלץ ללמוד וליישם בשולחן המשפחתי של כל אחד מאיתנו".