קפצו לי: פופקורן - מדריך ושדרוגים
לקראת טקס פרסי האוסקר, רותי קינן מלמדת אתכם: כך תכינו פופקורן כמו שצריך - רק צריך גרעיני תירס, קצת מלח וסיר כבד (או מיקרו!). מדריך, מתכון בסיסי ו-4 שדרוגים וכן מתכון מושקע למיטיבי לכת - לחמניות פופקורן של ארז קומרובסקי
את תכונתם המוזרה של גרגרי התירס להתפוצץ, להתפרץ וליצור מעין גוש תפוח לבנבן, בעל צורה אמורפית, גילו בני התרבויות הקדומות של אמריקה התיכונה והדרומית כבר לפני אלפי שנים. הם סברו שבכל גרגר נחה לה רוח המתפרצת בכעס כשמחממים אותה ויוצאת החוצה. המדע, שאינו מכיר ברוחות וכשפים, מציע הסבר אחר - חימום גרגרי תירס יבשים גורם לעמילן הרך שבמרכז הגרעין להתפשט וככל שהחום עולה, נוצר לחץ של קיטור במרכז הגרעין. הלחץ גובר עד שהוא גורם לגרעין להתפוצץ, והעמילן הלבן, שהתבשל והתייבש, פורץ החוצה.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- מלאכת מחשבת של בשמל וראגוּ: לזניה מושלמת, צעד אחר צעד
- ראקוט קרומפלי, פפריקש ומה שביניהם: 5 קלאסיקות הונגריות
- מרק סמיך, לא משנה מאיזו עדה: 8 מתכונים
כשהגיעו האבות המייסדים של האומה האמריקנית לצפון אמריקה באנייה "מייפלאור", בתחילת המאה ה-17, הם למדו מהילידים את השיטות המקומיות לגידול התירס. אותם אינדיאנים ידידותיים גילו לתושבים כיצד לייבש את גרגרי התירס ולהכין מהם חטיף שכמוהו לא נודע בארצות מוצאם - פופקורן, שהפך לחלק בלתי נפרד מהתרבות האמריקנית.
בשנות ה-90 זכה הפופקורן לעליה משמעותית בפופולריות שלו כשהתברר שדוגמניות-על וכוכבות צמרת נוהגות לבסס עליו את הדיאטה שלהן. הפופקורן הבסיסי (בלי תוספות) הוא אכן עתיר סיבים ודל בקלוריות, יחסית לדגנים או חטיפים אחרים (36 קלוריות בכוס).
על אף המכונות המרשימות המוצבות בבתי הקולנוע, פופקורן הוא מאכל קל מאוד להכנה גם בתנאים ביתיים. אפשר להכין אותו בסיר רגיל, בסיר לחץ או בדרך הקלה וגם הדיאטטית יותר, שכן היא מאפשרת שימוש בהרבה פחות שמן - במיקרוגל. אירגנו לכם מתכון בסיסי שאחריו תמצאו שפע של טיפים וגיוונים.
לפני שמתחילים - 4 טיפים
1. אין להניח יותר מדי גרגרים בסיר - עדיף להכין את הפופקורן במחזורים, חצי כוס בכל פעם, גם אם הסיר גדול מאוד.
2. אפשר לבשל בכל סיר בעל מכסה כבד, רצוי עם פתח ליציאת האדים, וגם בסיר לחץ. מכסה זכוכית מאפשר לראות מה קורה בתהליך הבישול.
3. ניעור הסיר והנעה תכופה שלו על האש מסייעים לפצפוץ אחיד של כל הגרעינים.
4. אין להאריך בבישול כדי שהגרגרים לא יישרפו.
1. פופקורן - מתכון בסיסי
המרכיבים ל-4-2 מנות:
2 כפות שמן תירס או שמן טיגון אחר
1-3/4 כוס גרגרי תירס לפופקורן
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מחממים מעט את השמן בסיר גדול, מוצב על אש גבוהה. מוסיפים את הגרגרים ומכסים את הסיר. אם אין במכסה חריר ליציאת אדים, כדאי להסית אותו מעט כדי לאפשר לאדים שמצטברים לצאת, דבר המבטיח פופקורן פריך יותר.
- אחרי דקה בערך יתחילו להישמע קולות הפצפוץ הראשונים. מסירים את הסיר מהאש ומנערים אותו מעט. מחזירים לאש.
- ממשיכים לחמם את הגרגרים ומקפידים לנענע את הסיר במהלך הבישול, על הכיריים (הדבר יבטיח פצפוץ אחיד).
- מסירים את הסיר מהאש כאשר המרווחים בין פצפוץ אחד לשני הם של יותר משנייה-שתיים.
- מפזרים את המלח ומנערים את תכולת הסיר. עתה אפשר גם להוסיף תוספות אחרות.
2. פופקורן בטעם חמאה
ממסים 2 כפות חמאה ויוצקים על הפופקורן המוכן. מקפיצים (הכי טוב בידיים, אבל אפשר גם לכסות את הסיר ולנער) עד שכל הפופקורן מצופה היטב.
3. פופקורן מתוק עם קרמל
בסיר קטן ממיסים 2 כפות חמאה. מוסיפים 1/2 כוס סוכר חום ו-2 כפות מים ומבשלים עד שהסוכר נמס. שוטחים את הפופקורן המוכן על תבנית רחבה ומטפטפים עליו את הקרמל החם. (זהירות! אין לגעת לפני שהקרמל מצטנן כדי לא להיכוות). לתוספת פריכות, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ל-5 דקות. מצננים ומפרידים.
4. פופקורן חריף
מוסיפים לפופקורן המוכן 1 כפית תערובת של פפריקה מתוקה וחריפה ביחס התואם את מידת החריפות המבוקשת. מערבבים היטב.
5. פופקורן קייג'ן מתובל
מוסיפים לפופקורן המוכן 1 כף תערובת תבלינים לפי הטעם (קייג'ן למשל, או אפילו פסטו) ומקפיצים.
לחמניות פופקורן
המרכיבים (ל-12 לחמניות עגולות):
150 גרם גרעיני תירס ושתי כפות שמן תירס עשויים יחד לפופקורן
500 גרם קמח חלה
20 גרם שמרים טריים
1/4 1 כפות מלח
100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות
150 גרם גבינת פרמזן מגוררת
350 מ"ל מים
אופן ההכנה:
- מפוררים את השמרים לתוך הקמח ומערבבים. מוסיפים את החמאה והמים ולשים יחד 8 דקות.
- מוסיפים את הפופקורן שהתקרר בינתיים ואת גבינת הפרמזן והמלח. לשים כשתי דקות נוספות, מעבירים את הבצק לקערה משומנת במעט חמאה רכה ומכסים בניילון. מתפיחים שעה.
- לאחר שעה של התפחה מחלקים את הבצק ל-12 חלקים שווים ויוצרים מהם כדורים יפים.
- מניחים על התבנית אפייה מרופדת נייר אפייה, מכסים בניילון ומתפיחים כ 3/4 שעה עד שעה.
- מורחים בביצה ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 20-25 דקות.