"הברידג' החזיר אותי לחיים - פעמיים"
אחרי שאיבדה רייצ'ל את זיכרונה ורותקה לכיסא גלגלים המליצו הרופאים על משחק הברידג' כטיפול לשיקום המוח. היום שנים אחרי היא תתמודד בפסטיבל הברידג' הבינלאומי בתל אביב מול יריבים מכל העולם
הברידג' ריפא את רייצ'ל זלמנוביץ' - פעמיים. תאונת דרכים שאירעה לפני יותר מ-30 שנה וגם אירוע מוחי שאירע לפני כשלוש שנים, כמעט ולא הותירו רישומם על האישה המרשימה בת ה-74 מרמת גן בזכות דבקותה במשחק.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
היא נולדה בפקיסטן למשפחה יהודית. התחנכה במנזר ועברה בגיל צעיר להודו שם זכתה בתואר "מלכת היופי של בומביי", משם לישראל. לפני כשלושים שנה תאונת דרכים קשה השאירה אותה מרותקת לכיסא גלגלים. אולם המלצה של אחד הרופאים לשחק ברידג' - הצילה את חייה.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
3 המלצות להפחתת הסיכון לאלצהיימר
סופר שייק: 3 מתכוני שייק נגד מחלות ודלקות
הרקדניות שלא יורדות מהבמה גם בגיל 70
המלצה רפואית לשיקום המוח
התאונה פגעה במערכות שונות בגופה, בין היתר היא סבלה מפגיעה מוחית. רייצ'ל איבדה את זיכרונה ונאלצה ללמוד מחדש יכולות מוטוריות, קוגנטיביות ושכליות מרובות. אחת מהמלצות הרופאים לחיזוק וריפוי הזכרון ותפקודי המוח הייתה ללמוד לשחק ברידג'.
המלצה רפואית זו נשמעה בתחילה לרייצ'ל ובני משפחתה כמוזרה ולא מובנת, אבל הוחלט לתת לברידג' הזדמנות. אחרי זמן קצר התברר שזאת הייתה המלצה מצילת חיים.
"אני אמנם מאוד משכילה", אומרת רייצ'ל, "אני יודעת שפות שונות ומחזיקה במספר תארים אך מבחינתי הברידג' מהווה חלק חשוב לא פחות. באמצעות המשחק המוח שלי מתחדש ומתחזק כל הזמן, הוא לא מתנוון. הברידג' עוזר לי לזכור דברים".
ואכן מחקרים רבים הוכיחו בעבר שלמוח יכולות למידה , שיקום והתפתחות בכל גיל. רייצ'ל יודעת זאת הלכה למעשה.
בנקודה זו החל מסעה בעולם הסבוך והמאתגר של הברידג'. בתחילה כמשתתפת בקבוצות משחק ולימוד קטנות, אבל לאט לאט ובהתמדה יומיומית קנתה לעצמה מעמד של שחקנית איכותית וראויה.
"אני מרגישה צורך לשחק ברידג' יום יום", היא מספרת, "במקום לפטפט ולרכל סתם בשעות הפנאי אני מעדיפה לשחק. אני אוהבת את הריגוש של המשחק, את האדרנלין, זה כמו אורגיה שכלית".
מחקר: תרגול מדיטציה מאט הזדקנות המוח
אירוע מוחי נוסף לא שבר את רוחה
רייצ'ל שעברה תהליך ארוך של שיקום נאלצה לעמוד שוב מול אתגר השיקום. לפני כשלוש שנים נפגע מוחה בשנית. אירוע מוחי כשהיא כבר בת 70 גרם לה לאבד את יכולת הדיבור. בנוסף היא נדרשה לא לצאת מביתה. מגבלות אלה לא מנעו ממנה להמשיך ולשחק ברידג' בעזרת האינטרנט מול שחקנים בעולם.
והמשחק, בפעם השנייה והפעם בגיל מבוגר הרבה יותר, עזר לה לחזור לדבר, לתקשר, להשתקם ולהתחזק. "אחרי שעברתי את האירוע המוחי לא יכולתי לדבר אבל לא וויתרתי על הברידג' ", היא מספרת, "שיחקתי דרך המחשב וכך יצרתי קשרים עם אנשים מכל העולם".
"אני משחקת עם אנשים מפקיסטן, משוודיה, מטורקיה, מדנמרק, הם יודעים שאני מישראל וזו הזדמנות להכיר להם את הארץ ולהזמין אותם הנה".
בת 70 מובילה ופורצת דרך
היום רייצ'ל חברה באיגוד הנשים הבינלאומי לברידג' ומתנדבת כיו"ר ועדת הנגישות ב"קהילה נגישה". "הברידג' צריך להיות נגיש לכולם. לכבדי ראיה, נכים, אנשים עם מגבלות שכליות", חשוב לה מאוד להגיד.
השבוע היא תשחק בפסטיבל הברידג' הבינלאומי ה-49 שמתקיים בגני התערוכה בתל אביב. "הברידג' זו שפה בינלאומית, זה לא שייך למבוגרים או לצעירים, זה מתאים לכל גיל", קוראת רייצ'ל לכולם להצטרף למשחק.
משחק חוצה יבשות וגיל
ברידג' הוא כבר מזמן לא משחק רק של בני הגיל השלישי. נציגי מדינת ישראל זכו למעמד מכובד בקרב קהילת הברידג' העולמית. בפסטיבל השנה ייקחו חלק כ-3,000 שחקנים מהארץ ומהעולם ובהם שחקנים ונבחרות בעלי שם עולמי מאנגליה, ארה"ב, שוויץ, רומניה, פולין, בולגריה, פינלנד, טורקיה ועוד.
במהלך ימי התחרות יחולקו מגני הוקרה עבור הישגים בינלאומיים אליהם הגיעו חברי נבחרת ישראל שזכו לאחרונה במקומות הראשונים באליפות העולם לזוגות, באליפות אירופה הפתוחה ובאולימפיאדת משחקי החשיבה.
אולם לא רק אלה שמחפשים מעמד עולמי משחקים את המשחק. במקומות רבים ברחבי הארץ מתקיימים חוגים וקבוצות למשחק הברידג'. על אף העובדה שהוא מאוד מקובל בקרב בני הגיל השלישי אפשר למצוא מסביב לשולחן המשחק צעירים רבים, אפילו ילדים שהתאהבו באתגר.
5 טיפים ששווים זהב
המלצות של ההתאגדות הישראלית לברידג' למי שרוצה לנצח במשחק:
אל תאפשר/י ליריבים להפחיד אותך.
היה שותף/ה טוב/ה וסמוך/י על השותף שלך.
בעת החזקת יד חזקה מול פתיחת שותפך אל תתפתה/י "לבשר" החדשות הטובות מיד.
בברידג' כמו בחיים אם אין לך פרטנר טוב כדאי שתהיה לך יד טובה.
כדאי לשחק יותר ברידג' בגלל שבברידג' השותף תמיד אשם.